Од 2022. неће бити печатирања бх.пасоша

Европска унија од 2022. године планира увођење система евидентирања улаза и излаза на шенгенским границама којим ће бити избачено печатирање пасоша, пишу Независне новине.

Босна и Херцеговина 28.10.2019 | 11:58
Од 2022. неће бити печатирања бх.пасоша

Лист наводи да се овај систем уводи јер је алтернатива била враћање виза и узимање биометријских података у конзуларним представништвима земаља чланица Шенгенске уније у БиХ, што ЕУ није жељела ни да разматра као опцију.

Независне су недавно објавиле да ЕУ уводи систем регистрације путника ЕТИАС, након чега су бројни регионални медији пренијели информације да ће ЕУ увести скенирање прстију и лица, међутим, права информација је да ће се ови подаци узети само једном и да више неће бити потребно ни скенирање, ни печатирање у пасошима.

Прецизирано је и да су ЕТИАС и нови систем преласка границе два потпуно различита система.

Службеник за односе са јавношћу Одјељења Европске комисије за безбједност, регулације, владавину закона и темељна права Катарзијна Коланко рекла је да је ЕТИАС планиран да почне са радом 2021. године, међутим, могуће је да дође до кашњења и да примјена почне у вријеме кад и нови режим преласка границе.

Коланко је навела и да нису тачни ни наводи да ће уласком Хрватске у Шенген доћи до компликација и успоравања преласка границе између БиХ и Хрватске јер Загреб већ примјењује шенгенска правила на својим границама.

Штавише, пошто неће бити печатирања пасоша, то значи да ће све податке бити могуће провјерити самим скенирањем, без листања путне исправе, а Коланко наводи да ће се на овај начин веома брзо провјерити да ли је особа прекорачила тромјесечно ограничење боравка на територији шенгенског простора.

- Систем ће провјерити име и презиме, валидност документа, отисак прста и лице. Не само да неће бити никаквих додатних оптерећења за оне који путују, него ће прелазак границе бити брз и једноставан - рекла је Коланко.

ЕТИАС је систем по којем ће се држављани БиХ, старији од 18 година, који планирају да путују у ЕУ прво морати попуне онлајн формулар који кошта седам евра, а важиће три године или до истека важећег пасоша.

Попуњавање формулара се може обавити за десет минута, а требаће унијети име, датум и мјесто рођења, имејл адресу и број телефона, прву државу Шенгена уласка, податке о образовању, радном искуству и здравственом стању, те пружити одговоре на основна безбједносна питања.

У ЕУ кажу да ће процедура одобравања у 99 одсто случајева трајати неколико минута, а да ће само у изузетним случајевима бити потребне додатне провјере.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дуки мајстор негација

28.10.2019 11:13

Овце, назад у тор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

28.10.2019 11:39

Зар ти стварно мислис да це то зауставити оне који су намјеравали да оду? Па, људи су са ових простора одлазили цекајуци у редовима пред амбасадама и прије уопсте икакве визне либерализације! Онај ко хоце да оде у ЕУ, неце га ниста зауставити!

Name

Хаха

28.10.2019 11:43

Шта прицате ста загреб вец примјењује. Примјењује да цекамо по два сата на граници колоне се праве по пар километара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.10.2019 11:47

Нема висе два пасоса,па мјењај име,презиме,али наци цемо несто опет неки нацин!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.10.2019 13:00

Наћићеш да се вратиш одакле си и отишао, а ниси отишао ни од глади, ни од жеђи.

Name

Ив

28.10.2019 11:57

Каква диктатура и контрола! Напад на приватност. Ваљда документ гарантује да сам особа за коју се издајем,ако је лазан лако је то знати или сте ипак ви у ЕУ глупи да препознате лазњаке?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.10.2019 13:08

Мало, мало, па којекуда по ЕУ такви праве удесе с фалсификованим дозволама. О приватности ниси мислио кад је требало да овде вадиш пасош и да ти узимају отиске, биометрију и све остало?! Тад је било у реду, а сад не ваља ако ти те отиске узму на граници? Е, па чекај мало! Сад ће да се види колико је људи лагало како су се тамо трајно средили и како више никада неће овамо! Имаћеш 2 пута по 3 мјесеца одмора годишње, зашто се буниш?!

Name

Ма Да

28.10.2019 12:55

До 2022 свиће отићи све што ваља тако да ови полтрони што се радују нек уживају са СНСД ом. Само вам обућа вири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.10.2019 13:25

Што ниси остао, да заједно рушимо тиранију?! До 2022. СНСД камарила пуца. Хоћеш ли се онда вратити?