"Очекујем суспензију Русије са Олимпијских игара!"

Председник Руске антидопинг лабораторије (Русада) Јури Ганус рекао је да очекује суспензију Русије са Олимпијских игара у Токију 2020. године.

Остали спортови 25.10.2019 | 15:17
"Очекујем суспензију Русије са Олимпијских игара!"
Јури Ганус је то изјавио због недоследности у лабораторијским подацима послатих истражитељима.

Светска антидопинг (WАДА) саопштила је прошлог месеца да би Русија могла да буде суспендована са великих међународних такмичења због одступања у подацима лабораторије у Москви.

"Руски олимпијски тим биће спречен да учествује на Играма у Токију. Мислим да ће се исто догодити и две године касније на Зимским играма у Кини", рекао је Ганус, пренео је Би-Би-Си (ББЦ).

Комисија Wада данас ће се састати са експертима који су процењивали податке послате из Русије и објашњења Русада. Та комисија може да препоручи казне.

"Русија не може више да настави са старим методама, који су погоршали допинг кризу. Морамо да се отарасимо идеје да Запад покушава да врши притисак на нас. Русија мора да среди своју кућу", рекао је Ганас за Франс прес.

Русија је у јануару предала податке из московске лабораторије, као услов да се врати у међународна такмичења, после трогодишње суспензије због распрострањеног допинга, уз прикривање државе. WАДА је у септембру отворила поступак, пошто су се откриле недоследности у подацима и дала је Русији три недеље за објашњење.

У исто време, руским атлетичарима остала је суспензија са Светског првенства у Дохи. Ганус, који тврди да Русада није била укључена у било какву манипулацију подацима пошто није имала приступ бази података, рекао је да верује да објашњења руског министра спорта Павела Колобкова неће задовољити WАДА.

Он је рекао да ће само појединим руским спортистима бити дозвољено да се на позив такмиче на Играма у Јапану, као што је био случај на Зимским олимпијским играма прошле године у Пјонгчангу.

На том такмичењу под неутралном заставом учествовало је 169 руских спортиста, који су доказали да су чисти.

Ганус је рекао и да очекује друге казне, попут новчаних и забране одржавања међународних такмичења у Русији, али и искључивање руских функционера из међународних спортских федерација.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

25.10.2019 13:38

нека се оне беде такмице а ви брацо руси узивајте у лепотама русије

ОДГОВОРИТЕ