Koja su ciljevi Amerike usmjereni prema Srbiji?

Vašington želi da otrgne Balkan iz zagrljaja Rusije, uvuče zemlje regiona u NATO, a Beograd i Prištinu natjera da stave pečat na međusobno priznanje, pišu "Novosti".

Srbija 25.10.2019 | 07:47
Koja su ciljevi Amerike usmjereni prema Srbiji?
List navodi da u ostvarenju ovih ciljeva SAD sprema čitav "arsenal" novih ucjena usmjerenih prije svega ka Srbiji među kojima je i rezolucija o slučaju braće Bitići, usvojena prije nekoliko dana u Predstavničkom domu Kongresa.

O ovoj strategiji govorio je i Metju Palmer, zamjenik pomoćnika američkog držvnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan.

On je u srijedu u svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove Senata i Pododborom za Evropu poručio da je među prioritetima SAD na Balkanu normalizaicja odnosa Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje u Senatu o razmjeni granica kao mogućem kompromisu Beograda i Prištine, Palmer je rekao:

"Razumijem argument o Pandorinoj kutiji koji iznose neki kad se pomene granica. To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, na tome ćemo morati da radimo da bismo utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo", rekao je Palmer.

On je naveo i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, ali i opomenuo Beograd da prekine "kampanju delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici".

"Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznavanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa", rekao je Palmer.

Zvaničnik SAD je rekao i da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban da bi ušla u EU.

"Uvjereni smo da je predsjednik Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Jednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake spremni smo da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podršku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosvom", zaključio je Palmer koji je rekao da će na tome raditi sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom Donalda Trampa za dijalog.

"Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo dvema stranama da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primjenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost", kazao je Palmer.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Joja

25.10.2019 08:21

nema od toga nista ... srbija je rusija

ODGOVORITE
Name

AR

25.10.2019 08:47

Srbija I treba da ide sa rusima tu netreba nista mijenjati Ostale drzave u NATO I mirna backa

Name

MGM

25.10.2019 09:14

Pobjegoše Rusi sa Kosova ..

Name

XYZ

25.10.2019 08:38

Nikada Srbija neće priznati Kosovo!

ODGOVORITE
Name

Ja

25.10.2019 09:33

mislim da je srbiji nudila amerika razmjenu teritorija pod uslovom da srbija udje u nato! Mozda je to trebalo prihvatiti ali vidjecemo uskoro! Uglavnom do sada smo svaki put od devedesete pa do sada izabrali gore rjesenje!

ODGOVORITE
Name

Bar s' tim da ste nacisto

25.10.2019 10:38

Nemate podrsku kod naroda i nikada je necete imati dok postoji srpski narod.

ODGOVORITE
Name

Sanctus savus

27.10.2019 00:44

Ne postoji vise takav narod, otisli u njemacku i ameriku, ostali su samo neuki seljaci, a po komentarima i preglupi....

Name

кочо

25.10.2019 17:36

Вратити се свак својој земљи, вратити своје валуте, бити прво у добром односу с комшијом, а онда системом концентричних кругова стварати пријатељствс.

ODGOVORITE
Name

I

25.10.2019 21:41

Sta je bilo kad si se probudio ?

Name

he he

26.10.2019 12:00

Sta covek drugo i da ocekuje od Amerike? Ljubav sigurno ne.

ODGOVORITE