Која су циљеви Америке усмјерени према Србији?

Вашингтон жели да отргне Балкан из загрљаја Русије, увуче земље региона у НАТО, а Београд и Приштину натјера да ставе печат на међусобно признање, пишу "Новости".

Србија 25.10.2019 | 07:47
Која су циљеви Америке усмјерени према Србији?
Лист наводи да у остварењу ових циљева САД спрема читав "арсенал" нових уцјена усмјерених прије свега ка Србији међу којима је и резолуција о случају браће Битићи, усвојена прије неколико дана у Представничком дому Конгреса.

О овој стратегији говорио је и Метју Палмер, замјеник помоћника америчког држвног секретара и специјални представник САД за западни Балкан.

Он је у сриједу у свједочењу пред Одбором за спољне послове Сената и Пододбором за Европу поручио да је међу приоритетима САД на Балкану нормализаицја односа Београда и Приштине.

Одговарајући на питање у Сенату о размјени граница као могућем компромису Београда и Приштине, Палмер је рекао:

"Разумијем аргумент о Пандориној кутији који износе неки кад се помене граница. То је легитимна брига. И ако стране буду разговарале о тим питањима, на томе ћемо морати да радимо да бисмо утврдили да ли је то ризик с којим бисмо могли адекватно да се носимо", рекао је Палмер.

Он је навео и да САД очекују да нова влада у Приштини укине таксе на српску робу, али и опоменуо Београд да прекине "кампању делегитимисања Косова у међународној заједници".

"Путем кампање подстицања земаља да повуку признавање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нашкодио међународној полицијској сарадњи и нарушио атмосферу компромиса", рекао је Палмер.

Званичник САД је рекао и да то спутава напредовање ка споразуму који је Србији потребан да би ушла у ЕУ.

"Увјерени смо да је предсједник Вучић спреман да испреговара такав споразум. Једном када Србија и Косово буду предузели такве кораке спремни смо да са њим испитамо опције које ће му помоћи да изгради подршку код народа Србије за нормализацију односа са Косвом", закључио је Палмер који је рекао да ће на томе радити са Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником Доналда Трампа за дијалог.

"Заједно, амбасадор Гренел и ја ћемо радити на томе да помогнемо двема странама да постигну свеобухватан споразум о нормализацији. Уз појачано политичко ангажовање, као и кроз пословне и трговинске подстицаје, настојаћемо да помогнемо странама да пронађу локално остварив споразум који је трајан, примјењив и који ће повећати регионалну стабилност", казао је Палмер.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јоја

25.10.2019 06:21

нема од тога ниста ... србија је русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.10.2019 06:47

Србија И треба да иде са русима ту нетреба ниста мијењати Остале дрзаве у НАТО И мирна бацка

Name

МГМ

25.10.2019 07:14

Побјегоше Руси са Косова ..

Name

XYЗ

25.10.2019 06:38

Никада Србија неће признати Косово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.10.2019 07:33

мислим да је србији нудила америка размјену територија под условом да србија удје у нато! Мозда је то требало прихватити али видјецемо ускоро! Углавном до сада смо сваки пут од деведесете па до сада изабрали горе рјесење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бар с' тим да сте нацисто

25.10.2019 08:38

Немате подрску код народа и никада је нецете имати док постоји српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санцтус савус

26.10.2019 22:44

Не постоји висе такав народ, отисли у њемацку и америку, остали су само неуки сељаци, а по коментарима и преглупи....

Name

кочо

25.10.2019 15:36

Вратити се свак својој земљи, вратити своје валуте, бити прво у добром односу с комшијом, а онда системом концентричних кругова стварати пријатељствс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

25.10.2019 19:41

Ста је било кад си се пробудио ?

Name

хе хе

26.10.2019 10:00

Ста цовек друго и да оцекује од Америке? Љубав сигурно не.

ОДГОВОРИТЕ