U Danskoj pomerili svetionik da ne bi pao u more!

Svetionik Rubjerg Knude u Danskoj premešten je posle 120 godina sa peščane dine na obali na severu zemlje uz pomoć platforme s točkovima, pošto je erozija tla pretila da ga sruši u more. . .

Zanimljivosti 25.10.2019 | 22:00
U Danskoj pomerili svetionik da ne bi pao u more!

Svetionik težak 720 tona spasen je tako što je s platformom podignut na šine i premešten 70 metara dalje od mora.

Operacija koja je trajala nekoliko sati, planirana je 10 nedelja, a sprovedena je tako što su u bazu svetionika postavljene grede koje su zatim podignute na šine i pomerene od mora.

Zemljište oko svetionika biće popunjeno cementom.

Inženjeri koji su radili na projektu pretpostavljali su da je građevina teška do 1.000 tona, ali se ispostavilo da je ipak lakša i da ju je zbog toga lakše pomeriti.

Rubjerg Knude je popularna turistička destinacija koja godišnje privuče oko 250.000 ljudi. Severno more je već "progutalo" liticu na kojoj je stajao svetionik, pa je građevina ostala na samo nekoliko metara od ivice i procenjeno je da će za koju godinu i ona završiti u moru.

Svetionik je u vreme kada je izgrađen stajao 200 metara od mora, ali je erozija tu razdaljinu smanjivala za dva metra godišnje.

Pogledajte kako su ga prenosili:
Izvor:Zanimljivostidana.com

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

пиетрен

25.10.2019 23:43

Јој вијести! Нека Данци дођу код нас па да виде како се прави кружни ток! Ми правимо и монтажно-демонтажне кружне токове! Цијена? Ситница!

ODGOVORITE