Od 2022. neće biti pečatiranja bh.pasoša

Evropska unija od 2022. godine planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša, pišu Nezavisne novine.

Bosna i Hercegovina 28.10.2019 | 11:58
Od 2022. neće biti pečatiranja bh.pasoša
List navodi da se ovaj sistem uvodi jer je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima zemalja članica Šengenske unije u BiH, što EU nije željela ni da razmatra kao opciju.

Nezavisne su nedavno objavile da EU uvodi sistem registracije putnika ETIAS, nakon čega su brojni regionalni mediji prenijeli informacije da će EU uvesti skeniranje prstiju i lica, međutim, prava informacija je da će se ovi podaci uzeti samo jednom i da više neće biti potrebno ni skeniranje, ni pečatiranje u pasošima.

Precizirano je i da su ETIAS i novi sistem prelaska granice dva potpuno različita sistema.

Službenik za odnose sa javnošću Odjeljenja Evropske komisije za bezbjednost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava Katarzijna Kolanko rekla je da je ETIAS planiran da počne sa radom 2021. godine, međutim, moguće je da dođe do kašnjenja i da primjena počne u vrijeme kad i novi režim prelaska granice.

Kolanko je navela i da nisu tačni ni navodi da će ulaskom Hrvatske u Šengen doći do komplikacija i usporavanja prelaska granice između BiH i Hrvatske jer Zagreb već primjenjuje šengenska pravila na svojim granicama.

Štaviše, pošto neće biti pečatiranja pasoša, to znači da će sve podatke biti moguće provjeriti samim skeniranjem, bez listanja putne isprave, a Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo provjeriti da li je osoba prekoračila tromjesečno ograničenje boravka na teritoriji šengenskog prostora.

- Sistem će provjeriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan - rekla je Kolanko.

ETIAS je sistem po kojem će se državljani BiH, stariji od 18 godina, koji planiraju da putuju u EU prvo morati popune onlajn formular koji košta sedam evra, a važiće tri godine ili do isteka važećeg pasoša.

Popunjavanje formulara se može obaviti za deset minuta, a trebaće unijeti ime, datum i mjesto rođenja, imejl adresu i broj telefona, prvu državu Šengena ulaska, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju, te pružiti odgovore na osnovna bezbjednosna pitanja.

U EU kažu da će procedura odobravanja u 99 odsto slučajeva trajati nekoliko minuta, a da će samo u izuzetnim slučajevima biti potrebne dodatne provjere.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Duki majstor negacija

28.10.2019 12:13

Ovce, nazad u tor!

ODGOVORITE
Name

Decko

28.10.2019 12:39

Zar ti stvarno mislis da ce to zaustaviti one koji su namjeravali da odu? Pa, ljudi su sa ovih prostora odlazili cekajuci u redovima pred ambasadama i prije uopste ikakve vizne liberalizacije! Onaj ko hoce da ode u EU, nece ga nista zaustaviti!

Name

Haha

28.10.2019 12:43

Šta pricate sta zagreb vec primjenjuje. Primjenjuje da cekamo po dva sata na granici kolone se prave po par kilometara

ODGOVORITE
Name

Jovan

28.10.2019 12:47

Nema vise dva pasosa,pa mjenjaj ime,prezime,ali naci cemo nesto opet neki nacin!?

ODGOVORITE
Name

Re:

28.10.2019 14:00

Наћићеш да се вратиш одакле си и отишао, а ниси отишао ни од глади, ни од жеђи.

Name

Iv

28.10.2019 12:57

Kakva diktatura i kontrola! Napad na privatnost. Valjda dokument garantuje da sam osoba za koju se izdajem,ako je lazan lako je to znati ili ste ipak vi u EU glupi da prepoznate laznjake?

ODGOVORITE
Name

Re:

28.10.2019 14:08

Мало, мало, па којекуда по ЕУ такви праве удесе с фалсификованим дозволама. О приватности ниси мислио кад је требало да овде вадиш пасош и да ти узимају отиске, биометрију и све остало?! Тад је било у реду, а сад не ваља ако ти те отиске узму на граници? Е, па чекај мало! Сад ће да се види колико је људи лагало како су се тамо трајно средили и како више никада неће овамо! Имаћеш 2 пута по 3 мјесеца одмора годишње, зашто се буниш?!

Name

Ma Da

28.10.2019 13:55

Do 2022 sviće otići sve što valja tako da ovi poltroni što se raduju nek uživaju sa SNSD om. Samo vam obuća viri.

ODGOVORITE
Name

Re:

28.10.2019 14:25

Што ниси остао, да заједно рушимо тиранију?! До 2022. СНСД камарила пуца. Хоћеш ли се онда вратити?