Откривени детаљи убиства и гроб Драже Михаиловића

У строго поверљивим документима Државне безбједности који су изазвали буру последњих дана у Србији налазе се и извештаји о убиству Драгољуба Драже Михаиловића, четничког вође у Другом свјетском рату.

Србија 24.10.2019 | 12:58
Откривени детаљи убиства и гроб Драже Михаиловића
"Четнички вођа Дража Михаиловић убијен је 17. јул, дан када су Лењинови бољшевици побили царску породицу Романов. Након пресуде 15. јула 1946. године, на 30 метара од Дома гарде на Топчидеру, гдје је одржавано суђење, у подземном склоништу, у поноћ 17. јула, сјекиром су искасапили генерала, ударајући га бесомучно, а потом су му одсјекли и лијеву руку. На шаторском крилу су изнели тијело на горњу страну дворског комплекса и покопали у земљу близу цркве", стоји у документу којег су објавили београдски медији. 

- Међутим, и поред фотографије мртвог Михаиловића на којој се види одсјечена рука и поред мапе мјеста његовог гроба која је руком исцртана, дуго се тврдило да је Дража стрељан и сахрањен на Ади Циганлији – додају извори, наводећи да у архивама нема информација да ли је четнички вођа само привремено покопан на том мјесту, односно да ли је тијело вађено и премјештено или можда потпуно уништено касније.



Ове информације потврђује историчар и књижевник Милослав Самарџић, најбољи познавалац околности које су пратиле Дражино убиство, човјек који се деценијама бави овом тематиком и који је снимио документарац о Михаиловићу:

- Фотографија мртвог Драже је израђена у три примјерка за Александра Ранковића, Слободана Пенезића Крцуна и Светислава Стефановића. Направљена је да би постојао доказ о извршеном задатку, а фотографија искасапљеног генерала први пут је објављена у италијанској штампи, два или три мјесеца након убиства, после чега је Тито наредио истрагу како се то догодило. Ова украдена фотографија у Србију се вратила 1992. године, када ју је бивши обавјештајац Загорка Васић донијела из Калифорније, а пуковник Титове гарде у пензији потврдио да је аутентична.



Комисија за истраживање његове смрти никада није завршила посао, иако је као једна од могућих локација помињан и Бијели двор, а не само Ада.

- Из више информација ми је потврђено да је Дража сахрањен на Топчидеру, што се прецизно види и на мапи, а ту информацију сам дао Драгану Влаховићу, у то вријеме члану комисије. Међутим, Влаховић је у међувремену умро и цијела истрага је стала. Касније сам контактирао његову породицу да покушају да се нађу те информације и слике мртвог Драже. Много кутија са документацијом је Влаховић држао, али тога, нажалост, није било. То је оригинална фотографија, док је Ранковић тражио да се уништи негатив – тврди Самарџић.

(Агенције)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Ђорђе

24.10.2019 11:12

За име Бога! Каква је то идеологија да у себи носи толику свирепост и мрзњу!? Проклет био комунизам и црвене хиљене у људском облику. Назалост има их и данас схеме им се затрло да Бог да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

24.10.2019 11:46

Тако је Ђорђе. А Генералу нека је лака црна земља, и вјецна му слава!!!

Name

Ернад

24.10.2019 11:54

Залосно тузно и срамотно ако су га тако убили. Ако је заслузио смрт има много хуманијх нацина. Мислим без обзира на све за ста је окривљен да за такво смакнуце нема оправдања

Name

Србија

24.10.2019 12:13

Свака част за коментар, капа доле

Name

Ре Дјордје

24.10.2019 13:30

исто је и данас. Српски народ се диви убицама и пљацкасима. Никоме не треба постен цовјек.

