Пешић у свом стилу: Вучић помаже као нико, Нахбар је ненормалан!

Српски стручњак после победе Барселоне одржао опширну конференцију за новинаре и директно говорио о неколико тема.

Кошарка 25.10.2019 | 11:29
Пешић у свом стилу: Вучић помаже као нико, Нахбар је ненормалан!
Барселона је дошла у халу "Александар Николић" ослабљена за петорицу важних играча (чак тројицу плејмејкера), али је ипак успела да настави тријумфални низ.

Одигравши чврсто када је било најважније, екипа српског стручњака Светислава "Карија" Пешића остала је перфектна и у четвртом колу Евролиге, на крају вечери у којој је трофејни тренер дочекан аплаузима навијача клуба који је водио два пута.

После утакмице, шеф струке Барселоне одржао је занимљиву конференцију за новинаре, а отворио је причом о повредама Каталонаца.

"Ја сам играо на позицији плејмејкера 15 година, тако да имамо већ једног плејмејкера који замењује њих тројицу - и Ертела и Пангоса и Дилејнија. Тако да сам ја ту. А, већ сам имао у својој првој етапи у Црвеној звезди ситуацију да нисмо имали 'плеја', па сам ја то играо и тада".

"Није лако у кошарци без плејмејкера, али мислим да је Ханга одиграо фантастично, држао је екипу, одиграо је маестрално и наравно да сам му захвалан. Мислим да је био играч утакмице. Корак по корак, ту смо - где смо, фалили су нам играчи, али фале и другима. Нама су практично сви играчи који су били на Светском првенству повређени. Нисам их ја повредио, већ су се сами повредили, јер на СП нису тренирали, већ су само играли. А, ако не тренираш...".

Ток мисли водио је Пешића ка предлогу Синдиката европских кошаркаша, да припреме буду значајно скраћене. На челу тог тела је Словенац Боштјан Нахбар, некадашњи НБА играч и бивши крилни центар Барселоне.

"Још нам сад Нахбар уводи нова правила, да би 24. августа требало да почну припреме за следећу сезону. Он није нормалан дечко, он не зна да смо у Европи, да нисмо у НБА. Обично узмемо од НБА оно што не ваља. Замислите да он тражи испред синдиката играча да екипе почну да тренирају 24. августа, а ми имамо 21. септембра Суперкуп Шпаније?. Сезона почиње у последњој недељи септембра. Дакле, да имамо четири недеље припрема за сезону од десет месеци? Човек је ненормалан!".

На питање да ли је Барселона први фаворит за освајање Евролиге, Пешић се насмејао.

"Радујемо се да сте нас већ прогласили. Замисли да нисмо? Па, има ли нешто лепше него да водиш тим који има шансу да осваја трофеје. Играчи су срећни што су освојили, хоћемо да освојимо све трофеје, а ми који смо све освојили знамо да то и други желе. Али, мора да се добро ради, да се добро живи, припрема... Ево, треба да добијеш Звезду. Свака утакмица је тешка, поготово за нас шпанске клубове са конкурентном лигом, најбољом на свету после НБА. Имамо људе који на Арени прате шпанску лигу, нама који из те лиге играмо Евролигу није лако. Сваки викенд је нови изазов".

Присуство некадашњег селектора, под којим је репрезентација освојила Еуробаскет 2001. и Светско првенство 2002, новинари су искористили и за питање о неуспешном лету репрезентације.

"Као и ви, наравно да смо очекивали мало више. Као и сви одавде, јер смо рођени овде и овде живимо. Штета што имамо генерацију која је имала велики потенцијал и није остварила своје циљеве. Сада треба стварно направити добру анализу, пре свега ови који су били са играчима и који су водили четири-пет година тај циклус. Потребна је добра анализа, да не направимо другу штету. Направили смо штету што се нисмо квалификовали за Олимпијске игре. Тиме бисмо сви били мирни, полако бисмо се припремали, тражили нови стручни штаб, имали бисмо времена... Било би добро да не направимо другу штету - да се не квалификујемо за Олимпијске игре. У Савезу треба да седну људи, надам се да ће позвати и нас бивше тренере, да видимо где смо, шта смо, да се полако доносе одлуке".

Према његовом мишљењу, решење је у професионализацији селектора.

"Већ сам рекао да сам увек за то да Србија као земља кошарке треба професионално да се понаша. Ми у КСС немамо ниједног професионалног тренера. То је апсолутни нонсенс. Не можемо да живимо од такмичења до такмичења. У спорту постоје законитости, а оне значе континуитет, а он може да се оствари преко континуираног стручног рада, што могу да обаве само професионалци 365 дана посвећени репрезентацији, који живе у Београду, који се боре са проблемима и који на крају крајева не тренирају само репрезентацију. То што Шпанија има тренера који је помоћник у Торонту и дође на такмичења... Нека они то и даље раде, али ми имамо сасвим другу ситуацију. Ми не можемо да живимо ни од ове генерације, која има још доста младих који нису завршили свој стаж, али полако треба припремати и Олимпијске игре. Оне су практично ове сезоне, а потом иде још један циклус, у којем мислим да би требало да тим води професионални тренер. Сви да буду професионалци".

Пешић је на том месту похвалио помоћ државе кошарци.

"Господин Вучић заиста помаже тај спорт на начин на који нико до сада није помагао. Не припадам ниједној партији, али морам то да кажем. Ниједан председник није помагао кошарку и спорт као он што помаже. Па, кад се одваја од пореза наших грађана, онда нека се да за четири професионална тренера за сваку селекцију и нека ти људи раде и стварају кошарку у Србији. То је моје мишљење и то ћу заступати ако ме неко буде питао... Без тога успеха НЕ-ЋЕ БИ-ТИ! То знам".

Тренер Барселоне рекао је да је спреман да саветује и да у пракси подели знање са колегама из Србије, али да њих нема код њега на тренинзима.

"И док сам био у Бајерну, а и сад сам у Барселони, сваке године код мене долазе тренери из Аргентине, Јужне Америке, Белгије, Немачке, Грчке... Долазе професионални тренери тамиошњих савеза и увек се плаше да питају да ли могу да присуствују. Код мене свако може да дође, да седне мало више на трибине и да пише, да гледа и да не снима. Из КСС се још нико није јавио, јер и немамо тренера. Како да развијаш тренере, кад их немаш. Они су у клубовима, заузети су током сезоне, а у Савезу нема тренера. Замислите да имамо тренере који дођу код Жељка, код мене, гледају и друге, оду у Америку... То могу само професионално везани за један пројекат", додао је Пешић, подвлачећи још једном свој став.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар