Novi protesti za jedinstvo Španije: Zaustavite ludilo

Oko 80. 000 ljudi okupilo se u Barseloni na skupu podrške španskom jedinstvu, a protiv separatističkih težnji u Kataloniji koje su dovele do najgore političke krize u Španiji posle viŠe decenija, javlja "Pais".

Svijet 27.10.2019 | 14:47
Novi protesti za jedinstvo Španije: Zaustavite ludilo
Okupljeni građani nosili su zastave Španije i Katalonije, a na jednom transparentu je pisalo "I mi smo Katalonci, zaustavite ovo ludilo!", prenosi Pais.

Današnji skup organizovan je nakon višednevnih protesta katalonskih separatista koji su povremeno bili i nasilni. Oni su protestovali protiv odluke Vrhovnog suda da na zatvorske kazne osudi devet separatističkih lidera zbog pokušaja secesije 2017. godine.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da su Katalonci, njih oko 7,5 miliona, podeljeni po pitanju secesije od Španije.

Napetosti između Madrida i Barselone u porastu su otkako je španski Vrhovni sud osudio devetoro političara i aktivista na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog njihove uloge u neuspešnom referendumu za nezavisnost Katalonije 2017. godine

Demonstracije u Barseloni skoro svakodnevno su održavane od 14. oktobra kada je španski Vrhovni sud izrekao višegodišnje zatvorske kazne za devet političara i aktivista zbog njihove uloge u neuspelom pokušaju ostvarenja nezavisnosti Katalonije 2017. godine.  

(PAIS)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Isto

28.10.2019 07:49

Ovako ce baja da dobije podrsku na sledecim izborima. Hehe

ODGOVORITE