Name

Србо

24.10.2019 14:13

тако је Ђорђе нас народ у Србији и РС и данас вецином"воде" потомци и присталице Брозових црвених гадова и српских издајника./ а у РС и усташка унука Смрт гашизму и комунизму

Name

РЕ ДЈОРДЈЕ

24.10.2019 14:35

НИКАКВЕ РАЗЛИКЕ ДАНАС НЕМА. ДОДИК ЈЕ ДОСАО ИЗ ДЕЗЕРТЕРСТВА И СА СЛИЦНИМ ЊЕМУ УНИСТИО СВО ЈЕДИНСТВО КОЈЕ СМО ИМАЛИ ПРИЛИКОМ СТВАРАЊА РС. ДАНАС ЈЕ НАРОД ИСТО ПОДИЈЕЉЕН НА УХЉЕБЕ КОЈИ ПОСТОЈЕ САМО РАДИ ИЗБОРА И РАДНИ ПОСТЕНИ НАРОД.

Name

Ре

24.10.2019 16:15

Нај нај залосније хе сто ово оњављује бн тв а иста је издала И рс И све њена хероје продајуци зликовцима видео запсе ал стице вас бозија казна

Name

Преварени народ

24.10.2019 16:52

Драза се борио за Југославију, али не и за комунизам.

Name

Марко

24.10.2019 18:54

Ако су тако срамно и нечасно убили ђенерала Дражу, шта ли су онда требали урадити са Титом?

Name

микиии

26.10.2019 20:47

А јадни Срби..никад памети доци…..Ранковиц како је радио тако је и просао..а И сад потомци тих кретена воде јадне Србе

Name

Тако је то

27.10.2019 07:45

Шта човјек више да каже, срби вјеру замијенили комунистичком идеологијо, у Титу видјели свог Бога, а он им распарча Србију у три дијела, Босански муслимани, већином потурчени срби за османске империје постадоше нација захваљујући оцу свих народа и народности Југе. Па ево сад ти исти муслимани (тренутно бошњаци) који кроз историју од потурчивања до данас мијењаше нацију 13 пута, сада форсирају тзв бошњачки језик, смијурија дугорочно гледано и жалосно. Тако је то кад једно ткиво само себе изједа. Е сад у ово савремено доба Србија територијлно осакаћена, оде Косово и Метохија. Срба у лијепој нашој готово да нема, на нивоу статистичке грешке. Баш онако како је Павелић зацртао, до 3% и постигоше то са Туђманом. Славонија покатоличена и гдје ће већа мржња него брата према брату. И тако опет исто ткиво само себе изједа. Док напредна Западна Европа трља руке , а што и неби кад јој је лако наћи и инсталирати своје послушнике међу свим народима ових банана државица. Ето како се клин са запада забија србима и преко Црне Горе. Не смијеш више казат у ЦГ да си србин, непожељно и опасно. Растурише цркву, уведоше материњи језик. Док у српској патријаршији усред Београда столује сотона одана политици , а не Богу. Не рекоше амери џаба након смрти патријарха Павла, сад ће бити лакше. Па Иринеј брже боље потрча у америчку амбасаду да се послушнички поклони . Љубећи комунизам ко икону и врховног вођу Тита срби заслужише све ово шти им је и како им је. Створи се многом крвљу Република Српска, па сад за предсједниа дође усташка унука. Ма да је најбоља, најљепша, због прошлости ђеда усташког сатника Пеје и те стране фамилије, никад није смјела постати предсједником срба у Републици Српској. Није то стигматизација Пејиног потомка, то је самопоштовање српског бића, које је по зан који пут изостало. А кд не поштујеш себе, не поштује те ни други. Кад би то Хрвти код себе дозволили , да им четничка унука буде предсједник??? НИКАД ! Ал ми овдје имамо вјечног чувара Српске, простака, шверцера, шаторског пјевача, неотесану лажљиву месину, која јавно псује, вријеђа, крииналца - то је морална вертикала у коју се многи срби угледаше задњих 20 година - свемоћни Баја из Бакинаца, без којег ни кисике не може да с е удише у Републици Српској. Јер, у противном може да те стрефи задесна смрт, дочека екипа са метлним палицама, останеш без посла или ти долети бомба испод аута. Добро је србима смјесто и приредио све ово што је и како је у задњих 20 година. Напредна Западна Европа и даље задовољно трља руке. Све се одвија по плану.

Name

репл

27.10.2019 09:33

Ови Срби из партизанских крајева мисле да су комунисти и партизани били неки фини људи.Инаце,сто нас нису уцили,а истина је,да су и партизани радили неке егзекуције клањем,И затрпавали су зиве људе.Итд.Они никако нису били фини.Мада видим да су их се и у партизанским крајевима страсно бојали.Тај им страх досезе и до данас.

Name

7024

24.10.2019 11:14

Код нас Срба овако заврше најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7024-Били

24.10.2019 11:46

Бас тако како си написао, залосно никад се нецемо опаметити.

Name

Луминара

24.10.2019 12:35

Е тацно, и док је тако никад нам неце бити боље...

Name

Мицо

25.10.2019 13:49

Бас си смијесан он најбољи хаха

Name

Капетан

24.10.2019 11:55

Жив је Дража, умро није! Ето колико год су комунисти настојали да поред убиства славног ђенерала избришу и сјећање српског народа на првог герилца против нацизма у поробљеној Европи, нису успјели! Живим за дан када ће чика Дража добити вјечни смирај и гроб на који ће као ходочасници долазити нове генерације српских патриота! А оног павелићевог брата близанца треба уклонити из српске престонице, погледајте како Шпанци уклањају своје зликовце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

24.10.2019 14:29

време је да сви Срби устану и поклоне се Ђенералу уз велико извињење сто смо га издали. Зато и данас трпимо казну сто нам црвени владају насим земљама од Мила и Ивица до устаских унука.

Name

Милле

24.10.2019 13:38

То је Римско право које задеси непријатеља земље, а Дража је тада за Комунистичку Југославију то био. Непријатељи се убијају тако да од њих не остане ништа, и не зна се гдје су им кости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

27.10.2019 07:16

Није био непријатељ Земље, напротив био је родољуб. Био је сметња и препрека комунистима и зато су га искасапили и сакрили трагове. Волио бих да се пронађу посмртни остаци и да се достојно сахране и обиљжи мјесто гдје почива алии се бојим да је касно.

Name

М

24.10.2019 13:47

Узас ста су радили комунисти. Какав год да је био, није заслузио овакву смрт. Партизани су највеце зло и проклетство за српски народ. Како су само клали, убијали и пљацкали по Херцеговини. Фуј која гамад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

26.10.2019 16:14

Партизани су највеци крвници у Херцеговини побили су Српску интелегенцију добре домацине и цестите и видене домацине злоцин какавсе непамти у историји

Name

РеЛазар

26.10.2019 17:19

Види се да си паметан колико си писмен.

Name

Србо

24.10.2019 14:24

злоцинац Броз је 1955. забранио да се гони Павелиц а српску децу је претворио у јањичаре и гурнуо у братоубиластво и злочин. У Србији а посебно БГ и данас зиви аутошовинизам и маса конвертита који мрзе српство и веру својих дедова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

26.10.2019 17:43

Овдје несотаје један коректан коментар, који никог не вријеђа, а који је истинит. Тачно је да је Тито предлагао да се Дражи омогући извлачење на запад, пошто је Павелић већ биоумакао. Тачно је и то да су се томе жестоко успротивили српско црногорски кадрови - Ранковић, Ђилас, Крцун и др.

Name

Ре Емп...

27.10.2019 11:51

Хтео је обојицу на исту клупу. Оптуженичку наравно. И то би било најбоље за народ, за оба народа, за све народе југословенске. За државу и антифашизам.

