Мурињо окупља нову „браћу“, чека једну понуду...

Португалац је одбио многе понуде јер има само један циљ.

Фудбал 26.10.2019 | 11:10
Мурињо окупља нову „браћу“, чека једну понуду...
Жозе Мурињо је годинама био прва тренерска звезда фудбалског света. Откако се појавио у Порту, а потом у Челсију доделио сам себи надимак Посебни, Португалац је био нека веста освежења на тренерској сцени којом су дрмали ветерани попут Фергусона, Венгера, Анћелотија, Липија и старије гарде...

Али временом је његов статус звезде бледео. Још од одласка из Интера и чувене „триплете“, Мурињовакаријера се налази у паду. Изгледа да је врхунац достигао доласком у Реал Мадрид. Тамо није успео и све после тога су били кораци уназад. У Челсију је освојио титулу, али је убрзо уследио фијаско. Није се прославио ни у Манчестер Јунајтеду и скоро годину дана је без посла откако је добио отказ на Олд Трафорду.  

У међувремену су Мурињову славу помутила друга тренерска имена. Пеп Гвардиола га је засенио у Шпанији, потом и Енглеској. Појавили су нови харизматичлни типови попут Јиргена Клопа или Дијега Симеонеакоји су правили боље резултате. Појавили су се цењенији тактичари попут Макса Алегрија и Антонија Контеа, у тренерски посао су ушла и бивша велика имена попут Зидана, Солскјера или Лампарда, визионари попут Мауриција Сарија...

Конкуренција је постала жестока, Мурињо је изгубио своју посебност. Није се прилагодио, неки други су постали успешнији и занимљивији. Од отказа у Манчестер Јунајтеду, покушао је да остане присутан у јавности као стручни консултанат на спортским програмима ДАЗН-а и Скај Спортса,  где је признао да је тај посао много компликованији него што је мислио.

И даље се бави стручним анализама, али верује да је то само прелазно решење док опет не седне на неку клупу. Међутим, избор му и није био баш неки. Португалца су у последње време звали само Кинези, Спортинг Лисабон и Лион, а спекулисало се да је добио и понуду Борусије Дортмунд. Далеко од гламура на који је навикао.

Приликом одбијања Лионове понуде, председник француског клуба Жан Мишел Ола је открио једну занимљиву ствар рекавши да је „Мурињо већ одабрао следечу дестинацију и да не жели у Лион“.

Шпански медији откривају и која је то дестинација: Реал Мадрид.

Мурињо се нада да ће опет добити шансу у Краљевском клубу јер Зидану не цветају руже у другом мандату и све чешће се шушка да би могао да добије отказ. Наводи се да је Португалац у претходних годину дана радио на окупљању екипе сарадника са којом би кренуо у велико оживљавање каријере и спреман прихватио понуду из Мадрида.

Мурињо је најуспешније године каријере провео са скоро истим људима у стручним штабовима. Помоћници Руи Фарија и Силвињо Лоуро су га пратили од Порта до Манчестер Јунајтеда, Андре Виљас Боас му је помагао у Челсију и Интеру, Жозе Мораиш је радио са њим у Челсију, Интеру и Реалу, Балтемар Брито га је пратио од Леирије до Челсија... Ипак, сви они су пре или касније напустили Муриња и посветили се соло каријерама. Посебни је полако остајао без своје „браће“ како је волео да назове најужи круг сарадника са којима је радио.

Зато се бацио у проналажење нових сарадника. Мадридски Ас пише да је Мурињо претходних месеци обавио гомилу разговора и анализа како би спремио што јачи стручни штаб за повратак на велику сцену. Наводно је у том успео и са гомилом асистента чека позив из Мадрида. Убеђен је да није питање „ дали ће?“ већ „када ће?“ тај позив да стигне.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар