Sindikati protiv utvrđenog nacrta Zakona o štrajku

Predstavnici tri sindikata nisu zadovoljni nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o štrajku i traže sastanak sa Vladom i resornim ministarstvom u cilju ispravljanja spornih tačaka. To je saopšteno nakon današnjeg sastanka održanog u Banjaluci.

Republika Srpska 25.10.2019 | 18:50
Sindikati protiv utvrđenog nacrta Zakona o štrajku
Činjenica da bi nove izmjene i dopune Zakona o štrajku primorale radnike da prvo traže dozvolu od poslodavaca, pa od države, da bi se borili za svoja prava nije naišla na odobravanje sindikata. Zbog toga, željezničari, radnici u zdravstvu, kao i metalskoj i rudarskoj industriji ne prihvataju novi nacrt Zakona o štrajku i traže od predlagača da to vrate u ponovno preispitivanje.

Dali su rok od 30 dana da se napiše novi nacrt zakona i da se nakon toga održi javna rasprava. Kažu da predložene izmjene Zakona o štrajku ne smije biti usvojen u Narodnoj skupštini.

Sindikalci poručuju da je ovaj zakon obesmislio termin štrajka i da se radnicima šalje poruka da nemaju pravo na organizovanje štrajka.

- To nećemo dopustiti, kategorični su iz sindikata.

„Taj minimum procesa rada, to je do 20% zaposlenih je moglo da uđe u minimum procesa rada. Danas se nekima natura 98% zaposlenih da uđu u taj minimum procesa rada, pri čemu štrajk gubi smisao, ako je od 100 ljudi, 98 otišlo da štajkuje. A drugačije je ako mi napravimo obostrano minimum procesa rada i ako se njime kaže da je to npr. do 20% zaposlenih.“, rekao je potpredsjednik Sindikata metalaca i rudara RS Milenko Stojnić.

Iz sindikata traže i pravnu zaštitu za svakog štrajkača, kojim će ukoliko ne krši postojeće zakone biti zaštićen od raznih napada, kao što su šikaniranje, mobing ili otpuštanje sa posla.

„Žalosno je da jedna institucija kao što je Ministarstvo rada koja treba da štiti radnička prava svesrdno učestvuje u tome da ih poništava. Kao dokaz je ovaj nacrt Zakona o štrajku kao i prošli Zakon o radu koji je donešen u potpunosti na štetu radnika.“, poručuje predstavnik Samostalnog Sindikata transportne djelatnosti Banja Luka Zlatko Marin.

Ovaj zakon i slični njemu, razlog su zbog čega sve više radnika odlazi iz Republike Srpske, jer im se na ovaj način poručuje da radnici nemaju sigurnost, kažu iz Sidnikata. Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da za sada nisu dobili nikakve primjedbe od sindikalaca.

Što se tiče spornog člana 12 na koji su upozorili iz Sindikata, iz resornog ministarstva pojašnjavaju da su te tvrdnje neutemeljene i da se odredbama nacrta o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku uopšte ne mijenja ili dopunjuje ovaj član. Kakav će biti odgovor sindikata na ove stavove resornog ministarstva ostaje da se vidi.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rale

25.10.2019 17:02

Pa kakv strajk kad nema industrije nema radnika nema nista, a ne mislite valjda da javmi sektor ima hrabrosti za strajk osim kad vlast nesto muti onda ih izvede malo u setnju.

ODGOVORITE
Name

Ljubav

25.10.2019 17:21

Koji strajk? Sve mala preduzeca do 30 radnika, nema tu snage za strajk. Da nece mozda ljubavnice iz ministarstva ili iz osnovnih skola strajkovati?

Name

Krle

25.10.2019 19:02

E jade jadne kome ste vi dali rok.šta ćete poslije roka opet neki rok dati,i sve tako ....vi ste obična skupina kukavica,koji imate sitni interes da nešto ušićarite.

Name

Totalitarizam u RS

25.10.2019 17:53

Cilj vlade je staviti radnike u robovlasnicki polozaj bez mogucnosti bilo kakvog otpora!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

25.10.2019 18:12

A.cilj raznih sindikata da.pomogne

Name

KoLektor

25.10.2019 21:20

Samo bi lud covjek sudbinu stavio u ruke ovih nesposobnih sindikalaca! Ugovori o radu koji im garatuju platu bez obaveze da obavljaju radne zadatke radnog mjesta na koje su rasporedjeni, skupstine u kafanama, sindikalni izleti i nezaobilazne sportske igre koje finansira ugnjetavano clanstvo, marionetsko-podanicki odnos sa politicarima i poslodavcima...

ODGOVORITE