Pešić u svom stilu: Vučić pomaže kao niko, Nahbar je nenormalan!

Srpski stručnjak posle pobede Barselone održao opširnu konferenciju za novinare i direktno govorio o nekoliko tema.

Košarka 25.10.2019 | 11:29
Pešić u svom stilu: Vučić pomaže kao niko, Nahbar je nenormalan!
Barselona je došla u halu "Aleksandar Nikolić" oslabljena za petoricu važnih igrača (čak trojicu plejmejkera), ali je ipak uspela da nastavi trijumfalni niz.

Odigravši čvrsto kada je bilo najvažnije, ekipa srpskog stručnjaka Svetislava "Karija" Pešića ostala je perfektna i u četvrtom kolu Evrolige, na kraju večeri u kojoj je trofejni trener dočekan aplauzima navijača kluba koji je vodio dva puta.

Posle utakmice, šef struke Barselone održao je zanimljivu konferenciju za novinare, a otvorio je pričom o povredama Katalonaca.

"Ja sam igrao na poziciji plejmejkera 15 godina, tako da imamo već jednog plejmejkera koji zamenjuje njih trojicu - i Ertela i Pangosa i Dilejnija. Tako da sam ja tu. A, već sam imao u svojoj prvoj etapi u Crvenoj zvezdi situaciju da nismo imali 'pleja', pa sam ja to igrao i tada".

"Nije lako u košarci bez plejmejkera, ali mislim da je Hanga odigrao fantastično, držao je ekipu, odigrao je maestralno i naravno da sam mu zahvalan. Mislim da je bio igrač utakmice. Korak po korak, tu smo - gde smo, falili su nam igrači, ali fale i drugima. Nama su praktično svi igrači koji su bili na Svetskom prvenstvu povređeni. Nisam ih ja povredio, već su se sami povredili, jer na SP nisu trenirali, već su samo igrali. A, ako ne treniraš...".

Tok misli vodio je Pešića ka predlogu Sindikata evropskih košarkaša, da pripreme budu značajno skraćene. Na čelu tog tela je Slovenac Boštjan Nahbar, nekadašnji NBA igrač i bivši krilni centar Barselone.

"Još nam sad Nahbar uvodi nova pravila, da bi 24. avgusta trebalo da počnu pripreme za sledeću sezonu. On nije normalan dečko, on ne zna da smo u Evropi, da nismo u NBA. Obično uzmemo od NBA ono što ne valja. Zamislite da on traži ispred sindikata igrača da ekipe počnu da treniraju 24. avgusta, a mi imamo 21. septembra Superkup Španije?. Sezona počinje u poslednjoj nedelji septembra. Dakle, da imamo četiri nedelje priprema za sezonu od deset meseci? Čovek je nenormalan!".

Na pitanje da li je Barselona prvi favorit za osvajanje Evrolige, Pešić se nasmejao.

"Radujemo se da ste nas već proglasili. Zamisli da nismo? Pa, ima li nešto lepše nego da vodiš tim koji ima šansu da osvaja trofeje. Igrači su srećni što su osvojili, hoćemo da osvojimo sve trofeje, a mi koji smo sve osvojili znamo da to i drugi žele. Ali, mora da se dobro radi, da se dobro živi, priprema... Evo, treba da dobiješ Zvezdu. Svaka utakmica je teška, pogotovo za nas španske klubove sa konkurentnom ligom, najboljom na svetu posle NBA. Imamo ljude koji na Areni prate špansku ligu, nama koji iz te lige igramo Evroligu nije lako. Svaki vikend je novi izazov".

Prisustvo nekadašnjeg selektora, pod kojim je reprezentacija osvojila Eurobasket 2001. i Svetsko prvenstvo 2002, novinari su iskoristili i za pitanje o neuspešnom letu reprezentacije.

"Kao i vi, naravno da smo očekivali malo više. Kao i svi odavde, jer smo rođeni ovde i ovde živimo. Šteta što imamo generaciju koja je imala veliki potencijal i nije ostvarila svoje ciljeve. Sada treba stvarno napraviti dobru analizu, pre svega ovi koji su bili sa igračima i koji su vodili četiri-pet godina taj ciklus. Potrebna je dobra analiza, da ne napravimo drugu štetu. Napravili smo štetu što se nismo kvalifikovali za Olimpijske igre. Time bismo svi bili mirni, polako bismo se pripremali, tražili novi stručni štab, imali bismo vremena... Bilo bi dobro da ne napravimo drugu štetu - da se ne kvalifikujemo za Olimpijske igre. U Savezu treba da sednu ljudi, nadam se da će pozvati i nas bivše trenere, da vidimo gde smo, šta smo, da se polako donose odluke".

Prema njegovom mišljenju, rešenje je u profesionalizaciji selektora.

"Već sam rekao da sam uvek za to da Srbija kao zemlja košarke treba profesionalno da se ponaša. Mi u KSS nemamo nijednog profesionalnog trenera. To je apsolutni nonsens. Ne možemo da živimo od takmičenja do takmičenja. U sportu postoje zakonitosti, a one znače kontinuitet, a on može da se ostvari preko kontinuiranog stručnog rada, što mogu da obave samo profesionalci 365 dana posvećeni reprezentaciji, koji žive u Beogradu, koji se bore sa problemima i koji na kraju krajeva ne treniraju samo reprezentaciju. To što Španija ima trenera koji je pomoćnik u Torontu i dođe na takmičenja... Neka oni to i dalje rade, ali mi imamo sasvim drugu situaciju. Mi ne možemo da živimo ni od ove generacije, koja ima još dosta mladih koji nisu završili svoj staž, ali polako treba pripremati i Olimpijske igre. One su praktično ove sezone, a potom ide još jedan ciklus, u kojem mislim da bi trebalo da tim vodi profesionalni trener. Svi da budu profesionalci".

Pešić je na tom mestu pohvalio pomoć države košarci.

"Gospodin Vučić zaista pomaže taj sport na način na koji niko do sada nije pomagao. Ne pripadam nijednoj partiji, ali moram to da kažem. Nijedan predsednik nije pomagao košarku i sport kao on što pomaže. Pa, kad se odvaja od poreza naših građana, onda neka se da za četiri profesionalna trenera za svaku selekciju i neka ti ljudi rade i stvaraju košarku u Srbiji. To je moje mišljenje i to ću zastupati ako me neko bude pitao... Bez toga uspeha NE-ĆE BI-TI! To znam".

Trener Barselone rekao je da je spreman da savetuje i da u praksi podeli znanje sa kolegama iz Srbije, ali da njih nema kod njega na treninzima.

"I dok sam bio u Bajernu, a i sad sam u Barseloni, svake godine kod mene dolaze treneri iz Argentine, Južne Amerike, Belgije, Nemačke, Grčke... Dolaze profesionalni treneri tamiošnjih saveza i uvek se plaše da pitaju da li mogu da prisustvuju. Kod mene svako može da dođe, da sedne malo više na tribine i da piše, da gleda i da ne snima. Iz KSS se još niko nije javio, jer i nemamo trenera. Kako da razvijaš trenere, kad ih nemaš. Oni su u klubovima, zauzeti su tokom sezone, a u Savezu nema trenera. Zamislite da imamo trenere koji dođu kod Željka, kod mene, gledaju i druge, odu u Ameriku... To mogu samo profesionalno vezani za jedan projekat", dodao je Pešić, podvlačeći još jednom svoj stav.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar