LŠ: Ludnica širom Evrope - 20 golova na šest mečeva!

Poslednji mečevi trećeg kola Lige šampiona potpuno su opravdali očekivanja ljubitelja fudbala.

Fudbal 23.10.2019 | 23:25
LŠ: Ludnica širom Evrope - 20 golova na šest mečeva!
Inter je živ! Ponosna Slavija mučila Barsu, puno emocija na Eden areni... Tim iz Praga pokazao da može da igra sa svakim u Ligi šampiona.

U utorak smo uživali u čak 30 golova, a strelci su bili "naoštreni" i u sredu!

"Padali" su golovi svuda, naročito u drugim poluvremenima, tako da ih se na kraju nakupilo odličnih 26 - od kojih su neki zaista bili spektakularni, čak dva sa takvim opisom postigao je Aleks Okslejd-Čembrlen u ubedljivoj pobedi Liverpula protiv Genka (4:1).

"Oks" je propustio praktično celu prošlu sezonu, ali se u tim Jirgena Klopa vratio u velikom stilu - promenio je tok meča protiv Junajteda, pa "bombama" srušio Belgijance.

Posao su završili Sadio Mane i - još važnije po Liverpul - Mohamed Salah, dok su Belgijanci postigli tek utešni pogodak, mada bi sve možda bilo drugačije da im je priznat pogodak Samate u prvom poluvremenu, pri rezultatu 0:1.

U okviru iste grupe "E", u kojoj se igra strašan fudbal, videli smo pet golova i u duelu Salcburga i Napolija - jedan više u mreži Cicana Stankovića - 2:3!

Sa dva pogotka u sastavu Italijana je briljirao Dris Mertens, koji je tako na večnoj listi najboljih golgetera kluba pretekao Dijega Armanda Maradonu i stao iza Mareka Hamšika, dok je u dresu Salcburga po svoje rekorde krenuo i Erling Braut Haland.

Mladi napadač iz Norveške dao je dva pogotka, sada ih ima ukupno šest u tri meča u Ligi šampiona, ali mu je "naslove" oteo Lorenco Insinje koji je kaznio lošu odbranu Austrijanaca.

Važnu pobedu ostvario je Inter, koji je golovima Lautara Martineza i Antonija Kandreve savladao Dortmund (2:0), i tako se izjednačio s njima po broju osvojenih bodova (4), dok je ispred njih Barselona pošto je teškom mukom slavila u Pragu protiv Slavije (2:1).

Poveli su Katalonci lako golom Mesija, potom je Slavija uzvratila pogotkom Boržila, nabranio se Ter Štegen, dok je Olajinka uz pomoć Suareza doneo pobedu Barsi.

U okviru grupa u kojima su prvi mečevi odigrani nešto ranije - videli smo trijumf Benfike protiv Liona (2:1) kojim su upisali prve bodove u Ligi šampiona ove sezone i utrčili se u trku sa Lajpcigom i Zenitom, a za to mogu da zahvale portugalskom golmanu Antoniju Lopešu koji je krivac predstavnika Francuske.

Jedini "iks" viđen je u duelu Lila i Valensije i to zahvaljujući Ikoneu u 95. minutu, čime je zadovoljena "pravda" pošto je klub sa Mestalje odigrao loš meč i dugo vodio.

Inter je živ! Koliko god tvrdili da im je primarni cilj ove sezone svrgavanje Juventusa sa trona u Italiji, Nerazuri se neće tako lako odreći ni Lige šampiona. Četa Antonija Kontea tukla je večeras Dortmund sa 2:0 i u dobroj meri anulirala dva prokockana boda iz prvog kola protiv praške Slavije. A da Česi nisu slučajno remizirali sa trostrukim prvakom Evrope na Meaci jasno je posle njihovog današnjeg duela sa Barselonom. Superhrabra Slavija sabila je Katalonce u njihovog šesnaesterac gotovo punih desetak minuta u finišu utakmice. Uspeli su gosti na kraju da se odbrane i slave sa 2:1, ali takvom pritisku bivali su izloženi možda jednom ili dva puta u poslednjih nekoliko godina.

Toliko emocija kao večeras na Eden areni ne viđa se često u grupnoj fazi Lige šampiona. Česi su u pravom smislu te reči srce ostavili na terenu i samo im je zrnce sreće nedostajalo da uzmu bod velikom favoritu...