Name

Србин

24.10.2019 14:28

није ни цудо од тих бездусни људи који се небоје ни бога ни људи убити тако звјерски то могу само комуњаре .СЛАВА ТЕБИ ДЈЕНЕРАЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

24.10.2019 15:39

Питали смо делије неце да нам казу гдје је Крцун оснивац закопао Дразу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

24.10.2019 16:17

Срби,РАНКОВИЋ КРЦУН и остали убили Дразу,као и данас висе вјерују Хрвату Додику,него саровицу, Говедарица, станивуковиц,итд,то су безбозан народ,дусу дјаволу дао

Name

Гиле

24.10.2019 16:59

Србима је висе стете нанио тито и комунизам за 50 год него турци за 500 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санцтус савус

27.10.2019 07:15

Па послије 500год. и срби су постали турци, окрени се око себе ту доле, на све стране зурле и даире....

Name

Питав вас

24.10.2019 17:11

Да вас питам да је Драже дошао на крају рата на власт колико би опет Срба комуниста, интелектуалаца, радника, сељака, нејачи страдало од њихове руке? Све су то злочиначке идеологије али да ли су и Руси који су ослободили Европу и свијет од Нацизма предвођни комунистима злочинци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоги

25.10.2019 03:40

Руси СУ завили цитаву истоцну европу у црно.

Name

Ре Питам..

26.10.2019 15:03

Дјенерал је био сколован официр, а с друге стране оно мало сколованих, углавном младих, комуниста сто је било страдало је у рату или након рата на Голом отоку. Југославију је послије оног рата водио неписмени сеоски зиваљ, а који се онда претворио у све оно против цега су се као борили. Драза је био патриота, одан краљу и отадзбини, па не знам ста је погресно у тој идеологији.

Name

БЛ

26.10.2019 13:49

Тито је за Србе учинио више него било који српски владар до данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

26.10.2019 21:44

Бас тако.

Name

Толеранција

26.10.2019 13:52

Поштовати лик и дјело тј. недјело тог нецовјека се граници лудилом. Окрените се будуцности јадни ви небили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

26.10.2019 14:16

Унук поменутог Светислава Стефановића Ћеће је садашњи министар полиције Србије Небојша Стефановић. На жалост, лустрација никада није проведена и пропуштена је прилика да се овај народ избави од зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миљан

26.10.2019 17:25

Нек му је лака црна земља и вјечна слава! Хвала Америци која је била уз њега, некад и више него његови сарадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

26.10.2019 19:07

Ђенерал Дража Михаиловић није био никакав четнички комадант, него комадант Југословенске војске у отаџбини, која се је борила против нацизма и антифашизма и учестовала у грађанском рату на подручју тадашње Југославије. Убијен је мученичком смрћу на веома свиреп и нељудски начин. Одликован је највећим америчким одликовањем јер су његови војници као савезници спасили на стотине америчких пилота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ НИ ЧУДО ШТО НАМ ЈЕ , КАКО НАМ ЈЕ

27.10.2019 07:05

ЕТО, ШТА СРБИН СРБИНУ МОЖЕ ДА УРАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

27.10.2019 09:30

На све ове коментаре рећи ћу само једно сто је "НЕКО " давно рекао,знате ко МЕЂУ СВОЈИМА ИМАТ ЋЕ ТЕ НАЈВИШЕ НЕПРИЈАТЕЉА ....СВОЈИ МА ДОЂОХ И НЕ ПРЕПОЗНА ШЕ МЕ....Српски народ ни је из овог света,СЕО ЈАСЕНОВАЦ ЈЕ НА НЕБУ А ИМА ЈИХ ЈОШ,зато "ХВАЛА" непријатеља то добро раде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самар

27.10.2019 10:41

Самарџић је квази историчар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

27.10.2019 12:04

Зиво друг Тито

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАБЛУДА

03.02.2020 09:52

Чега се паметан стиди, тиме се већина Срба поноси. Од изгубљеног косовског боја, сарадника са окупатором, изгубљеним ратовима 90-их и на крају почињенин геноцидом на крају XX вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цукара

11.05.2020 16:27

зивео Драза Михаиловиц