Зимско помјерање сата лакша од љетње промјене

Добијамо сат дуже за спавање, али треба се пазити ефеката по психу

Здравље 24.10.2019 | 21:43
Зимско помјерање сата лакша од љетње промјене
Губљење тих 60 минута поподневне свјетлости након враћања сата на стандардно, зимско вријеме може бити окидач за менталне болести, укључујући и биполарни поремећај и сезонски афективни поремећај, познатији као зимска депресија.
 
Једна данска студија утврдила је да се проценат обољелих од депресије повећава за 11 одсто након помјерања сата на зимско рачунање времена.

Иако поремећај био ритма може имати озбиљне ефекте по здравље, већина студија открива да промјене у расположењу наступају тек у данима након помјерања сата.

Међутим, за разлику од љетњег рачунања времена када је због помјерања сата унапријед већа вјероватноћа за повећан број срчаних удара, зимска промјена има добре ефекте по здравље.

Добијањем једног сата више за спавање, стопа срчаних удара се смањује, али и број саобраћајних несрећа.

Како бисте се што прије навикли на зимско рачунање времена, савјет стручњака је да навијете сат и устанете раније него иначе како бисте што дуже функционисали на дневном свјетлу.

(Телеграф.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Превара 21

24.10.2019 20:58

Ово је највећа превара у повијести човјечанства, то се најбоље може доказати тако да казаљке на сату помјеримо два сата, без обзира да ли се ради о љетном или зимском мјерењу времена. Казаљке можете помиијетати колико год желите ( напријед или Назад ), медјутим они који су ту превару сконтали на њихову жалост и на насу срећу, не могу мијењати вријеме.вријеме је константа, шта је заправо циљ помицања казаљк на Сату: да човјек буде максимално искориштен без обзира на његову друштвену ефективности, из чега произлази и низ других негативних ефеката, позитивни ефекти су занемариви. Резултат свега тога је скраћивање животног вијека човјека. Ја бих био стетан да се почну казаљке помијерати пет сати и по љетном и по зимском календару. Немојте нас тихо убијати учините то одмах, то је барем хумани приступ

ОДГОВОРИТЕ