Slavija je prošle sezone nizala čuda u Ligi Evrope. Ove godine mnogi su joj predviđali ozbiljan pad, možda i očekivano - ipak se popela na viši, zapravo najviši nivou evropskog fudbala - međutim praški crveno-beli igraju sa toliko emocija i energije da očito niko neće moći da ih nadigra i ponizi, a kamoli nadtrči. Čak ni ekipe poput Barselone, Intera ili Dortmunda.

Ako bismo bili pristrasni i naklonjeniji slabijem, čak bismo mogli da kažemo da su domaći posle onakve opsade gola Barselone zaslužili da uzmz bod. Ali ni ovako im niko ništa neće zameriti. Živeli su svoj san kratko, nekih sedam, osam minuta, koliko je dugo na semaforu stajalo 1:1, da bi posle tog drugog primljenog gola do iznemoglosti izmaltretirali Barsu i razume se, dobili veliki aplauz od svojih navijača kada je arbitar Bobi Maden odsvirao kraj.

Barselona je imala dosta sreće da u 57. minutu stigne do pobednosnosg gola. Lopta je posle udarcaLuisa Suareza gotovo iz mrtvog ugla zakačila Olajinku, napadača Slavije, i prevarila golmana Kolara. Prvi gol za Šapnce postigao je Lionel Mesi (igrao se 3. minut i ta činjenica nije ubila ni volju ni psihologiju crveno-belih), čime se Argentinac postao prvi igrač u istoriji Lige šampiona sa bar jednim pogotkom u 15 vezanih izdanja elitnog takmičenja. Takođe, bio je to 606. gol Mesija u klupskom fudbalu, čime se izjednačio sa Kristijanom Ronaldom.

Inter ponovo nije iskazao svoj pun potencijal, ali je došao do zlata vrednih bodova protiv Borusije, svog glavnog konkurenta za drugu poziciju i prolaz u narednu fazu takmičenja. Nerazuri su pokazali da su taktički potkovaniji tim od Milionera, da su iskusniji i naposletku produktivniji. Ovo poslednje i nije tako neočekivano ako se zna da je Borusija u Milano doputovala bez dvojice najboljih strelaca - Paka Alkaserai Markja Rojsa. Njih dvojica postigli su polovinu Dortmundovih golova u Bundesligi. Na sve to, Rojs ima ključni uticaj na igru Milionera...

Borusija je odolevala svega dvadesetak minuta. Jedna karakteristična akcija za Konteove ekipe, kroz sredinu, završena je golom Lautara Martineza, na divan pas Stefana De Fraja. Inter je pobedu overio u finišu, kada su gosti već bili krenuli na sve ili ništa.

Eksperiment Lusijana Favra sa Julijanom Brantom u špicu definitivno je propao. Kreativni vezista bio je jedan od najslabijih igrača Borusije, a nije se proslavio ni povratnik u tim Džejdon Sančo.

Na drugoj strani vrlo bleda partija Romelua Lukaku i svega osam kontakata s loptom za 60 minuta, kada je zamenjen... 

Bikovi se dva puta vraćali u život, treći udarac nisu izdržali, Liverpul se šetao kroz Belgiju! Haland sa dva gola ušao u istoriju Lige šampiona.

Noć u kojoj su slavili gosti u grupi E. Liverpul je projurio kroz Belgiju, a Napoli osvojio Austriju, tako da ova dva kluba sada drže pozicije koje vode u narednu fazu takmičenja. Mada, tek smo na pola puta grupne faze Lige šampiona.

Mnogo se očekivalo od duela Salcburga i Napolija. Očekivalo se i mnogo golova u okršaju dva tima koji ne umeju da igraju u rikverc. I nisu razočarali. Pet komada za 90 minuta, ali bodove su odneli oni iskusniji, namazaniji, sa juga Italije – 3:2.

I to su Napolitanci naneli bolan udarac Crvenim bikovima. Haland svojim šestim golom u Ligi šampiona izjednačio na 2:2 u 72. minutu, a praktično već u sledećem napadu Insinje je doneo i treći put vođstvo gostima. Dva puta su se Austrijanci vraćali u život, treći put nisu mogli.

