ЕК: Будућност послије драме пала у Истанбулу!

Кошаркаши Будућности поражени су у Истанбулу после продужетка од Галатасараја са 84:83, у мечу 4. кола Еврокупа.  Кобс два пута промашио победу, Галатасарај се провукао против Будућности! Одлична партија Подгоричана у Истанбулу није награђена тријумфом.  Ово ће болети Будућност: "Имала" је Галату, али ипак изгубила у Истанбулу! Подгоричани су у четвртој четвртини имали напад за победу, а у продужетку добар шут за победу. Ипак, нису успели. . .

Кошарка 23.10.2019 | 21:25
ЕК: Будућност послије драме пала у Истанбулу!
Подгоричани још увек немају победу у другом по квалитету европском такмичењу.

Вицешампиони АБА лиге били су близу тријумфа, али Џастин Кобс и Данило Николић нису успели да постигну поене у последњем нападу.

Признање за играча утакмице поделили су Грег Витингтон са 20 поена, девет скокова и једном асистенцијом и Зек Огуст са 18 поена, осам скокова и две асистенције.

У пораженој екипи најбољи је био Џастин Кобс са 20 поена и девет асистенција, Крис Бамфорт додао је 20 поена и четири скока, док је Данило Николић меч завршио са 14 поена и осам скокова.

Меч је протекао у наизменичном смењивању екипа у вођству. Подгоричани су добро почели утакмицу повели, али је убрзо уследила серија домаћих од 7:0, тако да је

Галатасарај имао предност после првог квартала.

Будућност је подигла своју игру у завршници полувремена, па се на велику паузу отишло са нерешеним исходом.

Трећа четвртина играла се "поен за поен" све до последњег минута, у којем је Галатасарај направио велику серију и отишао на максималних +8 пред последњих 10 минута.

Подгоричани су у 4/4 мало по мало смањивали предност домаћих, вратили се у меч и на крају промашили тројку за победу - непрецизан је био Џастин Кобс.

Продужетак је протекао у тврдој игри, са доста промашаја, с тим што су гости поново имали напад за победу, међутим, поново су опет су преко Николића и Кобса пропустили шансу за први европски тријумф у сезони.

У наредном колу Будућност дочекује Олденбург, док Галатасарај гостује Гдињи.

Док чекају постављање новог шефа стручног штаба, кошаркаши Будућности одиграли су у Истанбулу један од сигурно најузбудљивијих мечева сезоне, али и изгубили.

Шампион Црне Горе пропустио је много шанси у "Синан Ердему", због којих ће вечерас тешко заспати.

Галатасарај - Будућност 84:83 (22:20, 20:24, 24:16, 10:16)

Невероватним обртом, Џастин Кобс је 14 секунди пре краја егал меча у Истанбулу погодио тројку за изједначење, али уз фаул. И то уз његов фаул!

Судија Јакуб Замојски и његови сарадници досудили су "плеју" Будућности прекршај јер је покушао да изнуди контакт уз хитац, мада су му и поред тога признали тројку. До краја је остало 13 секунди, а Зек Огаст стао је на линију пенала на другој страни... И промашио оба шута!

Енергични Хасан Мартин је ухватио лопту, додао је до Кобса, који је у преосталих 11 секунди пропустио шансу да направи смислен напад гостију, па је промашио шут за тријумф и увео меч у продужетак.

У додатном периоду су Лазерик Џоунс и Тај Вебстер донели Галати "опипљиву" предност (82:78) два и по минута пре краја, али је домаћих испустио ту предност. Минут и 20 секунди пре краја продужетка, поготком Данила Николића уз фаул Будућност је повела 83:82 и наговестила коначни тријумф.

Ипак, на другој страни је Грег Витингтон поентирао после важног офанзивног скока (84:83) и наравно да ни ту није био крај.

Крај је био онда када су Џастин Кобс (три секунде пре краја) и Данило Николић (секунд пре краја) промашили шутеве за победу, која би умногоме вратила самопоуздање "јадранском" вицешампиону.

Оваквим исходом, Будућност је наставила веома лоши низ у Еврокупу, јер је изгубила у све четири утакмице.

Драма и продужетак у Турској. Екипа Будућности пружила је сјајан отпор фаворизованом Галатасарају, али није имала довољно среће и умећа да се кући врати са два бода. Домаћа екипа успела је да након додатних пет минута упише вредну победу – 84:83.

Чинило се да ће се Будућност тешко вратити у меч након дефицита од осам поена са старта последње четвртине, али су Црногорци узвратили, везали неколико одличних напада и у потпуности истопили предност ривала. Зек Огуст је на 13 секунди пред крај промашио оба слободна бацања, допустио екипи Будућности да се пита о свему у последњем нападу, али је Џастин Кобс промашио шут за три и меч је отишао у продужетак. И тамо је трагичар био управо Кобс. У последњем нападу промашио је за два, а његову грешку није успео да исправи Данило Николић. На крају, Будућност је остала кратких рукава.

Управо је Кобс, заједно са Бамфортом био најефикаснији у екипи Будућности са по 20 постигнутих поена, док је Витингтон уписао исто толико у екипи Галатасараја.

Током већег дела првог полувремена, меч је био права резултатска клацкалица. Предност је често шетала изе једне у другу руку, а на одмору је била на страни Будућности, додуше минимално – 42:44.

