СП клубова: ФИФА дала организацију Кини!

Клупско светско првенство од 2021. са 24 екипе, сигурни Реал, Ливерпул, Атлетико, Челси. . .  Званично је!

Фудбал 24.10.2019 | 23:10
СП клубова: ФИФА дала организацију Кини!
Кина домаћин новог Светског клупског првенства 2021. године! Светско клупско првенство у новом проширеном формату играће се у Кини за две године, саопштила је ФИФА.

“Чврсто стојимо при ставу против било какве ревизије Клупског светског првака“, саопштила је Европска асоцијација клубова (ЕЦА) након што је још на пролеће постало јасно да председник Фифе Ђани Инфантинонеће одустати од реорганизације Светског клупског првенства. Али узалуд су се бунили највећи клубови Европе, Инфантино је своје изгурао, па је данас озваничено да ће се 2021. у Кини организовати “прво право и истинско Светско клупско првенство“, како је рекао први човек Фифе.

Такмичење које тренутно броји седам учесника играће се у јуну 2021. и на њему ће играти чак 24 клуба. Фифа још није објавила како ће се клубови квалификовати на новосновани турнир, али медији су већ ископали појединости.

Тако се пише да ће на турниру учествовати осам клубова из Европе (раније се писало о њих чак12) и шест из Јужне Америке, док би остали светски региони (Азија, Африка, Севера и Централна Америка, као и Океанија) требало да попуне преосталих 10 места.

Свака конфедерација би требало да у договору са Фифом одлучи како ће се бирати најбољи са њеног континента. Јасно је да ће на турниру учествовати освајачи четири последње Лиге шампиона, претпоставља се и четири освајача Лиге Европе. Ако би се победници понављали претпоставља се да би ту онда ускакали поражени финалисти, можда би се чак и они “мерили“ између себе на основу Уефине ранг листе.

Како било, чини се извесним да ће на премијерном Светском првенству играти Ливерпул и Реал Мадрид као победници Лиге шампиона за 2018. и 2019. годину, те Челси и Атлетико Мадрид, као освајачи Лиге Европе.

Наравно, под претпоставком да клубови некако не успеју да “избуше“ Инфантина, али чини се да су ову битку изгубили.

Турнир ће се играти по систему у коме ће клубови бити подељени у по осам група од три тима. Само најбољи тимови из група ће ићи у нокаут фазу.

“Ово је историјска одлука, јер је Фифа једногласно одлучила да Кини уручи организацију новог Светског клупског првенства. Биће то такмичење којем ће се радовати свако ко воли фудбал. Биће ово прво право и истинско Светско првенство за најбоље тимове и клубове планете“, рекао је Инфантино.

Светско клупско првенство са седам екипа, од јуна 2021. године биће проширено на 24, и играће се у Кини, а председник ФИФА Ђани Инфантино рекао је да ће то бити "прво право такмичење тог типа".

Инфантино је навео да је одлука о промени формата донета једногласно, а да ће се ново такмичење одржати у јуну и јулу 2021. године.

Елитни европски клубови недавно су најавили да ће бојкотовати новоформирани турнир, који ће се одржавати сваке четири године.

"Нови турнир ће бити такмичење коме се радују сви који воле фудбал", рекао је Инфантино.

Катар ће бити домаћин турнира ове и следеће године по стартом формату, са шест континенталних шампиона и шампионом земље домаћина. Ове године такмичење почиње 11. децембра, а првак Европе Ливерпул учествоваће од полуфинала.

Инфантино је рекао да ФИФА неће ништа зарадити од новог турнира, пошто ће сав профит уложити у клупски фудбал. 

Навео је и да ће ФИФА у наредне четири године уложити милијарду долара у женски фудбал.

Он је говорио и о питањима поштовања људских права у Кини.

"Мислим да морамо да размишљамо о нашој улози. Земље широм света пролазе кроз тежак период. Није посао ФИФА да решава светске проблеме. Мисија је да организујемо фудбал у свим земљама, а то радимо тако што фудбал доносимо људима, а не критикујући", рекао је Инфантино.

Променом формата промењен је и начин квалификација. ФИФА је члановима Савета у Шангају представила план, али је одложила коначну одлуку о томе.

Према раније представљеном плану континенталним шампионима неће бити гарантовано место на турниру.

Европа ће са осам учесника бити најзаступљенији континент. Сви победници Лиге шампиона и Лиге Европа од 2018. до 2021. године учествоваће на турниру, али је и то условно, пошто ће УЕФА утврдити максималан број учесника из једне земље.

Шпански и енглески клубови су доминирали европским клупским тамичењима протеклих година. Реал Мадрид је 2018. године био првак Лиге шампиона, а Атлетико Мадрид је исте године тријумфовао у Лиги Европа. Енглески клубови Ливерпул и Челси су прошле сезоне били најбољи у тим такмичењима.

Према пропозицијама, ако је једна екипа у време квалификационог периода побеђивала у оба такмичења, прво слободно место припашће финалисти Лиге шампиона.

Јужна Америка добиће шест места, Азија три, а учесници ће бити и финалисти Лиге шампиона Северне и Централне Америке (ЦОНЦАЦАФ). ФИФА ће одлучити о трећем учеснику из те конфедерације.

Из Африке учествоваће финалисти Лиге шампиона и победник баража полуфиналиста. Океанија је једина од шест конфедерација ФИФА којој није гарантовано место на Светском клупском првенству. Победник Лиге шампиона Океаније играће у баражу против шампиона Кине.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар