SP klubova: FIFA dala organizaciju Kini!

Klupsko svetsko prvenstvo od 2021. sa 24 ekipe, sigurni Real, Liverpul, Atletiko, Čelsi. . .  Zvanično je!

Fudbal 24.10.2019 | 23:10
SP klubova: FIFA dala organizaciju Kini!
Kina domaćin novog Svetskog klupskog prvenstva 2021. godine! Svetsko klupsko prvenstvo u novom proširenom formatu igraće se u Kini za dve godine, saopštila je FIFA.

“Čvrsto stojimo pri stavu protiv bilo kakve revizije Klupskog svetskog prvaka“, saopštila je Evropska asocijacija klubova (ECA) nakon što je još na proleće postalo jasno da predsednik Fife Đani Infantinoneće odustati od reorganizacije Svetskog klupskog prvenstva. Ali uzalud su se bunili najveći klubovi Evrope, Infantino je svoje izgurao, pa je danas ozvaničeno da će se 2021. u Kini organizovati “prvo pravo i istinsko Svetsko klupsko prvenstvo“, kako je rekao prvi čovek Fife.

Takmičenje koje trenutno broji sedam učesnika igraće se u junu 2021. i na njemu će igrati čak 24 kluba. Fifa još nije objavila kako će se klubovi kvalifikovati na novosnovani turnir, ali mediji su već iskopali pojedinosti.

Tako se piše da će na turniru učestvovati osam klubova iz Evrope (ranije se pisalo o njih čak12) i šest iz Južne Amerike, dok bi ostali svetski regioni (Azija, Afrika, Severa i Centralna Amerika, kao i Okeanija) trebalo da popune preostalih 10 mesta.

Svaka konfederacija bi trebalo da u dogovoru sa Fifom odluči kako će se birati najbolji sa njenog kontinenta. Jasno je da će na turniru učestvovati osvajači četiri poslednje Lige šampiona, pretpostavlja se i četiri osvajača Lige Evrope. Ako bi se pobednici ponavljali pretpostavlja se da bi tu onda uskakali poraženi finalisti, možda bi se čak i oni “merili“ između sebe na osnovu Uefine rang liste.

Kako bilo, čini se izvesnim da će na premijernom Svetskom prvenstvu igrati Liverpul i Real Madrid kao pobednici Lige šampiona za 2018. i 2019. godinu, te Čelsi i Atletiko Madrid, kao osvajači Lige Evrope.

Naravno, pod pretpostavkom da klubovi nekako ne uspeju da “izbuše“ Infantina, ali čini se da su ovu bitku izgubili.

Turnir će se igrati po sistemu u kome će klubovi biti podeljeni u po osam grupa od tri tima. Samo najbolji timovi iz grupa će ići u nokaut fazu.

“Ovo je istorijska odluka, jer je Fifa jednoglasno odlučila da Kini uruči organizaciju novog Svetskog klupskog prvenstva. Biće to takmičenje kojem će se radovati svako ko voli fudbal. Biće ovo prvo pravo i istinsko Svetsko prvenstvo za najbolje timove i klubove planete“, rekao je Infantino.

Svetsko klupsko prvenstvo sa sedam ekipa, od juna 2021. godine biće prošireno na 24, i igraće se u Kini, a predsednik FIFA Đani Infantino rekao je da će to biti "prvo pravo takmičenje tog tipa".

Infantino je naveo da je odluka o promeni formata doneta jednoglasno, a da će se novo takmičenje održati u junu i julu 2021. godine.

Elitni evropski klubovi nedavno su najavili da će bojkotovati novoformirani turnir, koji će se održavati svake četiri godine.

"Novi turnir će biti takmičenje kome se raduju svi koji vole fudbal", rekao je Infantino.

Katar će biti domaćin turnira ove i sledeće godine po startom formatu, sa šest kontinentalnih šampiona i šampionom zemlje domaćina. Ove godine takmičenje počinje 11. decembra, a prvak Evrope Liverpul učestvovaće od polufinala.

Infantino je rekao da FIFA neće ništa zaraditi od novog turnira, pošto će sav profit uložiti u klupski fudbal. 

Naveo je i da će FIFA u naredne četiri godine uložiti milijardu dolara u ženski fudbal.

On je govorio i o pitanjima poštovanja ljudskih prava u Kini.

"Mislim da moramo da razmišljamo o našoj ulozi. Zemlje širom sveta prolaze kroz težak period. Nije posao FIFA da rešava svetske probleme. Misija je da organizujemo fudbal u svim zemljama, a to radimo tako što fudbal donosimo ljudima, a ne kritikujući", rekao je Infantino.

Promenom formata promenjen je i način kvalifikacija. FIFA je članovima Saveta u Šangaju predstavila plan, ali je odložila konačnu odluku o tome.

Prema ranije predstavljenom planu kontinentalnim šampionima neće biti garantovano mesto na turniru.

Evropa će sa osam učesnika biti najzastupljeniji kontinent. Svi pobednici Lige šampiona i Lige Evropa od 2018. do 2021. godine učestvovaće na turniru, ali je i to uslovno, pošto će UEFA utvrditi maksimalan broj učesnika iz jedne zemlje.

Španski i engleski klubovi su dominirali evropskim klupskim tamičenjima proteklih godina. Real Madrid je 2018. godine bio prvak Lige šampiona, a Atletiko Madrid je iste godine trijumfovao u Ligi Evropa. Engleski klubovi Liverpul i Čelsi su prošle sezone bili najbolji u tim takmičenjima.

Prema propozicijama, ako je jedna ekipa u vreme kvalifikacionog perioda pobeđivala u oba takmičenja, prvo slobodno mesto pripašće finalisti Lige šampiona.

Južna Amerika dobiće šest mesta, Azija tri, a učesnici će biti i finalisti Lige šampiona Severne i Centralne Amerike (CONCACAF). FIFA će odlučiti o trećem učesniku iz te konfederacije.

Iz Afrike učestvovaće finalisti Lige šampiona i pobednik baraža polufinalista. Okeanija je jedina od šest konfederacija FIFA kojoj nije garantovano mesto na Svetskom klupskom prvenstvu. Pobednik Lige šampiona Okeanije igraće u baražu protiv šampiona Kine.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar