Додик блокира све што би довело до напретка БиХ

Нормализација односа Београда и Приштине један од главних приоритета САД који има значајан утицај на читав регион и трансатлантску безбједност. Рекао је ово замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник САД за западни Балкан Метју Палмер, додавши како Босна и Херцеговина не смије бити остављена по страни.

Босна и Херцеговина 24.10.2019 | 08:29
Додик блокира све што би довело до напретка БиХ
У свједочењу пред Одбором за спољне послове америчког Сената и пододбору за Европу и сарадњу о регионалној безбједности, Палмер је нагласио да док преговори стоје, двије стране ризикују да пропусте најбољу шансу у генерацији да нормализују односе и крену напријед ка сигурнијој и просперитетној будућности.

– Када је ријеч о Босни и Херцеговини, подржавамо напоре за постизање споразума или компромиса који омогућава формирање власти на свим нивоима, као и подношење АНП. И даље сматрамо да је лидерство на ентитетском и државном нивоу разочаравајуће, ускогрудно, националистичко и подложно ризику, радећи мало како би помогли обичним грађанима.

Како се нова генерација политичких лидера појавила на кантоналном и општинском нивоу, посебно у Кантону Сарајево, има разлога за наду. И даље смо оптимистични да БиХ може успјети, и као гарант Дејтонског мировног споразума остајемо посвећени територијалном интегритету и суверенитету земље – рекао је Палмер.

Он је оцијенио како се, упркос покушајима реформи, ствари и даље одвијају споро, наводећи да је изборна реформа веома важна када је ријеч о побољшању стања у БиХ.

– Покушавамо извршити притисак да се формира Савјет министара БиХ и да се пошаље АНП, главна препрека томе је Милорад Додик који блокира све што би довело до напретка. АНП није чланство у НАТО него је процес реформи. Додик је више забринут за своју позицију у Републици Српској него што је забринут за позицију у Босни и Херцеговини – сматра Палмер.

Он је истакао како ће фокусирати своје напоре на усмјеравање региона ка западу, радећи с владама на унапређивању реформи и ојачати их против спољних малигних утицаја, као и помоћи им у рјешавању питања “која их раздвајају од њихових европских и евроатлантских тежњи”. 

Палмер је рекао и како САД очекују да нова влада на Косову укине таксе на робу из Србије и БиХ, а да Београд прекине кампању у свијету за непризавање Косова.

– Ми очекујемо да ће нова косовска влада демонстрирати своју посвећеност овим заједничким циљевима тако што ће суспендовати таксе уведене на робу из Србије и БиХ које су нанијле штету међународној позицији Косова. Наредна влада би такође требало јасно да изложи грађанима Косова значај повратка дијалогу и преговорима – истакао је амерички званичник.

Палмер је додао и да “Србија, са своје стране, мора престати са својом кампањом делегитимисања Косова у међународној заједници”.

– Путем кампање подстицања земаља да повуку признање Косова и блокирањем његовог чланства у међународним организацијама као што је Интерпол, Београд је нашкодио међународној полицијској сарадњи и нарушио атмосферу компромиса – рекао је Палмер, преноси Аваз.

(Српскаинфо)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Добој

24.10.2019 06:42

И због Додика и његовог дјеловања против дрзаве само испаста обицан народ, највисе народ у РС. Засто то народ не види или не зели да види, питање је за науку. Бирајуци Додика и њему слицне бирају изолацију и биједу у 21 вијеку. Страсна неписменост гласаца у РС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

24.10.2019 07:01

Народ је мозда неписмен али није глуп и немој вјеровати да је он добио изборе јер свако иоле информисан и писмен зна да је он тј његова камарила покрали изборе

Name

ре Добој

24.10.2019 07:03

Тачно је да народ испашта због Додика али испашта због корупције на свим мјестима у друштву, због огромне администрације у којој имају само мјесто страначки послушници, због неразумних трошкова на лични луксуз куповина авиона, хеликоптера. Шта је нормалан народ брига за неким реформама што хоће американци?

Name

ре

24.10.2019 07:06

Народ више воли да он упућује отровне стријеле према другима , па макар сламу јео, тако нам и треба.

Name

РЕ

24.10.2019 07:17

Не браним никога ал ми као народ требамо се онда да се опредјелимо гдје да идемо, или идемо у нато или не?! Да се опредјелимо у којем смјеру идемо као и Црна Гора. Муслимани и Хрвати желе у нато ал не мора да значи да је то најбоље за нас, можда и јесте ал то требају други људи да одлуче који су на функцијама. А свакако би требали да пратимо кретење србије по том плану, да се не разилазимо са њима по том питању.