Ништа се претерано није променило ни по повратку са одмора. Нико није успевао да веже озбиљнију серију и да се одлепи од ривала, све до пред сам крај када је Галатасарај уписао седам везаних поена и отишао на плус седам.

У последњој четвртини је Будућност била та која је имала одличан налет и уз прилично тврду игру успела је да избори продужетак. Да је Кобс био мало прецизнији за три у последњем нападу, Црногорци су могли да упишу и цео плен пре додатних пет минута кошарке. Ни тамо нису имали среће, па је Галатасарај однео бодове – 84:83.

Галатасарај: Вебестер 8, Витингтон 20, Херисон 13, Арслан, Коркмаз, Џоунс 3 (10 ас), Ердениз 3, Олмаз, Мур 12, Огаст 18, Коксал 5.

Будућност: Кобс 20, Ивановић, Бамфорт 20, Шеховић, Старовлах, Мартин 10 (12 ск), Илић 2, Николић, Божић 5, Поповић 2, Мејерс 10, Николић 14 (1/8 за три)

Група Д

Галатасарај - Будућност 84:83
Тренто - Гдиња 80:91
Олденбург - Уникаха у току

Табела: Уникаха 3-0, Галатасарај 3-1, Арка Гдиња 2-2, Тренто 2-2, Олденбург 0-3, Будућност 0-4.

У другом мечу који је почео у истом термину, Уникс је у Казању прилично лако успео да дође до победе против шпанског Хувентуда. Руска екипа је већ до полувремена стекла капитал од 16 поена, који је без икаквих проблема сачувала све до краја. Заправо, Шпанци ни у једном тренутку у наставку нису успели да спусте разлику на једну цифру – 86:74.

Апсолутно невероватну партију у екипи Уникса пружио је Ерик Меколум, који је меч завршио са чак 32 поена на свом конту, а томе је придодао још четири скока и четири асистенције за укупан индекс корисности од чак 41. У гостујућем саставу, најбољи су били Клемен Препелич са 22 поена, као и Ален Омић, који је меч завршио са 20 поена на свом конту.

Униксу је ово била трећа победа у овогодишњем издању Еврокупа, док је Хувентуд забележио други пораз.

Тофаш без проблема савладао Ритас, Арка се не шали! Пољски представник након Будућности, у гостима добио и Тренто.

Последњи меч Еврокупа у оквиру Групе Б, у којој се налази и београдски Партизан, припао је Тофашу. Турска екипа је данас на домаћем терену лако савладала Венецију и тако се докопала деобе другог места са Локомотивом и Венецијом – 91:81.

Ритас се прилично добро држао у прве три деонице, мада је константно био у заостатку. Меч је и дефинитвно решен у последњој четвртини, када је турски тим успео да се одлепи на чак 16 поена предности, што је, наравно, без икакве муке, сачувао до последњег звука сирене.

Најефикаснији код домаћих био је Девин Вилиијамс са 16 поена, а испратио га је Јашар са 14 поена. Дабл-дабл учинак усписао је Барис Ермиш са 10 поена и 10 асистенција. На другој страни, у Ритасу су се истакли Холовејса 20 поена, а испратио га Круз са 17 поена.

Монако је такође чекао последњу четвртину како би бацио Улм на леђа. Немачки тим је на почетку последњег квартала имао минималну предност од два поена, а на томе се, може се рећи, и зауставио. Уследила је фуриозна серија домаћег тима од 21:2, којим је састав Саше Обрадовића отишао на 17 разлике – 82:65.

Француски тим вечерас могао је да се ослони на веома расположеног Дилана Ениса са 18 поена, а добар је био и Џалил О’Брајант који је уписао 16 поена. У гостујућем саставу, једино је Клијан Хејс одскочио са 15 постигнутих поена.

Ако је било ко мислио да је победа Арке из Гдиње права сензација пре само седам дана у Подгорици, онда мора да је променио мишљење после нове маестралне партије пољског тима вечерас. Гости су одиграли фантастичан меч, у трећој четвртини дошли су до водства од чак 23 поена, које је Тренто до краја само успео да спусти на „минус 11“ – 80:91.

Пољаци су овом победом дошли још корак ближе проласку у другу фазу, пошто након четири меча имају скор од три победе и једног пораза. Тренто је овако себи додатно закомпликовао судбину, пошто има половичан учинак.

Најефикаснији код Трента био је Џастин Нокс са 21 поеном, а Бен Емелогу је водио госте ка великој победи са 17 поена. Сасвим добар био је и Лејтон Хемондс са 15 поена.

ЕВРОКУП - 4. КОЛО

ГРУПА А

Уторак

Промитеас - Виртус 78:69
/Хал 16 - Теодосић 17/

Макаби Ришон - Андора 67:86
/Хамилтон 21 - Јелинек 15/

Среда

Монако - Улм 82:65
/Енис 18 - Хејс 15/



ГРУПА Б

Уторак
Партизан - Локомотива Кубањ 80:71
/Томас 16 - Декер, Камингс 17/

Венеција - Лимож 93:85
/Брамос, Даје 20 - Конклин 26/

Среда
Тофаш - Ритас 91:81
/Вилијамс 16 - Холовеј 20/



Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар