Убио 28.000 људи а живио као слободан човјек

Иван Демјањук био је сасвим обичан мушкарац из комшилука - или су бар тако мислили његови пријатељи и породица - све док његова највећа и најмрачнија тајна није изашла на видјело.
 

Свијет 25.10.2019 | 22:38
Убио 28.000 људи а живио као слободан човјек
Са породицом је мирно живио у једном предграђу у америчкој држави Охајо, радио као аутомеханичар и гледао своја посла све док га група људи који су преживјели холокауст није идентификовала као једног од најстрашнијих чувара у логору Треблинка, толико окрутног да је зарадио надимак Иван Грозни. О њему је снимљена најновија Нетфлиxова труе цриме серија "Девил Неxт Доор", чијих ће пет наставака на овом сервису бити доступни од 4. новембра ове године.

Демјањук је био оптужен за злочине против човјечности који су укључивали мучење и убиства људи (претежно Јевреја) у логору. Свједоци су, како преноси Лад Библе, навели да је исмијавао и мучио логораше прије него што би их послао у гасну комору.

Наводно би логорашима одсијецао уши, бичевао их, а неке је чак и пробадао мачем.

Судили су му у Израелу и Њемачкој, а на оба суда је проглашен кривим. Нијемци су га прогласили кривим за учествовање у убиству чак 27.900 људи.

Ово је суђење, током осамдесетих,  привукло велику пажњу јавности, а неки су га прозивали "суђењем вијека". Демјањук је непрестано тврдио да је невин.

У Израелу је био осуђен на смрт вјешањем, али та казна никад није извршена јер је постојала сумња у то да ли је он заиста био Иван Грозни. Пресуду је поништио Врховни суд у Израелу на основу свједочења 37 бивших чувара из Треблинке који су тврдили да је Иван Грозни био становити Иван Марцхенко. Суд је и даље вјеровао да је Демјањук служио нацистима, вјероватно као чувар у другим логорима, али нису покретали ново суђење због закона који забрањује да се неком два пута суди на рачун истих злочина.

Године 1993. пуштен је да се врати у Америку, гдје је 1998. поново добио држављанство. Нијемци су 2009. поново покренули оптужницу, те је 2011. осуђен на пет година затвора, али након жалбе вишем суду био је ослобођен. Умро је као слободан човјек у старачком дому у граду Бад Фајлнбах у Њемачкој.
 
(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар