ЛШ: Лудница широм Европе - 20 голова на шест мечева!

Последњи мечеви трећег кола Лиге шампиона потпуно су оправдали очекивања љубитеља фудбала.

Фудбал 23.10.2019 | 23:25
ЛШ: Лудница широм Европе - 20 голова на шест мечева!
Интер је жив! Поносна Славија мучила Барсу, пуно емоција на Еден арени... Тим из Прага показао да може да игра са сваким у Лиги шампиона.

У уторак смо уживали у чак 30 голова, а стрелци су били "наоштрени" и у среду!

"Падали" су голови свуда, нарочито у другим полувременима, тако да их се на крају накупило одличних 26 - од којих су неки заиста били спектакуларни, чак два са таквим описом постигао је Алекс Окслејд-Чембрлен у убедљивој победи Ливерпула против Генка (4:1).

"Окс" је пропустио практично целу прошлу сезону, али се у тим Јиргена Клопа вратио у великом стилу - променио је ток меча против Јунајтеда, па "бомбама" срушио Белгијанце.

Посао су завршили Садио Мане и - још важније по Ливерпул - Мохамед Салах, док су Белгијанци постигли тек утешни погодак, мада би све можда било другачије да им је признат погодак Самате у првом полувремену, при резултату 0:1.

У оквиру исте групе "Е", у којој се игра страшан фудбал, видели смо пет голова и у дуелу Салцбурга и Наполија - један више у мрежи Цицана Станковића - 2:3!

Са два поготка у саставу Италијана је бриљирао Дрис Мертенс, који је тако на вечној листи најбољих голгетера клуба претекао Дијега Арманда Марадону и стао иза Марека Хамшика, док је у дресу Салцбурга по своје рекорде кренуо и Ерлинг Браут Халанд.

Млади нападач из Норвешке дао је два поготка, сада их има укупно шест у три меча у Лиги шампиона, али му је "наслове" отео Лоренцо Инсиње који је казнио лошу одбрану Аустријанаца.

Важну победу остварио је Интер, који је головима Лаутара Мартинеза и Антонија Кандреве савладао Дортмунд (2:0), и тако се изједначио с њима по броју освојених бодова (4), док је испред њих Барселона пошто је тешком муком славила у Прагу против Славије (2:1).

Повели су Каталонци лако голом Месија, потом је Славија узвратила поготком Боржила, набранио се Тер Штеген, док је Олајинка уз помоћ Суареза донео победу Барси.

У оквиру група у којима су први мечеви одиграни нешто раније - видели смо тријумф Бенфике против Лиона (2:1) којим су уписали прве бодове у Лиги шампиона ове сезоне и утрчили се у трку са Лајпцигом и Зенитом, а за то могу да захвале португалском голману Антонију Лопешу који је кривац представника Француске.

Једини "икс" виђен је у дуелу Лила и Валенсије и то захваљујући Иконеу у 95. минуту, чиме је задовољена "правда" пошто је клуб са Местаље одиграо лош меч и дуго водио.

Интер је жив! Колико год тврдили да им је примарни циљ ове сезоне свргавање Јувентуса са трона у Италији, Неразури се неће тако лако одрећи ни Лиге шампиона. Чета Антонија Контеа тукла је вечерас Дортмунд са 2:0 и у доброј мери анулирала два прокоцкана бода из првог кола против прашке Славије. А да Чеси нису случајно ремизирали са троструким прваком Европе на Меаци јасно је после њиховог данашњег дуела са Барселоном. Суперхрабра Славија сабила је Каталонце у њиховог шеснаестерац готово пуних десетак минута у финишу утакмице. Успели су гости на крају да се одбране и славе са 2:1, али таквом притиску бивали су изложени можда једном или два пута у последњих неколико година.

Толико емоција као вечерас на Еден арени не виђа се често у групној фази Лиге шампиона. Чеси су у правом смислу те речи срце оставили на терену и само им је зрнце среће недостајало да узму бод великом фавориту...

