Kako političar da pobjegne od "teških" pitanja?

Kad političar izbjegava novinara: "U tunelu sam. . . pržim ribu".

Bosna i Hercegovina 28.10.2019 | 07:45
Kako političar da pobjegne od "teških" pitanja?
Lako je bilo političarima u stara preddigitalna vremena, kad nisu postojali čak ni mobilni telefoni, a samo probrani predstavnici “sedme sile” su imali njihove kućne brojeve. Pošto su vremena promijenila, pa novinari danas rade neprekidno, kao dragstor, i politički funkcioneri su se izvještili u smišljanju izgovora za izbjegavanje izjava o škakljivim temama. 

“U šumi sam, nemam pojma šta se dešava. I da izbije rat, ja ne bih znao". Ovakvu je SMS poruku poslao jedan narodni poslanik novinarki Srpskainfo u nedjelju popodne. Kasnije je rekao da je to bila šala, pa se javio.

Mnogi se, međutim, ne šale i izgradili su čitave strategije protiv “dosadnih” novinara. Jedna od najučestalijih je uključivanje automatskih poruka tipa “na sastanku sam, ne mogu se javiti, pošaljite poruku…” Kad primi poruku i sazna temu, političar odluči da li je sastanak završen ili će potrajati do duboko u noć, ili bar dok ne istekne vrijeme za pripremu TV dnevnika ili izdanja novina.

– Putujem, u tunelu sam, gubi se signal – jedna je od rečenica poznatih svim novinarima.

Naravno, ako je tema nezgodna, sagovornik nikad ne izađe “iz tunela”, nego jednostavno isključi mobilni telefon.

Bivši banjalučki muftija Edhem Čamdžić nije bio političar, ali kao da jeste. Njegov način izbjegavanja izjava bio je stvarno originalan. Kad bi ga novinar pozvao na mobilni, on bi rekao: “Muftija nije tu, žao mi je. Ja se samo javljam na njegov telefon, ne znam kad će doći”! Ponavljao je to uporno, dok ga novinari nisu “provalili”.

Ali, nije efendija Čamdžić jedini. 

– Obren Petrović je redovno govorio da je pogrešan broj, ako mu se slučajno omakne da se javi na telefon – kaže novinarka Tijana Kecman.

Zoran Mastilo, bivši direktor Fonda PIO RS i bivši funkcioner PDP, dok je obavljao i javnu i stranačku funkciju volio je da se eksponira u medijima, ali samo u kontekstu koji njemu odgovara.

– Kad sam ga jednom pozvao i pitao ima li vremena za izjavu, rekao je da ima, ali kad sam mu postavio pitanje, koje mu očigledno nije bilo po volji, ekspresno je promijenio ploču. Rekao je: “Izvini, u frci sam. Sutra mi je slava, pa pržim ribu, ne mogu sad razgovarati” – priča novinar Miljan Kovač.

Nekad vrlo popularni političar Vuk Drašković novinarima od Beograda do Banjaluke i Sarajeva bio je poznat po rečenici: “Samo da promijenim telefon, ovaj mi krči, ne čujem dobro, zovite za 5 minuta”. Naravno, nakon 5 minuta pretplatnik više nije dostupan.

– Meni je ministar Ismir Jusko jednom rekao da nije u prilici da da izjavu, jer je “na putu van BiH”. Poslije pet minuta mi kolege jave da su ga vidjeli na koridi u Čevljanovićima – priča sarajevska novinarka Dejana Šešlija.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rale

28.10.2019 08:10

A brate i novinari danas postave pitanje i kad ih odgovorom prepane povuku se i sve uprskaju. Bolje nista ne pitati, ako je to samo da radno vrijeme prolazi i eto mora se nesto pitati.

ODGOVORITE
Name

Glamoc

28.10.2019 09:13

Ovo za Draskovica bas i ne bih rekao, on bas bude cesto u raznim emisijama koje vecinom idu uzivo, pa nisam vidio da izbjegava odgovore, pa i na nezgodna pitanja.

ODGOVORITE