Како политичар да побјегне од "тешких" питања?

Кад политичар избјегава новинара: "У тунелу сам. . . пржим рибу".

Босна и Херцеговина 28.10.2019 | 07:45
Како политичар да побјегне од "тешких" питања?
Лако је било политичарима у стара преддигитална времена, кад нису постојали чак ни мобилни телефони, а само пробрани представници “седме силе” су имали њихове кућне бројеве. Пошто су времена промијенила, па новинари данас раде непрекидно, као драгстор, и политички функционери су се извјештили у смишљању изговора за избјегавање изјава о шкакљивим темама. 

“У шуми сам, немам појма шта се дешава. И да избије рат, ја не бих знао". Овакву је СМС поруку послао један народни посланик новинарки Српскаинфо у недјељу поподне. Касније је рекао да је то била шала, па се јавио.

Многи се, међутим, не шале и изградили су читаве стратегије против “досадних” новинара. Једна од најучесталијих је укључивање аутоматских порука типа “на састанку сам, не могу се јавити, пошаљите поруку…” Кад прими поруку и сазна тему, политичар одлучи да ли је састанак завршен или ће потрајати до дубоко у ноћ, или бар док не истекне вријеме за припрему ТВ дневника или издања новина.

– Путујем, у тунелу сам, губи се сигнал – једна је од реченица познатих свим новинарима.

Наравно, ако је тема незгодна, саговорник никад не изађе “из тунела”, него једноставно искључи мобилни телефон.

Бивши бањалучки муфтија Едхем Чамџић није био политичар, али као да јесте. Његов начин избјегавања изјава био је стварно оригиналан. Кад би га новинар позвао на мобилни, он би рекао: “Муфтија није ту, жао ми је. Ја се само јављам на његов телефон, не знам кад ће доћи”! Понављао је то упорно, док га новинари нису “провалили”.

Али, није ефендија Чамџић једини. 

– Обрен Петровић је редовно говорио да је погрешан број, ако му се случајно омакне да се јави на телефон – каже новинарка Тијана Кецман.

Зоран Мастило, бивши директор Фонда ПИО РС и бивши функционер ПДП, док је обављао и јавну и страначку функцију волио је да се експонира у медијима, али само у контексту који њему одговара.

– Кад сам га једном позвао и питао има ли времена за изјаву, рекао је да има, али кад сам му поставио питање, које му очигледно није било по вољи, експресно је промијенио плочу. Рекао је: “Извини, у фрци сам. Сутра ми је слава, па пржим рибу, не могу сад разговарати” – прича новинар Миљан Ковач.

Некад врло популарни политичар Вук Драшковић новинарима од Београда до Бањалуке и Сарајева био је познат по реченици: “Само да промијеним телефон, овај ми крчи, не чујем добро, зовите за 5 минута”. Наравно, након 5 минута претплатник више није доступан.

– Мени је министар Исмир Јуско једном рекао да није у прилици да да изјаву, јер је “на путу ван БиХ”. Послије пет минута ми колеге јаве да су га видјели на кориди у Чевљановићима – прича сарајевска новинарка Дејана Шешлија.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рале

28.10.2019 08:10

А брате и новинари данас поставе питање и кад их одговором препане повуку се и све упрскају. Боље ниста не питати, ако је то само да радно вријеме пролази и ето мора се несто питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоц

28.10.2019 09:13

Ово за Драсковица бас и не бих рекао, он бас буде цесто у разним емисијама које вецином иду узиво, па нисам видио да избјегава одговоре, па и на незгодна питања.

ОДГОВОРИТЕ