У Данској померили светионик да не би пао у море!

Светионик Рубјерг Кнуде у Данској премештен је после 120 година са пешчане дине на обали на северу земље уз помоћ платформе с точковима, пошто је ерозија тла претила да га сруши у море. . .

Занимљивости 25.10.2019 | 22:00
У Данској померили светионик да не би пао у море!

Светионик тежак 720 тона спасен је тако што је с платформом подигнут на шине и премештен 70 метара даље од мора.

Операција која је трајала неколико сати, планирана је 10 недеља, а спроведена је тако што су у базу светионика постављене греде које су затим подигнуте на шине и померене од мора.

Земљиште око светионика биће попуњено цементом.

Инжењери који су радили на пројекту претпостављали су да је грађевина тешка до 1.000 тона, али се испоставило да је ипак лакша и да ју је због тога лакше померити.

Рубјерг Кнуде је популарна туристичка дестинација која годишње привуче око 250.000 људи. Северно море је већ "прогутало" литицу на којој је стајао светионик, па је грађевина остала на само неколико метара од ивице и процењено је да ће за коју годину и она завршити у мору.

Светионик је у време када је изграђен стајао 200 метара од мора, али је ерозија ту раздаљину смањивала за два метра годишње.

Погледајте како су га преносили:




Извор:Занимљивостидана.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пиетрен

25.10.2019 21:43

Јој вијести! Нека Данци дођу код нас па да виде како се прави кружни ток! Ми правимо и монтажно-демонтажне кружне токове! Цијена? Ситница!

ОДГОВОРИТЕ