"Ланацо" оборио тендер намијењен фирми „Проинтер“

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске поништило је јуче тендер за набавку услуга израде Смарт цитy платформе за Систем обједињене наплате након што је портал ЦАПИТАЛ објавио жалбу компаније „Ланацо“ у којој се наводи да се услови за тај посао намјештају фирми „Проинтер“.

Република Српска 26.10.2019 | 12:29
"Ланацо" оборио тендер намијењен фирми „Проинтер“
Као разлог поништења јавне набавке Министарство је навело да су то “доказиви разлози који су изван контроле уговорног органа и који се нису могли предвидјети у вријеме покретања поступка јавне набавке”, додајући да је набавка поништена Рјешењем Канцеларије за разматрање жалби.

Министарство је тендер поништило тек након што је ЦАПИТАЛ објавио наводе из жалбе, иако је Рјешење Канцеларије за разматрање жалби донесено још прије десет дана.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио је да у фирми „Ланацо“, једној од највећих ИТ компанија у Српској, тврде да се фирма „Проинтер“ фаворизује у тендерима од локалних заједница, преко фондова, до Владе Републике Српске.

У жалби на тендерску документацију за набавку услуга израде Смарт цитy платформе „Ланацо“ је изнио низ замјерки на услове који погодују само једној фирми.

„Ланацо“ није именовао  директно „Проинтер“, али је навео да је иста фирма на исти начин добила тендере у другим институцијама, за шта су приложили доказе о додијељеним уговорима из којих се види да се ради о компанији „Проинтер“.

Смарт цитy платформа за Систем обједињене наплате требала је да буде плаћена 1,28 милиона КМ без ПДВ-а, о чему је ЦАПИТАЛ писао у текту „Српска обједињује рачуне за комуналије“.

О намијештању послова „Проинтеру“ говорио је и власник компаније „Планетсофт“ Ведран Јарић који је истакао да је цијена информационог система „Шума РС“ пренадувана и да се тендер намјешта „Проинтеру“.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик потврдио је да је његов син Игор Додик повезан са компанијом „Проинтер ИТСС“.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Миливоје

26.10.2019 10:36

Ланацо 20 година касира у свему.... као да се њима није у прослости наместало... кад неко други добије колац, момци незадовољни ... не мозе ни ланацо увек добити све послове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

софтверска мафија

26.10.2019 16:17

софт мафија ради у свим институцијама, одмах ударају на спреман тендер од 10 милиона код Босе и Станковића у РУГИПП-у, они не спавају, смишљају нове верзије софт преваре.

Name

РУГИП п.п. "Будо и синови"

26.10.2019 16:47

Свитлица је већ лансирао нову софт верзију за катастре земаљске. Станковић, власник РУГИПП-а, прво одреди колико милиона има на речуну за познатог софтвераша, па Свитац ноћу припреми софтвер, Босиљка потпише цифру и готово.

Name

Кифла

26.10.2019 20:29

Ламацо је СНСД-ов играч посљедњих 13 година. Није било тендера на ентитетском и државном нивоу (поготово када је препоштени Шпира био предсједавајући Савјета министара БиХ) да га нису добили.

Name

Ре

27.10.2019 07:22

Чуј раније добијати Ланацо. Па ко се још бавио у то вријеме софтвером, скоро нико или боље речено нико ко је имао инфраструктуру за тако нешто. Ја нисам из БЛ али знам са сигурношћу да су годинама улагали у младе људе основали ИТ академију, помагали школама све да циљем да се одшколују кадрови који ће радити код њих и остати у овој земљи. Давали су стипендије и средњошколцима. И да, имају право да се жале на оне којима је тата све обезбиједио, шта зна радити тај Игор за шта је он стручњак, зна написати текст у wорду остало ће тата средити.

Name

неко

28.10.2019 22:15

Глупи текстови и размишљања ланако ради за иностранство потписали су уговор за Порше да им раде софтвер

Name

реално

03.11.2019 07:50

Ланацо постоји 30 година и послује по закону ако се већ љутите љутите се на оне који њима дају послове што значи да сте ви труба.

Name

Јаггер

26.10.2019 10:39

Ајде, сви знају, само судство не зна...јер је у служби МД...Проинтер ће се напунити уговорима, кајмак ће Игор и Кокеза да покупе, па ће институције и Проинтер гањати људе и фирме да завршавају послове по реалним цијенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОБИН ХУД

26.10.2019 12:17

ПОНОВО ПЉАЦКА НАРОДА У РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

26.10.2019 13:10

Проинтер и онако нема кадрова за озбиљан бизнис...добије преко тате тендер па ангажује друге да ураде посао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

26.10.2019 13:55

сад це Ланако дозивјети исту судбину као фирме које су они унистили јер су добијали све послове. Ниниц це проци горе од Марка Павица јер је поцео јавно да таласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

26.10.2019 18:33

Зато је комисија за залбе јос увијек под Ниницевом контролом...

Name

реално

27.10.2019 18:33

Трла баба лан да јој прође дан

Name

Директ

26.10.2019 21:47

Ово је јако провидно, с обзиром да у оба слуцаја, једна те иста екипа добија провизију од посла.

ОДГОВОРИТЕ