Нови протести за јединство Шпаније: Зауставите лудило

Око 80. 000 људи окупило се у Барселони на скупу подршке шпанском јединству, а против сепаратистичких тежњи у Каталонији које су довеле до најгоре политичке кризе у Шпанији после виШе деценија, јавља "Паис".

Свијет 27.10.2019 | 14:47
Нови протести за јединство Шпаније: Зауставите лудило
Окупљени грађани носили су заставе Шпаније и Каталоније, а на једном транспаренту је писало "И ми смо Каталонци, зауставите ово лудило!", преноси Паис.

Данашњи скуп организован је након вишедневних протеста каталонских сепаратиста који су повремено били и насилни. Они су протестовали против одлуке Врховног суда да на затворске казне осуди девет сепаратистичких лидера због покушаја сецесије 2017. године.

Испитивања јавног мњења показују да су Каталонци, њих око 7,5 милиона, подељени по питању сецесије од Шпаније.

Напетости између Мадрида и Барселоне у порасту су откако је шпански Врховни суд осудио деветоро политичара и активиста на казне од девет до 13 година затвора због њихове улоге у неуспешном референдуму за независност Каталоније 2017. године

Демонстрације у Барселони скоро свакодневно су одржаване од 14. октобра када је шпански Врховни суд изрекао вишегодишње затворске казне за девет политичара и активиста због њихове улоге у неуспелом покушају остварења независности Каталоније 2017. године.  

(ПАИС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Исто

28.10.2019 07:49

Овако це баја да добије подрску на следецим изборима. Хехе

ОДГОВОРИТЕ