Додик га отпустио, Вучић примио?!

Уласком нових чланова Предсједништва БиХ у новембру прошле године одмах је дошло и до "сјече" кадра у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ. Крајем децембра 2018. године с позиције почасног конзула БиХ у Израелу разријешен је Александар Николић.

Босна и Херцеговина 25.10.2019 | 16:48
Додик га отпустио, Вучић примио?!
На свом одласку Николић је поручио како је такву одлуку и очекивао након побједе Милорада Додика. Александар Николић је именован за почасног конзула БиХ на приједлог дотадашњег члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

Доласком Додика у Предсједништво почео је "обрачун" с неистомишљеницима и постављање "одговарајућег" кадра на функције.

Утјецајан човјек није добар за БиХ, али јесте за Србију

Данас, мало мање од годину касније због, како је наведено, великих потенцијала за развој економских односа и билатералне сарадње, Влада Републике Србије донијела је одлуку о отварању конзулата Републике Србије у Бер Шеви у Израелу.

За почасног конзула Влада Србије је поставила управо,  донедавног почасног конзула Босне и Херцеговине Александра Николића.

Он се прошле године на одласку захвалио Младену Иванићу, министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку и амбасадорици БиХ у Израелу Јелени Рајаковић за сарадњу која је трајала три године.

На одлуку о разрјешењу Александра Николића тада је реаговао и министар одбране Израела Авигдор Лиеберман. Николић је кратко казао да је Лиеберман био запрепаштен потезом Милорада Додика.

"Лиеберман је изразио запрепаштење и такву одлуку назвао несхватљивом и погрешном", казао је Николић. Он је прву реакцију Министарства спољних послова Израела окарактерисао као "прагматичну невјерицу у исчекивању званичних аката".

Овакав случај, да једна особа буде почасни конзул двије различите земље, није упамћен.

Поставља се питање због чега Николић, који важи за особу с изврсним везама у Израелу, није био добар за БиХ, а данас јесте за Србију уколико се узме у обзир да је смијењен доласком Милорада Додика који има сјајне везе с предсједником Србије Александром Вучићем.

Саша који се замјерио Додику 2017. године

Вриједи се подсјетити да је Александар Саша Николић дошао у сукоб с Милорадом Додиком још 2017. године. На конференцији за новинаре Милорад Додик, тадашњи предсједник РС коментарисао је тему Представништва РС у Израелу и Николићеву улогу.

Додик је тада казао да је Александар Николић, звани Саша, радио у Представништву РС, али да је имао превелике амбиције да преузме мјесто шефа, због чега је почео оспоравати рад тог представништва.

"Прибавио је неке познанике из МСП-а Израела који су у функцији његовог обрачуна с Републиком Српском или с Аријем Ливеном покушавали скренути пажњу. Није он моћан да управља МСП-ом Израела, него је тамо нашао неког свог пајдаша", казао је Додик.

Додик није заборавио Сашу, човјека који му се замјерио, па га је разријешио дужности чим се докопао овлаштења које му то омогућавају, преноси Клиx.

Добра одлука Србије, лоћ потез Додика

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак оцијенио је данас да је била грешка члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да затражи смјену Александра Николића с мјеста почасног конзула БиХ у Израелу, којег је сада Влада Србије именовала за свог конзула у тој земљи.

То је, каже Црнадак, добра одлука Србије, која показује Додиков "погрешан потез".

Како преносе агенције, Црнадак тврди да не зна зашто је Додик тражио његову смјену, можда зато, како каже, што је отворено говорио о проблемима у раду Представништва РС у Израелу или је у питању "неки лични проблем".

"Након поруке да је за Владу Србије Николић добар, а у питању је човјек који има доста квалитетних веза у Израелу, Додик треба да јавности објасни зашто је смијенио Николића и зашто смо остали без тог човјека, који је био предложен од Републике Српске", рекао је Црнадак.



(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Хммм

25.10.2019 15:05

Америчка инсталација 113%!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

25.10.2019 15:22

јок, руски језик службени у израелској војсци. везе немате све сам америка

Name

Рационалност

27.10.2019 11:05

Чиста рачуница, провјерен кадар али политички неподобан једној страни, што не значи сваком и по свим основама. Дакле и флексибилан кадар.

Name

сујета

25.10.2019 16:30

баја је њега смијенио само зато јер га је Иваниц поставио

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

26.10.2019 18:02

Среца је па се нема образ да би се застидио због овога. Ипак овј бесмислен потез Додиков би требао да многим слијепим код оцију помогне да прогледају.

Name

Индие

25.10.2019 17:46

Знам солидно Сашу. Није лош момак, има и добре везе у Израелу. Међутим, са моје тачке гледишта, мало превише уздиже административни дио, а мало приватни капитал. То му је може се рећи мана, која је наравно поправљива. Иако је Јевреј по мајци, гаји веома искрене позитивне осјећаје према српском народу. А то да ли га је МД смјенио због неког свађе, не вјерујем. Смјенио га је као и све остале кадрове ПДП и СДС што је смјенио. А то што га је Србија прихватила, свака им част. Ако га буду знали "искористити" могу добити одличне поене са њим. Мада не вјерујем, код нас се углавном квалитетни људи не уважавају много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

27.10.2019 04:46

Има јож ,ного изврсних кадрова из разних области које је власт милорада Додика протјерала, а прихватила Србија и укључила у веома важне пројекте. Мирода Додику и неговом СНСД-у не требају људи од знања и поштења, већ они које слиједе његову погубну политику нза Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

27.10.2019 07:45

И БРАНКО МИЉУС ЈЕ ДОДИКОВ ИГРАЦ А У БЕОГРАДУ. ПРАВИ ЦУДА ПРОТИВ ВУЦИЦА. ТО ВУЦИЦ НЕСМИЈЕ ДА КАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