Slavili su na kraju oni koji imaju Drisa Mertensa u svojim redovima. U paklenoj je formi Belgijanac. Ovo mu je bila deseta utakmica u sezoni i došao je do sume od sedam golova. Kada je najteže, tu je, da pogura, da odvede tim do trijumfa. Ali, da se ne zaboravi ni as Salcburga, golobradi Erling Braut Haland. Treća utakmica u Ligi šampiona u karijeri – šest golova sa ova večerašnja dva. Upisao se u istoriju. Mada bi sigurno menjao oba za makar jedan bod svog tima...

Liverpul se nije ni oznojio do pobede u Belgiji nad Genkom. Kada takav tim u 2. minutu postigne gol, onda rival malo čemu može da se nada. Ako je u Salcburgu blistao Dris Mertens, u Genku je Aleks Okslejd-Čemberlen. I on je bio dvostruki strelac – 4:1.

Oba gola bila su sjajna, udarcima van šesnaesterca. Ako je prvi bio kao lenjirom povučena duž od tačke A do tačke B, tik uz statiu, drugi je bio poezija. Udarac spoljnim delom stopala, od prečku, u mrežu. Trijumf Redsa uveličali su Sadio Mane i Mohamed Salah.

A, spas u poslednji čas pronašao je Lil. Golom u 96. minutu francuski tim se spasao poraza kod kuće od Valensije i osvojio prvi bod. Samim tim je sačuvao kakve-takve šanse da se bori za prva dva mesta u grupi. Valensija je povela golom Čeriševa u 63. minutu, ali je od 84. imala igrača manje na terenu. Totalna ofanziva se isplatila Lilu, Ikone je pogodio za izjednačenje malo pre poslednjeg sudijskog zvižduka.

GRUPA "E"

Genk - Liverpul 1:4 (0:1)
/Odej 88 - Okslejd-Čembrlen 3, 58, Mane 77, Salah 87/

Salcburg - Napoli 2:3 (1:1)
/Haland 40p, 72 - Mertens 18, 64, Insinje 73/

TABELA: Napoli 7, Liverpul 6, Salcburg 3, Genk 1.

GRUPA "F"

Slavija Prag - Barselona 1:2 (0:1)
/Boržil 50 - Mesi 3, Olajinka 57ag/

Inter - Dortmund 2:0 (1:0)
/Martinez 18, Kandreva 86/

TABELA: Barselona 7, Inter 4, Dortmund 4, Slavija Prag 1,

GRUPA "G"

Lajpcig - Zenit 2:1 (0:1)
/Lajmer 49, Sabicer 59 - Rakitski 25/

Benfika - Lion 2:1 (1:0)
/R. Silva 4, Pici 86 - Depaj 70/

TABELA: Lajpcig 6, Zenit 4, Lion 4, Benfika 3.

GRUPA "H"

Ajaks - Čelsi 0:1 (0:0)
/Batšuaji 86/

Lil - Valensija 1:1 (0:0)
/Ikone 90+5 - Čerišev 64/

TABELA: Ajaks 6, Čelsi 6, Valensija 4, Lil 1.

odigrano u utorak

Grupa A

Briž - PSŽ 0:5 (0:1)
/Ikardi 7, 63, Mbape 61, 79, 83/

Galatasaraj - Real Madrid 0:1 (0:1)
/Kros 18/

Tabela: PSŽ 9, Real Madrid 4, Briž 2, Galatasaraj 1.

Grupa B

Totenhem - Zvezda 5:0 (3:0)
/Kejn 9, 72, Son 16, 44, Lamela 57/

Olimpijakos - Bajern 2:3 (1:1)
/El Arabi 23. Giljerme 79 - Levandovski 34, 62, Toliso 75/

Tabela: Bajern 9, Totenhem 4, Crvena zvezda 3, Olimpijakos 1.

Grupa C

Šahtjor - Dinamo Zagreb 2:2 (1:1)
/Konopljanka 16, Dodo 75 - Olmo 25, Oršić 60p/

Mančester siti - Atalanta 5:1 (2:1)
/Aguero 34 38p, Sterling 58, 64, 69 -Malinovski 28/

Tabela: Mančester siti 9, Dinamo Zagreb 4, Šahtjor 4, Atalanta 0.

Grupa D

Atletiko Madrid - Bajer Leverkuzen 1:0 (0:0)
/Morata 78/

Juventus - Lokomotiva 2:1 (0:1)
/Dibala 77, 79 - Mirančuk 30/

Tabela: Juventus 7, Atletiko 7, Lokomotiva 3, Bajer 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar