Dačić: Idem u Njujork, sjednice o KiM će biti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti rječi o situaciji na Kosovu i Metohiji, biti održana 31. oktobra uprkos pokušajima Prištine da se izbjegne njeno održavanje.

Srbija 28.10.2019 | 13:22
Dačić: Idem u Njujork, sjednice o KiM će biti
- Definitivno je da će sjednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavijestili da će doći na sjednicu - rekao je Dačić Tanjugu.

On je istakao da će se članice SB UN upoznati sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine.

- Prenijeću stavove predsjednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastavku dijaloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse - poručio je Dačić.

Dačić je podsjetio da je na osnovu dogovora sa početka godine predviđeno da se redovna sjednica SB UN na kojoj bi se raspravljalo o izvještaju generalnog sekretara o situaicji na KiM održi u oktorbu.

Prema njegovim riječima, predsjedavajući Јužnoafrička Republika je stavila sjednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

- Međutim nekoliko dana prije održavanja sednice predstavnici Prištine su se žalili da njima ne odgovara termin i tražili su odlaganje, pa je onda zvanično predstavnica Velike Britanije tražila od predsjedavajućeg da se ta sednica ipak odloži zbog toga što Priština ne može da dođe - rekao je Dačić.

Komentarišući informaciju da je sjednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka takozvanog Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe na sjednicu 31. oktobra, Dačić je podsjetio da nije riječ o pozivu ya Čitaku već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

- Mnogi ukazuju da je Velika Britanija insistirala na tome zato što je ona sljedećeg mjeseca predsjedavajući. Ali nema sad veze to jedno sa drugim. Ono što je definitivno to je da se sjednica biti održana 31.oktobra u SB UN i ja ću učestvovati na toj sjednici - rekao je Dačić.

Ranije su mediji javili da je sednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, predviđena za 31. oktobar, pod velikim znakom pitanja i da iza toga stoji Velika Britanija. Navodno je sjednica mogla da bude odložena iz "jednog bizarnog razloga", jer na zasjedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Izvor: sputniknews.com

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mi pošteni

28.10.2019 12:54

Drugi kažu, petljaju.

ODGOVORITE
Name

rs

28.10.2019 14:31

Povedi i selaka

Name

Prohijalo sa vihorom

28.10.2019 14:40

UN ima danas jos simbolicnu ulogu.

ODGOVORITE