Name

А ЈЕСТЕ НАМ УВЕЛИ

24.10.2019 07:20

А ЈЕСТЕ ВИ НАМА УВЕЛИ ДЕМОКРАТИЈУ. АУУУУ................КАКО СЕ ГОСПОДИНЕ ЗОВЕ ПОЛИТИЧКИ И ЕКОНОМСКИ СИСТЕМ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ.

Name

Ре

24.10.2019 07:22

Све рецено..

Name

Пих

24.10.2019 07:25

Ето ти нас просвјетли. Имаш пролику да видиш како Срби пролазе на Косову и Метохији под америчком заштитом. Ако то желиш себи, под условом да си Србин, онда ниси баш при чистој свијети. Више Републике Српске а мање БиХ ти гарантује да слободно можеш да славиш славу, Божић, Васкрс, да навијаш за Србију, Звезду или Партизан на улици или кафани, да пишеш ћирилицом и изражаваш се на Српском језику итд. Боље је бирти "изолацију и биједу" него проћи као 1914. и 1941. Тамо гдје се американци питају тамо више нема Срба. Погледај Хрватску, Републику Српску Крајину, Федерацију БиХ и Косово и Метохију и све ће ти се само казати.

Name

Дервента

24.10.2019 07:27

Нису само гласачи криви - они који за бају гласају , јер они морају , немају петље да се одупру ; Највише су криви они који су га на силу довели и он само тако може и отићи ?

Name

ре

24.10.2019 07:33

Није Додик крив због администрације криве су западне силе које инсистирају ан оваквој немогуцој дрзави у којој три народа не могу заједно.БИХ коци РС и градјане РС

Name

1244

24.10.2019 08:22

Госп. Палмеру, не мијесајте се у политике тудјих дрзава! Осим тога Косово је Србија. Ста ту има висе да се расправља - то је одувијек Васа политицка патка.

Name

Кели

24.10.2019 08:56

Боље и заостатак него пустити у ропство америци нису они овде сто нас воле вец због својих интереса

Name

Борис

24.10.2019 09:40

Покушавамо извршити притисак да се формира Савјет министара БиХ ,,,,,,,, КО СТЕ ВИ ДА ВРШИТЕ ПРИТИСАК И ЗАШТО ?????

Name

ре

24.10.2019 09:49

Баја каже "сваки успјех БиХ је штетан за РС" то је та његова политика, и када то Палмер потврди и пренесе пред сенат онда он каже Ма нисам ја то мислио тако. Градити политичку каријеру на мржњу према сопственој држави је болесно и контрапродуктивно.

Name

Ре

24.10.2019 09:50

Додик блокира све сто си ти планиро унитарy Бих

Name

ре

24.10.2019 06:47

Не само то бурле блокира годинама нормалним животом све генерације осим лопова и криминалаца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.10.2019 06:52

Ето вам пријатеља Србије и Р Српске, српског зета. Овдје прица једну прицу дијели осмијехе и похвале, онда пљује по свему сто је српско. Само не треба насједати на лицјемерје ових превараната. Цист примјер Заев и Македонија, обецано све и сваста док нису добили сто су хтјели. Сада прц милојко, пуј пике не вази. Исто то цека Србију и Р Српску ако им попусте. Боље бити цовек и свој на своме, једен дан него фукара сто година. Дрзите се Русије и Кине, ова багра је рекла своје, кроз скору прослост. Српска је створена на зивотима својих хероја тако треба и остати, Косово је Србија заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.10.2019 07:24

Јбте сто си ти неки паметан лик.. одисес памецу..

Name

Хм

24.10.2019 07:31

Упитн је колико људи реално овако гледа ситуација...

Name

Нада

24.10.2019 07:34

Само нас може спасити наш рад и поштен живот. Једино тако нам не би могли ништа. А Срби то изгледа не желе, бар слабо је видљиво.

Name

Боки Да

24.10.2019 07:41

Да у праву сте. Све је бас тако. Доста висе насједања. Мада је нама јасно да су сви страни "изасланици", по задатку, на истој линији, и био нам "зет" или не био, дразе су му паре, него "тазбина", али нека се он ипак изјасни како и у цему види тај "напредак". Наравно да неце то уцинити. Тиме би само потврдио да смо ми у праву.

