Синдикати против утврђеног нацрта Закона о штрајку

Представници три синдиката нису задовољни нацртом Закона о измјенама и допунама закона о штрајку и траже састанак са Владом и ресорним министарством у циљу исправљања спорних тачака. То је саопштено након данашњег састанка одржаног у Бањалуци.

Република Српска 25.10.2019 | 18:50
Синдикати против утврђеног нацрта Закона о штрајку
Чињеница да би нове измјене и допуне Закона о штрајку приморале раднике да прво траже дозволу од послодаваца, па од државе, да би се борили за своја права није наишла на одобравање синдиката. Због тога, жељезничари, радници у здравству, као и металској и рударској индустрији не прихватају нови нацрт Закона о штрајку и траже од предлагача да то врате у поновно преиспитивање.

Дали су рок од 30 дана да се напише нови нацрт закона и да се након тога одржи јавна расправа. Кажу да предложене измјене Закона о штрајку не смије бити усвојен у Народној скупштини.

Синдикалци поручују да је овај закон обесмислио термин штрајка и да се радницима шаље порука да немају право на организовање штрајка.

- То нећемо допустити, категорични су из синдиката.

„Тај минимум процеса рада, то је до 20% запослених је могло да уђе у минимум процеса рада. Данас се некима натура 98% запослених да уђу у тај минимум процеса рада, при чему штрајк губи смисао, ако је од 100 људи, 98 отишло да штајкује. А другачије је ако ми направимо обострано минимум процеса рада и ако се њиме каже да је то нпр. до 20% запослених.“, рекао је потпредсједник Синдиката металаца и рудара РС Миленко Стојнић.

Из синдиката траже и правну заштиту за сваког штрајкача, којим ће уколико не крши постојеће законе бити заштићен од разних напада, као што су шиканирање, мобинг или отпуштање са посла.

„Жалосно је да једна институција као што је Министарство рада која треба да штити радничка права свесрдно учествује у томе да их поништава. Као доказ је овај нацрт Закона о штрајку као и прошли Закон о раду који је донешен у потпуности на штету радника.“, поручује представник Самосталног Синдиката транспортне дјелатности Бања Лука Златко Марин.

Овај закон и слични њему, разлог су због чега све више радника одлази из Републике Српске, јер им се на овај начин поручује да радници немају сигурност, кажу из Сидниката. Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС кажу да за сада нису добили никакве примједбе од синдикалаца.

Што се тиче спорног члана 12 на који су упозорили из Синдиката, из ресорног министарства појашњавају да су те тврдње неутемељене и да се одредбама нацрта о Закону о измјенама и допунама Закона о штрајку уопште не мијења или допуњује овај члан. Какав ће бити одговор синдиката на ове ставове ресорног министарства остаје да се види.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рале

25.10.2019 17:02

Па какв страјк кад нема индустрије нема радника нема ниста, а не мислите ваљда да јавми сектор има храбрости за страјк осим кад власт несто мути онда их изведе мало у сетњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубав

25.10.2019 17:21

Који страјк? Све мала предузеца до 30 радника, нема ту снаге за страјк. Да неце мозда љубавнице из министарства или из основних скола страјковати?

Name

Крле

25.10.2019 19:02

Е јаде јадне коме сте ви дали рок.шта ћете послије рока опет неки рок дати,и све тако ....ви сте обична скупина кукавица,који имате ситни интерес да нешто ушићарите.

Name

Тоталитаризам у РС

25.10.2019 17:53

Циљ владе је ставити раднике у робовласницки полозај без могуцности било каквог отпора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

25.10.2019 18:12

А.циљ разних синдиката да.помогне

Name

КоЛектор

25.10.2019 21:20

Само би луд цовјек судбину ставио у руке ових неспособних синдикалаца! Уговори о раду који им гаратују плату без обавезе да обављају радне задатке радног мјеста на које су распоредјени, скупстине у кафанама, синдикални излети и незаобилазне спортске игре које финансира угњетавано цланство, марионетско-поданицки однос са политицарима и послодавцима...

ОДГОВОРИТЕ