Murinjo okuplja novu „braću“, čeka jednu ponudu...

Portugalac je odbio mnoge ponude jer ima samo jedan cilj.

Fudbal 26.10.2019 | 11:10
Murinjo okuplja novu „braću“, čeka jednu ponudu...
Žoze Murinjo je godinama bio prva trenerska zvezda fudbalskog sveta. Otkako se pojavio u Portu, a potom u Čelsiju dodelio sam sebi nadimak Posebni, Portugalac je bio neka vesta osveženja na trenerskoj sceni kojom su drmali veterani poput Fergusona, Vengera, Anćelotija, Lipija i starije garde...

Ali vremenom je njegov status zvezde bledeo. Još od odlaska iz Intera i čuvene „triplete“, Murinjovakarijera se nalazi u padu. Izgleda da je vrhunac dostigao dolaskom u Real Madrid. Tamo nije uspeo i sve posle toga su bili koraci unazad. U Čelsiju je osvojio titulu, ali je ubrzo usledio fijasko. Nije se proslavio ni u Mančester Junajtedu i skoro godinu dana je bez posla otkako je dobio otkaz na Old Trafordu.  

U međuvremenu su Murinjovu slavu pomutila druga trenerska imena. Pep Gvardiola ga je zasenio u Španiji, potom i Engleskoj. Pojavili su novi harizmatičlni tipovi poput Jirgena Klopa ili Dijega Simeoneakoji su pravili bolje rezultate. Pojavili su se cenjeniji taktičari poput Maksa Alegrija i Antonija Kontea, u trenerski posao su ušla i bivša velika imena poput Zidana, Solskjera ili Lamparda, vizionari poput Mauricija Sarija...

Konkurencija je postala žestoka, Murinjo je izgubio svoju posebnost. Nije se prilagodio, neki drugi su postali uspešniji i zanimljiviji. Od otkaza u Mančester Junajtedu, pokušao je da ostane prisutan u javnosti kao stručni konsultanat na sportskim programima DAZN-a i Skaj Sportsa,  gde je priznao da je taj posao mnogo komplikovaniji nego što je mislio.

I dalje se bavi stručnim analizama, ali veruje da je to samo prelazno rešenje dok opet ne sedne na neku klupu. Međutim, izbor mu i nije bio baš neki. Portugalca su u poslednje vreme zvali samo Kinezi, Sporting Lisabon i Lion, a spekulisalo se da je dobio i ponudu Borusije Dortmund. Daleko od glamura na koji je navikao.

Prilikom odbijanja Lionove ponude, predsednik francuskog kluba Žan Mišel Ola je otkrio jednu zanimljivu stvar rekavši da je „Murinjo već odabrao sledeču destinaciju i da ne želi u Lion“.

Španski mediji otkrivaju i koja je to destinacija: Real Madrid.

Murinjo se nada da će opet dobiti šansu u Kraljevskom klubu jer Zidanu ne cvetaju ruže u drugom mandatu i sve češće se šuška da bi mogao da dobije otkaz. Navodi se da je Portugalac u prethodnih godinu dana radio na okupljanju ekipe saradnika sa kojom bi krenuo u veliko oživljavanje karijere i spreman prihvatio ponudu iz Madrida.

Murinjo je najuspešnije godine karijere proveo sa skoro istim ljudima u stručnim štabovima. Pomoćnici Rui Farija i Silvinjo Louro su ga pratili od Porta do Mančester Junajteda, Andre Viljas Boas mu je pomagao u Čelsiju i Interu, Žoze Moraiš je radio sa njim u Čelsiju, Interu i Realu, Baltemar Brito ga je pratio od Leirije do Čelsija... Ipak, svi oni su pre ili kasnije napustili Murinja i posvetili se solo karijerama. Posebni je polako ostajao bez svoje „braće“ kako je voleo da nazove najuži krug saradnika sa kojima je radio.

Zato se bacio u pronalaženje novih saradnika. Madridski As piše da je Murinjo prethodnih meseci obavio gomilu razgovora i analiza kako bi spremio što jači stručni štab za povratak na veliku scenu. Navodno je u tom uspeo i sa gomilom asistenta čeka poziv iz Madrida. Ubeđen je da nije pitanje „ dali će?“ već „kada će?“ taj poziv da stigne.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar