Мирза Гачанин пријетио новинару Журнала

Члан моћног нарко картела Тито и Дино у видео поруци тврди да ће новинара Журнала који је о њему писао “потраживати по каналу”.

Босна и Херцеговина 24.10.2019 | 15:07
Мирза Гачанин пријетио новинару Журнала
“Знам да ниси ти, да је онај други идиот. Али ето које будалаштине и лажи се пишу. Чуј, мене неко потражује. Ја ево завршавам кров од зграде и која то полиција мене потражује. Нека, нека, доћи ће и мојих пет минута, па ће и њега потраживати по каналима, ј.... ли му дијете му ј.... у уста”, казао је Мирза Гачанин у видео поруци коју је послао новинару Миралему.

Редакцији Журнала снимак је прослиједио Денис Стојнић који је, према полицијским информацијама, један од чланова овог нарко картела.

ЉУТ И ИЗНЕРВИРАН

Више пута смо објављивали да је картел Тито и Дино, према процјенама ДЕА-е, међу 50 највећих нарко картела на свијету. На челу групе је Един Гачанин, бх. држављанин који је годинама живио у Холандији, а у посљедње вријеме картелом управља из Дубаија гдје ради заједно са познатим холандским злочинцем Ридоуаном Тагхијем који се доводи у везу са неколико убистава.

Мирза Гачанин је дио овог картела и холандско правосуђе га сумњичи за прање више милиона евра. Он је стриц Едина Гачанина и према документацији више полицијских и правосудних агенција, сумња се да Мирза пере новац који је незаконито зарађен продајом кокаина. Дио новца је улагао у БиХ, а на основу замолбе холандског правосуђа у јулу ове године су вршени претреси његових објеката у Сарајеву. Гачанин само у Бреди посједује десетак некретнина вриједних најмање 4 милиона евра.

Након што је Журнал објавио детаље о овом картелу, укључили су се и новинари из Холандије који су прије пет дана објавили нашу причу. У текстовима и документима које је редакција Журнала уступила колегама из Холандије детаљно су образложени и послови Мирзе Гачанина који је, након наших текстова, казао да ће новинара који је писао о њему “потраживати у каналу”.

“Јесам се снимао. То је било први пут оно кад си писао о мени. Пишеш лажи и тиме уништаваш мој живот. Нисам ти пријетио. Јесам био љут и изнервиран и послао сам то Миралему и то је то”, казао је Мирза Гачанин у новој аудио поруци коју је послао новинару Журнала.

Подсјећамо, на снимку који је послао другим колегама, Гачанин је казао да ће “доћи и његових пет минута, те да ће оног који је писао потраживати по каналима”.

УБИСТВА АДВОКАТА И НОВИНАРА

Журнал је у протеклом периоду објавио документе холандског тужилаштва из Бреде у којима је наведено да је Мирза Гачанин дио картела Тито и Дино којим руководи Един Гачанин.

У документима СИПА-е и холандске полиције је, пак, наведено да је овај картел повезан и са Ридоуаном Тагхијем, мароканским мафијашем који је осумњичен за неколико убистава. Посљедња у низу његових жртава је био Дерк Вирсум, холандски адвокат који је заступао заштићеног свједока против Ридоуана Тагхија и његове криминалне скупине. Вирсум је убијен у септембру ове године.

Ова група се доводи у везу и са убиством холандског новинара Мартина Кока који је писао о мафији у тој земљи. Тагхи се тренутно налази у Дубаију гдје борави и Един Гачанин, шеф картела Тито и Дино. Према информацијама ДЕА-е, картел се може довести у везу са запљеном најмање 14 тона кокаина, вриједног око три милијарде евра.

Един Гачанин је, како смо већ навели, први рођак Мирзе Гачанина којег и холандско и бх. правосуђе сумњичи за прање најмање четири милиона евра. Дио новца прали су и сарајевски бизнисмени попут Алема Ходовића и Гордана Мемије. СИПА је раније пријавила Ходовића и Мемију због прања више милиона марака.




(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар