ШВЕРЦ: Грађани БиХ крили дрогу од уста до вагине

Особе које преносе илегалне супстанце преко граница врло су домишљате када су у питању мјеста и предмети у којима их скривају. Ухапшени на граничним прелазима у БиХ дрогу и таблете су скривали у устима, патикама, дезодорансима, кексу, књигама, па чак и у вагини.  

Босна и Херцеговина 27.10.2019 | 12:16
ШВЕРЦ: Грађани БиХ крили дрогу од уста до вагине
“Бункери” или нове преграде у аутомобилима су превазиђени јер се врло лако открију на скенерима. Исто је и са преградама у ручном пртљагу. Због тога су кријумчари морали пронаћи нови начин како да пренесу дрогу или недозвољене таблете, а да не буду откривени.

Један од занимљивих примјера датира још из 2011. године када су полицијски службеници Јединице граничне полиције Орашје на излазу из БиХ преко ГП Орашје спријечили кријумчарење хероина.

– Због сумње да се дрога налази код држављанке БиХ у тјелесној шупљини, по налогу Тужилаштва БиХ, одведена је Кантоналну болницу у Орашју. Дежурни доктор гинеколог приликом прегледа у њеној родници нашао је презерватив у којем је била бијела прашкаста материја која асоцира на опојну дрогу херион. Прелиминарним вјештачењем то је и потврђено, а радило се о количини од 23 грама. Држављанка БиХ приликом контроле управљала је возилом “ауди” регистарских ознака БиХ – рекао је начелник кабинета директора ГП БиХ Радиша Самарџија.

Током прошле године на подручју ГП Изачић службеници Граничне полиције су код особе у устима открили 0,81 грама хероина, а код друге у патици су открили 0,31 грама екстазија.

Током ове године било је шест “занимљивих” случајева. Службеници су приликом контроле на МГП Велика Кладуша приликом излаза из БиХ у фебрару ове године пронашли дезодоранс у стику у којем је било скривено 0,35 грама спида и 7,5 грама марихуане. Четири мјесеца касније су на МГП Брчко открили код особе у доњем вешу 1,95 грама марихуане.

Крајем аугуста су приликом контроле на сектору А2 службеници ЈГП Неум у патици пронашли 1,14 грама марихуане, док су 16. септмебра на МГП Зврићи пронашли 200 грама хероина који је био ушивен у постави јакне власника – држављанина Данске.

Гранична полиција је учествовала и у оперативној акцији “Транспортер ИИ” у оквиру које су 1. аугуста ове године спријечили кријумчарење више од 10.000 таблета које су себи садрже психотропне супстанце на ГП Градишка. 

– Таблете, Трамадол, Ксалол и др., откривене су на другој линији граничних провјера приликом прегледа аутобуса и личног пртљага држављанина БиХ, а контролисан је у споменутом аутобусу који саобраћа на релацији Котор Варош – Стокхолм. О догађају је обавијештен тужилац Тужилаштва БиХ – истакао је Самарџија.

На истом прелазу у јануару ове године заплијењене су такође таблете и то 1.500 комада апаурина. Таблете су крили у кутији од кекса испод сједишта приликом граничне контроле аутобуса који саобраћа на релацији Сански Мост – Крањска Гора.

– У везу с овим догађајем доводе се тројица држављана Босне и Херцеговине који су испитани у својству осумњичених. О догађају је обавијештен тужилац Тужилаштва БиХ – додао је Самарџија.

За разлику од Западне Европе, САД-а и неких других земаља, у БиХ нису забиљежени случајеви да неко преноси дрогу у свом желуцу. Ово је уједно и најопаснија метода јер неријетко заврши смрћу особе која прогута пакетиће, а због расипања садржаја у желудац.

У неким земљама Јужне Америке дрогу су преносили и у платформама женских ципела. Но, модернизација граничних прелаза и контроле на аеродромима направила је велики проблем мулама због скенера кроз који пролазио пртљаг, али и људи, а у којима се види сав садржај па чак и органи код људи.

Врло занимљиви примјери били су код Ел Цхапе који је чак отворио фабрику конзерви и почео производити лименке које је пунио кокаином. У једном случају на граници је пресретнуто 1.400 кутија с конзервама напуњеним кокаином. Различите врсте дроге крилу су у лажним мрквама, крофнама, бананама, паприкама итд.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Атом

27.10.2019 11:57

...Колико се превезе у службеним аутомобилима наше нам неспособне власти које нико не контролише... Полупијани слузбеници Још са доДицком попију коју чашицу ракије на радном мјесту, запјевају уз хармонику... крканлук и сељаклук на све стране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудаци

27.10.2019 12:43

Ове насе сељацине носе у Сведску апаурин. Лудило из земље у којој су сви дрогирани. Па идиоти не треба њима то они су уредјена земља. То иде у Додикистану.

Name

Ре: Лудаци

27.10.2019 19:05

Ако су Скандинавци тако уређени, пошто тамо иде таблетица? Ај, не лупетај, живота ти!