Вјечити лидери политичких странака у Републици Српској

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић недавно је најавио да за четири године више неће бити челу странке. Међутим, предсједници других странака у РС, прије свега, владајућих, годинама су на челу партија. Како би странке функционисале и да ли би биле једнако утицајне уколико би се мандати лидера ограничили, питали смо оне који прате политичка дешавања?

Република Српска 28.10.2019 | 19:59
Вјечити лидери политичких странака у Републици Српској
Лидери странака у Републици Српској махом су маратонци. Статути партија углавном су дефинисани тако да мандат предсједника траје четири године, без ријечи о реизбору или уопште није внаведен колико траје мандат лидеру странке. ПДП је недавно измјенио Статут у коме пише да мандат предсједника може да траје четири године уз могућност још једног узастопног избора.

То је новина у односу на остале велике странке чији су лидери доживотни, без размишљања да се добровољно повуку. Политички аналитичари вјерују да странка може бити једнако утицајна и ако је сваких осам година води други лидер.

''То везујем за нашу политичку културу гдје смо спремни идентификацији са снажним вођма и тај вођа буде глорификован са њим се поистовјећује партија и све остале функције у друштву. Мислим да би један корак ка унутарстраначкој демократији у свим партијама зналичо увођење смјењивости тих лидера'' – каже политички аналитичар Тања Топић.

Странке владајуће коалиције у Српској или никада нису мијењале лидере или су их посљедњи пут мијењале прије више од 16 година. Апсолутни шампион је лидер СНСД-а Милорад Додик. Он је предсједник странке већ више од двије деценије, а недавно је добио повјерење за још један мандат. По стажу слични су му коалициони партнери Петар Ђокић и Марко Павић који су на челу странака 16 година.

''Ја сам убјеђен кад Додик сиђе са политичке сцене да ће СНСД нестати са политичке сцене, осим ако не буде нашао адекватну замјену, као што је Јелцин нашао Путин, али ти је нереално очекивати. Тако и са Павићем, он кад оде са чела ДНС и та странка ће да се угаси. Мислим да би било добро огрануичити мадате, јер би се тада видјеле вриједности политичких странака и елита''- каже новинар Милорад Милојевић.

Досадашња пракса је показала да су странке најмоћније институције, а лидери партија најутицајније личности. Због тога се према мишљењу јавности грчевито борбе за лидерске позиције без показивања спремности да се доборвољно повуку и руковођење странке препусте неком другом.

''То је питање шта је добро а шта реално. Тачно да би било добро. И да у западним демократијама када изгубите изборе, обично предсједника партије или смјене или поднесе оставку, потребан је та свјежа крв. Међутим, у нашем друштву то није тако. Мада не знам зашто би се предсједник партије и мјењао уколико је чланство задовољно њиме'' – мишљења је политиколог Велизар Антић.

Када је ријеч о опозиији у Републици Српској, СДС је до сада промијенио седам предсједника, ПДП два. У државама гдје преовладава демократија, преовладавају и дефинисана ограничења. Код нас је постало нормално да лидер странаке избором за предсједника државе, задржаваја и партијску функцију, без размишљања о повалечењу.



БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Вјецити опозиционар

28.10.2019 19:37

Оног дана, када додик не буде предсједник снсд-а та странка нестаје исто као дс у Србији. Расуло би било и сада да није страховлада и крађа свих вриједности у РС-у расипање богатства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

28.10.2019 19:49

Поздрављам идеју Бранислава Бореновића за реизборе и промјене вође странке након истека мандата. Странка не треба да се идентификује по вођи већ по програму и раду Странке. Тако би Странка имала снагу а не вођа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

4XЛ

28.10.2019 19:57

Конацно сте примјетили да вам се у политици мотају исте фаце дезертери крими . људи са цудним дипломама. Зар у српској нема младих не компромитираних страсно је напорно гледати те фаце свакодневно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барбара

28.10.2019 21:10

Ти млади које спомињете гледају да напусте овај тамни вилајет, а ови политицари старосједиоци поткивају наковањ за плату.

Name

МИЛАН

28.10.2019 21:09

Некако би се могло и то "прогутати"за Председника странке,али бити у исто вријеме и Председник РС,поред изабраног председника и Премијер,поред изабраног председника и наруцивати седнице Скупштине...Баш све...као апсолутиста...Што,када не смета ником,ни високом представнику ни једне критике ни од било кога,не треба се тиме бавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС-РС

28.10.2019 21:15

СДС је једина партија којој се Председници бирају нови а не подразумевају реизвором стари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

29.10.2019 07:47

Зато сто упорно нас декласирају на изборима. Треба нам лидер.

Name

Маки

28.10.2019 21:32

Све ми се више свиђа политика и потези водечих људи у ПДП. У демократијама.и пол партијама широм свијета избор у неких партијама које имају стаж од најмање пола вијека је избор предсједника једнако важан као и избор предсједника државе јер су то озбиљне политике и ко дође на чело тако моцне организације утиче и на политичко обликовање и будуцност друшта. Код нас су то интересне организације сачињене од бескрупулозбих људи без идеја о бољитку и напретку сем за себе у материјалном смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

28.10.2019 21:37

Не слажем се да би се СНСД или ДНС нестао уколико се повуку Додик или Павић. Јесу велики лидери и ауторитети али и у тим партијама има људи са деценијским стажом и искуством у политици. Зашто нпр Радојчић не би могао бити предсједник СНСД или Драгутин Родић који је алфа и омега у сјени Павића и који више од доценије води најсложеније послове унутар ДНС. У ДНС ми се једино не свиђа што су неки људи који су јуче ушли у странку добили фунције и почасти преко ноци. Ту мислим на Тадића који ДНС није донио ништа, а вец је потприједсједник и представник ДНС у Вијецу народа. Да ли је тај човјек игдје хљеб зарадио осим у политици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.10.2019 05:48

Свугдје у нормалном свијету све одлучују избори, тако и код нас мада ми баш и не спадамо у те нормалне. Ваљда је нормално да поражени после неуспјеха на изборима поднесе оставку. Зашто би то побједник напустао челну позицију а побједник је. Гдје то још има. Нигдје. Кад је неко као побједник СДС напустио положај? Реците ми од тих 7 који је имао успијех на изборима и онда напустио своју позицију. Ни један једини. Ево узмите ову западну демократију ко је од ових битних странака на челу а да није ту више од 10 и више година. Па и Меркел је 20 година на челу своје странке па шта фали Њемачкој. Све функционише нормално. А баба дрма ли дрма, читавом Европим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повуци ријеч

30.10.2019 07:19

Срам те било. Ангела није баба. Она је моја генерација.

Name

Јаггер

29.10.2019 06:15

Довољно би било испитати одакле им толике паре, а 20-30 година само причају у празно и дижу руке кад им се нареди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

30.10.2019 07:24

Странке овдашње, у принципу су приватне разбојничке дружине. Неке мање неке више, а неке охохо у криминалу и безакоњу. Криминал и безакоње им је у темељима. Још од првих демократских избора, Тако конципиране, финансирање им је такво. Никако са чизама и опанака да отресу то зло.

ОДГОВОРИТЕ