Славија је прошле сезоне низала чуда у Лиги Европе. Ове године многи су јој предвиђали озбиљан пад, можда и очекивано - ипак се попела на виши, заправо највиши нивоу европског фудбала - међутим прашки црвено-бели играју са толико емоција и енергије да очито нико неће моћи да их надигра и понизи, а камоли надтрчи. Чак ни екипе попут Барселоне, Интера или Дортмунда.

Ако бисмо били пристрасни и наклоњенији слабијем, чак бисмо могли да кажемо да су домаћи после онакве опсаде гола Барселоне заслужили да узмз бод. Али ни овако им нико ништа неће замерити. Живели су свој сан кратко, неких седам, осам минута, колико је дуго на семафору стајало 1:1, да би после тог другог примљеног гола до изнемоглости измалтретирали Барсу и разуме се, добили велики аплауз од својих навијача када је арбитар Боби Маден одсвирао крај.

Барселона је имала доста среће да у 57. минуту стигне до победносносг гола. Лопта је после ударцаЛуиса Суареза готово из мртвог угла закачила Олајинку, нападача Славије, и преварила голмана Колара. Први гол за Шапнце постигао је Лионел Меси (играо се 3. минут и та чињеница није убила ни вољу ни психологију црвено-белих), чиме се Аргентинац постао први играч у историји Лиге шампиона са бар једним поготком у 15 везаних издања елитног такмичења. Такође, био је то 606. гол Месија у клупском фудбалу, чиме се изједначио са Кристијаном Роналдом.

Интер поново није исказао свој пун потенцијал, али је дошао до злата вредних бодова против Борусије, свог главног конкурента за другу позицију и пролаз у наредну фазу такмичења. Неразури су показали да су тактички поткованији тим од Милионера, да су искуснији и напослетку продуктивнији. Ово последње и није тако неочекивано ако се зна да је Борусија у Милано допутовала без двојице најбољих стрелаца - Пака Алкасераи Маркја Ројса. Њих двојица постигли су половину Дортмундових голова у Бундеслиги. На све то, Ројс има кључни утицај на игру Милионера...

Борусија је одолевала свега двадесетак минута. Једна карактеристична акција за Контеове екипе, кроз средину, завршена је голом Лаутара Мартинеза, на диван пас Стефана Де Фраја. Интер је победу оверио у финишу, када су гости већ били кренули на све или ништа.

Експеримент Лусијана Фавра са Јулијаном Брантом у шпицу дефинитивно је пропао. Креативни везиста био је један од најслабијих играча Борусије, а није се прославио ни повратник у тим Џејдон Санчо.

На другој страни врло бледа партија Ромелуа Лукаку и свега осам контаката с лоптом за 60 минута, када је замењен... 

Бикови се два пута враћали у живот, трећи ударац нису издржали, Ливерпул се шетао кроз Белгију! Халанд са два гола ушао у историју Лиге шампиона.

Ноћ у којој су славили гости у групи Е. Ливерпул је пројурио кроз Белгију, а Наполи освојио Аустрију, тако да ова два клуба сада држе позиције које воде у наредну фазу такмичења. Мада, тек смо на пола пута групне фазе Лиге шампиона.

Много се очекивало од дуела Салцбурга и Наполија. Очекивало се и много голова у окршају два тима који не умеју да играју у рикверц. И нису разочарали. Пет комада за 90 минута, али бодове су однели они искуснији, намазанији, са југа Италије – 3:2.

И то су Наполитанци нанели болан ударац Црвеним биковима. Халанд својим шестим голом у Лиги шампиона изједначио на 2:2 у 72. минуту, а практично већ у следећем нападу Инсиње је донео и трећи пут вођство гостима. Два пута су се Аустријанци враћали у живот, трећи пут нису могли.

Славили су на крају они који имају Дриса Мертенса у својим редовима. У пакленој је форми Белгијанац. Ово му је била десета утакмица у сезони и дошао је до суме од седам голова. Када је најтеже, ту је, да погура, да одведе тим до тријумфа. Али, да се не заборави ни ас Салцбурга, голобради Ерлинг Браут Халанд. Трећа утакмица у Лиги шампиона у каријери – шест голова са ова вечерашња два. Уписао се у историју. Мада би сигурно мењао оба за макар један бод свог тима...

