Počelo je! Englezi pripremaju teren za ''rasizam na Rajku''!

Protiv Totenhema! Kad već nisu ništa dobili na stadionu Parizana. . .

Fudbal 26.10.2019 | 09:54
Počelo je! Englezi pripremaju teren za ''rasizam na Rajku''!
Ko o čemu, Englezi o rasizmu.

Kao da su ostrvska javnost i mediji razočarani što se sinoć na stadionu Partizana nije desilo ništa što bi im napunilo tiraže i nabilo klikove. Kao da su neke priče ostale nenapisane. Pa su već počeli da pripremaju teren za dve nedelje kada u Beograd dolazi Totenhem.

„Hari Kejn će iskoristiti rasizam iz Bugarske za duel protiv Crvene zvezde u Srbiji“, naslov je na Dejli mejlu.

A kakve veze imaju rasizam u Bugarskoj i meč Lige šampiona u Srbiji?

Dakle, već se konstatuje da će na Marakani biti rasizma... Iako ga do sada nikad nije bilo. I tako priča kreće da se zagreva. Na sličan način su engleski mediji danima uoči gostovanja njihove reprezentacije u Bugarskoj potencirali priču o rasizmu, ponavljali je kao mantru i dobili su željeni efekat. Nekolicina budala u Bugarskoj se lako zapalila za priču, našla se isprovociranim i uradila upravo ono što su Englezi najavljivali. Rasistički ispadi su obeležili meč, veliki skandal je potresao evropski fudbal i ostrvska javnost je dobila višednevnu temu.

Potom se priča preusmerila na gostovanje Mančester Junajteda u Humskoj. Pre i posle utakmice Partizana i Mančester Junajteda, trener gostujućeg tima Ole Gunar Solskjer je dobio više pitanja o rasizmu nego o fudbalu i samoj utakmici. Norvežanin je bio više nego korektan i nije želeo da te priče pretvara u neku svoju korist. Štaviše, ispao je pravi gospodin. Nije dozvoljavao da mu ostrvski novinari stavljaju reči u usta, koliko god da su navaljivali sa pričom o rasizmu. Rekao je da veruje Partizanu i treneru Miloševiću i bio je u pravu. Na kraju je čestitao Partizanovim navijačima i pohvalio ih.

Ispostavilo se da nije bilo nikakve potrebe za pričom o rasizmu na stadionu Partizana. Atmosfera u Humskoj je bila sjajna, a Partizanova publika je pokazala ono što se odavno zna: Srbija nema problem s rasizmom, niti ga je imala. Imamo hiljade drugih problema, zabluda i podela, ali ovaj nemamo. Za razliku od Engleske gde problemi s rasizmom u fudbalu traju od 80-ih godina prošlog veka, a gde navijači i danas vređaju igrače po društvenim mrežama (Pogba, Rašford, Abraham...) na rasnoj osnovi ako promaše penal i odigraju neku slabu utakmicu.

Zato izgleda da Ostrvljani i ne mogu da razumeju da neke zemlje poput Srbije koje nemaju problem rasizma. Izolovanih slučajeva će uvek biti kao što je bilo onih nekoliko nesrećnika u Čačku koji su napali Majka Tamvanjeru glumeći neki Kju Kluks Klan s Morave?! Ali isto tako se može naći budala de istakne kako mrzi Indijance, a nije video Indijanca u životu. I onda bi po novim standardima ispalo da Srbija ima problem s Indijancima?!

Ostrvski tabloidi pišu da će Hari Kejn biti Totenhemov ključni čovek u slučaju rasizma na Marakani i da će on predstavljati prvi kontakt sa sudijom u slučaju da se nešto desi. Imao je iskustvo s rasizmom nedavno u Bugarskoj i znaće šta da radi i koje poteze da povuče po savetima koije je dobio.

Podseća se i da će ovo biti povratak Denija Rouza u Srbiju prvi put posle meča u Kruševcu i 2012. godine koji je završen velikom tučom mladih reprezentativaca Srbije i Engleske. A čovek koji je sve zakuvao je bio prgavi Rouz koji je potom dobio rasističke uvrede s tribina i to je ujedno i jedini dosad zabeležen slučaj istinskog rasizma na spskim stadionima u međunardonim mečevima. Kasnije je Rouz vređan na još nekim evropskim, pa čak i na engleskim stadionima jer je jedan od najomraženijih fudbalera u evropskom fusbalu.

A bilo je kasnije i kazni za rasizam našim klubovima. Bilo ih je čak i ovoga leta. Ali kažnjavanje Partizanovih navijača sa vređanje Mičela Donalda da je „p... ciganska“, odnosno odgovor Zvezdinih navijača u Helsinkiju na albanskog provokatora sa zastavom Kosova su stvari koje je teško Evropljanima moćemo objasniti da su neki drugi naši problemi, ali nikako rasizam.

Zato je srpskom fudbalu za 12 dana na Marakani potrebna još jedna navijačka pobeda kao sinoć u Humskoj. Na Marakani zvezdaši treba da ostanu ono što jesu i da ne nasednu ni na kakve provokacije i podvale koje će narednih dana dolaziti iz Engelske.

A Totenhemu svakako treba pripremiti pakleni kotao kakav je Marakana često umela da založi u prošlosti. Pogotovo Englezima. Kao protiv Liverpula kada su se Trentu Aleksanderu Arnoldu „odsekle noge“ pa je Klop morao da ga menja na poluvremenu. Dečko koji je odrastao na čuvenom Enfildu nije znao gde bije u ludoj novembarskoj noći kada se Marakana tresla posle golova Miće Pavkova.

Totenhem i Englezi svako zaslužuju posebnu dobrodošlicu. I ona nema ama baš nikakve veze s rasizmom. Više s Englezima kao takvima.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar