"Očekujem suspenziju Rusije sa Olimpijskih igara!"

Predsednik Ruske antidoping laboratorije (Rusada) Juri Ganus rekao je da očekuje suspenziju Rusije sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Ostali sportovi 25.10.2019 | 15:17
"Očekujem suspenziju Rusije sa Olimpijskih igara!"
Juri Ganus je to izjavio zbog nedoslednosti u laboratorijskim podacima poslatih istražiteljima.

Svetska antidoping (WADA) saopštila je prošlog meseca da bi Rusija mogla da bude suspendovana sa velikih međunarodnih takmičenja zbog odstupanja u podacima laboratorije u Moskvi.

"Ruski olimpijski tim biće sprečen da učestvuje na Igrama u Tokiju. Mislim da će se isto dogoditi i dve godine kasnije na Zimskim igrama u Kini", rekao je Ganus, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Komisija Wada danas će se sastati sa ekspertima koji su procenjivali podatke poslate iz Rusije i objašnjenja Rusada. Ta komisija može da preporuči kazne.

"Rusija ne može više da nastavi sa starim metodama, koji su pogoršali doping krizu. Moramo da se otarasimo ideje da Zapad pokušava da vrši pritisak na nas. Rusija mora da sredi svoju kuću", rekao je Ganas za Frans pres.

Rusija je u januaru predala podatke iz moskovske laboratorije, kao uslov da se vrati u međunarodna takmičenja, posle trogodišnje suspenzije zbog rasprostranjenog dopinga, uz prikrivanje države. WADA je u septembru otvorila postupak, pošto su se otkrile nedoslednosti u podacima i dala je Rusiji tri nedelje za objašnjenje.

U isto vreme, ruskim atletičarima ostala je suspenzija sa Svetskog prvenstva u Dohi. Ganus, koji tvrdi da Rusada nije bila uključena u bilo kakvu manipulaciju podacima pošto nije imala pristup bazi podataka, rekao je da veruje da objašnjenja ruskog ministra sporta Pavela Kolobkova neće zadovoljiti WADA.

On je rekao da će samo pojedinim ruskim sportistima biti dozvoljeno da se na poziv takmiče na Igrama u Japanu, kao što je bio slučaj na Zimskim olimpijskim igrama prošle godine u Pjongčangu.

Na tom takmičenju pod neutralnom zastavom učestvovalo je 169 ruskih sportista, koji su dokazali da su čisti.

Ganus je rekao i da očekuje druge kazne, poput novčanih i zabrane održavanja međunarodnih takmičenja u Rusiji, ali i isključivanje ruskih funkcionera iz međunarodnih sportskih federacija.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Joja

25.10.2019 15:38

neka se one bede takmice a vi braco rusi uzivajte u lepotama rusije

ODGOVORITE