Ливерпул се није ни ознојио до победе у Белгији над Генком. Када такав тим у 2. минуту постигне гол, онда ривал мало чему може да се нада. Ако је у Салцбургу блистао Дрис Мертенс, у Генку је Алекс Окслејд-Чемберлен. И он је био двоструки стрелац – 4:1.

Оба гола била су сјајна, ударцима ван шеснаестерца. Ако је први био као лењиром повучена дуж од тачке А до тачке Б, тик уз статиу, други је био поезија. Ударац спољним делом стопала, од пречку, у мрежу. Тријумф Редса увеличали су Садио Мане и Мохамед Салах.

А, спас у последњи час пронашао је Лил. Голом у 96. минуту француски тим се спасао пораза код куће од Валенсије и освојио први бод. Самим тим је сачувао какве-такве шансе да се бори за прва два места у групи. Валенсија је повела голом Черишева у 63. минуту, али је од 84. имала играча мање на терену. Тотална офанзива се исплатила Лилу, Иконе је погодио за изједначење мало пре последњег судијског звиждука.

ГРУПА "Е"

Генк - Ливерпул 1:4 (0:1)
/Одеј 88 - Окслејд-Чембрлен 3, 58, Мане 77, Салах 87/

Салцбург - Наполи 2:3 (1:1)
/Халанд 40п, 72 - Мертенс 18, 64, Инсиње 73/

ТАБЕЛА: Наполи 7, Ливерпул 6, Салцбург 3, Генк 1.

ГРУПА "Ф"

Славија Праг - Барселона 1:2 (0:1)
/Боржил 50 - Меси 3, Олајинка 57аг/

Интер - Дортмунд 2:0 (1:0)
/Мартинез 18, Кандрева 86/

ТАБЕЛА: Барселона 7, Интер 4, Дортмунд 4, Славија Праг 1,

ГРУПА "Г"

Лајпциг - Зенит 2:1 (0:1)
/Лајмер 49, Сабицер 59 - Ракитски 25/

Бенфика - Лион 2:1 (1:0)
/Р. Силва 4, Пици 86 - Депај 70/

ТАБЕЛА: Лајпциг 6, Зенит 4, Лион 4, Бенфика 3.

ГРУПА "Х"

Ајакс - Челси 0:1 (0:0)
/Батшуаји 86/

Лил - Валенсија 1:1 (0:0)
/Иконе 90+5 - Черишев 64/

ТАБЕЛА: Ајакс 6, Челси 6, Валенсија 4, Лил 1.

одиграно у уторак

Група А

Бриж - ПСЖ 0:5 (0:1)
/Икарди 7, 63, Мбапе 61, 79, 83/

Галатасарај - Реал Мадрид 0:1 (0:1)
/Крос 18/

Табела: ПСЖ 9, Реал Мадрид 4, Бриж 2, Галатасарај 1.

Група Б

Тотенхем - Звезда 5:0 (3:0)
/Кејн 9, 72, Сон 16, 44, Ламела 57/

Олимпијакос - Бајерн 2:3 (1:1)
/Ел Араби 23. Гиљерме 79 - Левандовски 34, 62, Толисо 75/

Табела: Бајерн 9, Тотенхем 4, Црвена звезда 3, Олимпијакос 1.

Група Ц

Шахтјор - Динамо Загреб 2:2 (1:1)
/Конопљанка 16, Додо 75 - Олмо 25, Оршић 60п/

Манчестер сити - Аталанта 5:1 (2:1)
/Агуеро 34 38п, Стерлинг 58, 64, 69 -Малиновски 28/

Табела: Манчестер сити 9, Динамо Загреб 4, Шахтјор 4, Аталанта 0.

Група Д

Атлетико Мадрид - Бајер Леверкузен 1:0 (0:0)
/Мората 78/

Јувентус - Локомотива 2:1 (0:1)
/Дибала 77, 79 - Миранчук 30/

Табела: Јувентус 7, Атлетико 7, Локомотива 3, Бајер 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар