Почело је! Енглези припремају терен за ''расизам на Рајку''!

Против Тотенхема! Кад већ нису ништа добили на стадиону Паризана. . .

Фудбал 26.10.2019 | 09:54
Почело је! Енглези припремају терен за ''расизам на Рајку''!
Ко о чему, Енглези о расизму.

Као да су острвска јавност и медији разочарани што се синоћ на стадиону Партизана није десило ништа што би им напунило тираже и набило кликове. Као да су неке приче остале ненаписане. Па су већ почели да припремају терен за две недеље када у Београд долази Тотенхем.

„Хари Кејн ће искористити расизам из Бугарске за дуел против Црвене звезде у Србији“, наслов је на Дејли мејлу.

А какве везе имају расизам у Бугарској и меч Лиге шампиона у Србији?

Дакле, већ се констатује да ће на Маракани бити расизма... Иако га до сада никад није било. И тако прича креће да се загрева. На сличан начин су енглески медији данима уочи гостовања њихове репрезентације у Бугарској потенцирали причу о расизму, понављали је као мантру и добили су жељени ефекат. Неколицина будала у Бугарској се лако запалила за причу, нашла се испровоцираним и урадила управо оно што су Енглези најављивали. Расистички испади су обележили меч, велики скандал је потресао европски фудбал и острвска јавност је добила вишедневну тему.

Потом се прича преусмерила на гостовање Манчестер Јунајтеда у Хумској. Пре и после утакмице Партизана и Манчестер Јунајтеда, тренер гостујућег тима Оле Гунар Солскјер је добио више питања о расизму него о фудбалу и самој утакмици. Норвежанин је био више него коректан и није желео да те приче претвара у неку своју корист. Штавише, испао је прави господин. Није дозвољавао да му острвски новинари стављају речи у уста, колико год да су наваљивали са причом о расизму. Рекао је да верује Партизану и тренеру Милошевићу и био је у праву. На крају је честитао Партизановим навијачима и похвалио их.

Испоставило се да није било никакве потребе за причом о расизму на стадиону Партизана. Атмосфера у Хумској је била сјајна, а Партизанова публика је показала оно што се одавно зна: Србија нема проблем с расизмом, нити га је имала. Имамо хиљаде других проблема, заблуда и подела, али овај немамо. За разлику од Енглеске где проблеми с расизмом у фудбалу трају од 80-их година прошлог века, а где навијачи и данас вређају играче по друштвеним мрежама (Погба, Рашфорд, Абрахам...) на расној основи ако промаше пенал и одиграју неку слабу утакмицу.

Зато изгледа да Острвљани и не могу да разумеју да неке земље попут Србије које немају проблем расизма. Изолованих случајева ће увек бити као што је било оних неколико несрећника у Чачку који су напали Мајка Тамвањеру глумећи неки Кју Клукс Клан с Мораве?! Али исто тако се може наћи будала де истакне како мрзи Индијанце, а није видео Индијанца у животу. И онда би по новим стандардима испало да Србија има проблем с Индијанцима?!

Острвски таблоиди пишу да ће Хари Кејн бити Тотенхемов кључни човек у случају расизма на Маракани и да ће он представљати први контакт са судијом у случају да се нешто деси. Имао је искуство с расизмом недавно у Бугарској и знаће шта да ради и које потезе да повуче по саветима коије је добио.

Подсећа се и да ће ово бити повратак Денија Роуза у Србију први пут после меча у Крушевцу и 2012. године који је завршен великом тучом младих репрезентативаца Србије и Енглеске. А човек који је све закувао је био пргави Роуз који је потом добио расистичке увреде с трибина и то је уједно и једини досад забележен случај истинског расизма на спским стадионима у међунардоним мечевима. Касније је Роуз вређан на још неким европским, па чак и на енглеским стадионима јер је један од најомраженијих фудбалера у европском фусбалу.

А било је касније и казни за расизам нашим клубовима. Било их је чак и овога лета. Али кажњавање Партизанових навијача са вређање Мичела Доналда да је „п... циганска“, односно одговор Звездиних навијача у Хелсинкију на албанског провокатора са заставом Косова су ствари које је тешко Европљанима моћемо објаснити да су неки други наши проблеми, али никако расизам.

Зато је српском фудбалу за 12 дана на Маракани потребна још једна навијачка победа као синоћ у Хумској. На Маракани звездаши треба да остану оно што јесу и да не наседну ни на какве провокације и подвале које ће наредних дана долазити из Енгелске.

А Тотенхему свакако треба припремити паклени котао какав је Маракана често умела да заложи у прошлости. Поготово Енглезима. Као против Ливерпула када су се Тренту Александеру Арнолду „одсекле ноге“ па је Клоп морао да га мења на полувремену. Дечко који је одрастао на чувеном Енфилду није знао где бије у лудој новембарској ноћи када се Маракана тресла после голова Миће Павкова.

Тотенхем и Енглези свако заслужују посебну добродошлицу. И она нема ама баш никакве везе с расизмом. Више с Енглезима као таквима.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар