"Lanaco" oborio tender namijenjen firmi „Prointer“

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske poništilo je juče tender za nabavku usluga izrade Smart city platforme za Sistem objedinjene naplate nakon što je portal CAPITAL objavio žalbu kompanije „Lanaco“ u kojoj se navodi da se uslovi za taj posao namještaju firmi „Prointer“.

Republika Srpska 26.10.2019 | 12:29
"Lanaco" oborio tender namijenjen firmi „Prointer“
Kao razlog poništenja javne nabavke Ministarstvo je navelo da su to “dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke”, dodajući da je nabavka poništena Rješenjem Kancelarije za razmatranje žalbi.

Ministarstvo je tender poništilo tek nakon što je CAPITAL objavio navode iz žalbe, iako je Rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi doneseno još prije deset dana.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da u firmi „Lanaco“, jednoj od najvećih IT kompanija u Srpskoj, tvrde da se firma „Prointer“ favorizuje u tenderima od lokalnih zajednica, preko fondova, do Vlade Republike Srpske.

U žalbi na tendersku dokumentaciju za nabavku usluga izrade Smart city platforme „Lanaco“ je iznio niz zamjerki na uslove koji pogoduju samo jednoj firmi.

„Lanaco“ nije imenovao  direktno „Prointer“, ali je naveo da je ista firma na isti način dobila tendere u drugim institucijama, za šta su priložili dokaze o dodijeljenim ugovorima iz kojih se vidi da se radi o kompaniji „Prointer“.

Smart city platforma za Sistem objedinjene naplate trebala je da bude plaćena 1,28 miliona KM bez PDV-a, o čemu je CAPITAL pisao u tektu „Srpska objedinjuje račune za komunalije“.

O namiještanju poslova „Prointeru“ govorio je i vlasnik kompanije „Planetsoft“ Vedran Jarić koji je istakao da je cijena informacionog sistema „Šuma RS“ prenaduvana i da se tender namješta „Prointeru“.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Milivoje

26.10.2019 10:36

Lanaco 20 godina kasira u svemu.... kao da se njima nije u proslosti namestalo... kad neko drugi dobije kolac, momci nezadovoljni ... ne moze ni lanaco uvek dobiti sve poslove...

ODGOVORITE
Name

softverska mafija

26.10.2019 16:17

soft mafija radi u svim institucijama, odmah udaraju na spreman tender od 10 miliona kod Bose i Stankovića u RUGIPP-u, oni ne spavaju, smišljaju nove verzije soft prevare.

Name

RUGIP p.p. "Budo i sinovi"

26.10.2019 16:47

Svitlica je već lansirao novu soft verziju za katastre zemaljske. Stanković, vlasnik RUGIPP-a, prvo odredi koliko miliona ima na rečunu za poznatog softveraša, pa Svitac noću pripremi softver, Bosiljka potpiše cifru i gotovo.

Name

Kifla

26.10.2019 20:29

Lamaco je SNSD-ov igrač posljednjih 13 godina. Nije bilo tendera na entitetskom i državnom nivou (pogotovo kada je prepošteni Špira bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH) da ga nisu dobili.

Name

Re

27.10.2019 07:22

Čuj ranije dobijati Lanaco. Pa ko se još bavio u to vrijeme softverom, skoro niko ili bolje rečeno niko ko je imao infrastrukturu za tako nešto. Ja nisam iz BL ali znam sa sigurnošću da su godinama ulagali u mlade ljude osnovali IT akademiju, pomagali školama sve da ciljem da se odškoluju kadrovi koji će raditi kod njih i ostati u ovoj zemlji. Davali su stipendije i srednjoškolcima. I da, imaju pravo da se žale na one kojima je tata sve obezbijedio, šta zna raditi taj Igor za šta je on stručnjak, zna napisati tekst u wordu ostalo će tata srediti.

Name

neko

28.10.2019 22:15

Glupi tekstovi i razmišljanja lanako radi za inostranstvo potpisali su ugovor za Porše da im rade softver

Name

realno

03.11.2019 07:50

Lanaco postoji 30 godina i posluje po zakonu ako se već ljutite ljutite se na one koji njima daju poslove što znači da ste vi truba.

Name

Jagger

26.10.2019 10:39

Ajde, svi znaju, samo sudstvo ne zna...jer je u službi MD...Prointer će se napuniti ugovorima, kajmak će Igor i Kokeza da pokupe, pa će institucije i Prointer ganjati ljude i firme da završavaju poslove po realnim cijenama.

ODGOVORITE
Name

ROBIN HUD

26.10.2019 12:17

PONOVO PLJACKA NARODA U RS

ODGOVORITE
Name

Komentar

26.10.2019 13:10

Prointer i onako nema kadrova za ozbiljan biznis...dobije preko tate tender pa angažuje druge da urade posao..

ODGOVORITE
Name

Milko

26.10.2019 13:55

sad ce Lanako dozivjeti istu sudbinu kao firme koje su oni unistili jer su dobijali sve poslove. Ninic ce proci gore od Marka Pavica jer je poceo javno da talasa.

ODGOVORITE
Name

Komsija

26.10.2019 18:33

Zato je komisija za zalbe jos uvijek pod Ninicevom kontrolom...

Name

realno

27.10.2019 18:33

Trla baba lan da joj prođe dan

Name

Direkt

26.10.2019 21:47

Ovo je jako providno, s obzirom da u oba slucaja, jedna te ista ekipa dobija proviziju od posla.

ODGOVORITE