Name

Ре Боки

24.10.2019 09:03

Није ни твоја глава за двије ноге ал стварно није. За све овакво лосе стање у БиХ кривац је само СНСД и Додик. Засто су прихватили несто а сад одустају од тог документа. Е то немозе свугдје тако јер нису други нивои власти његова прција као сто је цела РС. И ту је настао проблем.

Name

Радојица

24.10.2019 09:52

Ја би реко да је овај Ре јако паметан

Name

Освит

24.10.2019 07:06

Јадна је земља о цијој судбини и бољитку расправљају други,бојим се да це како ствари иду и ко нас политицки представља ,на неком неформалном састанку насу судбину запецатити Путин и Ердоган. Бјезањем из ове земље народи и градани саљу јасну поруку ста и какав зивот зеле.Оно сто нам наси политицари нуде је да будемо класицни плијен домацих и медународних лопова а све у име узвисених националних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

24.10.2019 07:20

Ови коментари да је власт изабрана вољом градјана, нису тацни. Избори су покрадени. Изборни закин се мора мијењати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

24.10.2019 07:33

Ма пишај ту државу кад 1 човјек може спријечити њен напредак па макар се он звао и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

24.10.2019 07:35

Додик и овакви као он вам савршено одговарају, јер имате коме пласирати кредите и економски поробљавати државе. да хоћете ви би њих лако скинули заустављањем транши кредита и санкцијама, али сви сте ви једна велика багра којој смо ми само бројеви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

24.10.2019 07:59

Апсолутно тачно. Накарадан изборни закон, изборне малверзације свих облика, ту је резултат. Потцијењени, погажени, ми смо странци у својој земљи.

Name

здравко

24.10.2019 09:00

Све су за то други криви !!?

Name

Сербо64

24.10.2019 07:54

Г-дине ( ово је условно ) Палмер, јасна порука српског народа....нема СМ ако је услов НАТО....да појаснимо ВХ креатура има неку будућност само као војно неутрална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

24.10.2019 08:52

Размишљај својом главом, пусти се Додика и РТРСа!

Name

Рале

24.10.2019 09:10

У оваквом окрузењу и са овакво историјом и без војске ,па људи ста размисљате, јел треба да нас воде у колонама.....

Name

Муљ

24.10.2019 08:20

Ма и он несто лови у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулатори

24.10.2019 08:22

Исти производ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два, два, један

24.10.2019 08:24

Палмер би био пресрецан да формирају СМ. То би били то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

24.10.2019 08:47

Господине Палмер ви га и дрзите на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

24.10.2019 09:12

Стара прича,Чуј Додик блокира ,Ко блокира састав БиХ владе,не блокира Додик ,он не жели нато а влада нема везе са тим,Већ господине ви и ваша политика подржава блокаду владе БиХ да би се РС присилила у нато ту је проблем није проблем у Додику,Која још изјав од овога Антисрбина,Србија треба да престане лобират за повлачење признања косова ,то је порука србима предајте се ,признајте косово,Како у вези са БиХ и у вези са Косовом увјек криви срби ,то је страшна политика Америке према србима ,Имл та Америка и трунке реалности или је све у интересу ,катастрофа ни мало љускости

ОДГОВОРИТЕ
Name

@пих

24.10.2019 09:26

види ово мајсторе у америци и западном свијету зиви неколико пута висе срба него у РС, не видим да се ико зали дапаце прилив је све веци, не видим да ико иде у русију, дакле управо супротно ономе ста казес, гдје год се водила оваква политика лазног патриотизма срби су нахебали, питање је дана када це РС фасовати санкције од САД и ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

24.10.2019 09:50

Стварно је овај народ глуп. Видите како се бори неко за нас ко нас је засипао бомбама са осиро масним уранијом а нас преседник се не бори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.10.2019 15:54

Нико не иде у рудник радит сто воли рудник,него да би зарадио плату.

Name

Василије

26.10.2019 22:40

Палмер је дошао са уцртаном матрицом и он се од тога неће повући нити милиметар. За српски народ је најважније остати војно неутралан. Добро би то било и за БиХ ако жели да буде стабилна држава. НАТО је оставио дубоке ране у српском народу. Србија мора да се бори за своје интересе и да квази држава не уђе у Интерпол а добро је то и за све озбиљне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није могуце

26.10.2019 23:59

Бас је он фин и од ријеци морала је Финац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.10.2019 07:03

Народ испаста због бројних спаситеља,а највисе због оваквих.

ОДГОВОРИТЕ