Дачић: Идем у Њујорк, сједнице о КиМ ће бити

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће сједница Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће бити рјечи о ситуацији на Косову и Метохији, бити одржана 31. октобра упркос покушајима Приштине да се избјегне њено одржавање.

Србија 28.10.2019 | 13:22
Дачић: Идем у Њујорк, сједнице о КиМ ће бити
- Дефинитивно је да ће сједница бити одржана 31. октобра у СБ УН и ја ћу на њој учествовати. На крају су ипак представници Приштине обавијестили да ће доћи на сједницу - рекао је Дачић Тањугу.

Он је истакао да ће се чланице СБ УН упознати са актуелном ситуацијом на КиМ, са бројним инцидентима, са афером око наводног тровања, великим лажима које долазе из Приштине.

- Пренијећу ставове предсједника Александра Вучића да ми желимо компромис, наставак дијалога, али да очигледно са друге стране и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова, што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у наставку дијалога ако се створе услови за то, ако се укину таксе - поручио је Дачић.

Дачић је подсјетио да је на основу договора са почетка године предвиђено да се редовна сједница СБ УН на којој би се расправљало о извјештају генералног секретара о ситуаицји на КиМ одржи у окторбу.

Према његовим ријечима, предсједавајући Јужноафричка Република је ставила сједницу у програм рада за октобар и она је заказана за 31. октобар.

- Међутим неколико дана прије одржавања седнице представници Приштине су се жалили да њима не одговара термин и тражили су одлагање, па је онда званично представница Велике Британије тражила од предсједавајућег да се та седница ипак одложи због тога што Приштина не може да дође - рекао је Дачић.

Коментаришући информацију да је сједница могла да буде одложена, јер према писању медија, амбасадорка такозваног Косова Вљора Читаку није могла да дође на сједницу 31. октобра, Дачић је подсјетио да није ријеч о позиву yа Читаку већ за представника привремених институција у Приштини.

- Многи указују да је Велика Британија инсистирала на томе зато што је она сљедећег мјесеца предсједавајући. Али нема сад везе то једно са другим. Оно што је дефинитивно то је да се сједница бити одржана 31.октобра у СБ УН и ја ћу учествовати на тој сједници - рекао је Дачић.

Раније су медији јавили да је седница Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, предвиђена за 31. октобар, под великим знаком питања и да иза тога стоји Велика Британија. Наводно је сједница могла да буде одложена из "једног бизарног разлога", јер на засједање у Њујорку, наводно, не може да дође амбасадорка тзв. Косова у САД Вљора Читаку.

Извор: спутникнеwс.цом

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ми поштени

28.10.2019 12:54

Други кажу, петљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

28.10.2019 14:31

Поведи и селака

Name

Прохијало са вихором

28.10.2019 14:40

УН има данас јос симболицну улогу.

ОДГОВОРИТЕ