EK: Budućnost poslije drame pala u Istanbulu!

Košarkaši Budućnosti poraženi su u Istanbulu posle produžetka od Galatasaraja sa 84:83, u meču 4. kola Evrokupa.  Kobs dva puta promašio pobedu, Galatasaraj se provukao protiv Budućnosti! Odlična partija Podgoričana u Istanbulu nije nagrađena trijumfom.  Ovo će boleti Budućnost: "Imala" je Galatu, ali ipak izgubila u Istanbulu! Podgoričani su u četvrtoj četvrtini imali napad za pobedu, a u produžetku dobar šut za pobedu. Ipak, nisu uspeli. . .

Košarka 23.10.2019 | 21:25
EK: Budućnost poslije drame pala u Istanbulu!
Podgoričani još uvek nemaju pobedu u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju.

Vicešampioni ABA lige bili su blizu trijumfa, ali Džastin Kobs i Danilo Nikolić nisu uspeli da postignu poene u poslednjem napadu.

Priznanje za igrača utakmice podelili su Greg Vitington sa 20 poena, devet skokova i jednom asistencijom i Zek Ogust sa 18 poena, osam skokova i dve asistencije.

U poraženoj ekipi najbolji je bio Džastin Kobs sa 20 poena i devet asistencija, Kris Bamfort dodao je 20 poena i četiri skoka, dok je Danilo Nikolić meč završio sa 14 poena i osam skokova.

Meč je protekao u naizmeničnom smenjivanju ekipa u vođstvu. Podgoričani su dobro počeli utakmicu poveli, ali je ubrzo usledila serija domaćih od 7:0, tako da je

Galatasaraj imao prednost posle prvog kvartala.

Budućnost je podigla svoju igru u završnici poluvremena, pa se na veliku pauzu otišlo sa nerešenim ishodom.

Treća četvrtina igrala se "poen za poen" sve do poslednjeg minuta, u kojem je Galatasaraj napravio veliku seriju i otišao na maksimalnih +8 pred poslednjih 10 minuta.

Podgoričani su u 4/4 malo po malo smanjivali prednost domaćih, vratili se u meč i na kraju promašili trojku za pobedu - neprecizan je bio Džastin Kobs.

Produžetak je protekao u tvrdoj igri, sa dosta promašaja, s tim što su gosti ponovo imali napad za pobedu, međutim, ponovo su opet su preko Nikolića i Kobsa propustili šansu za prvi evropski trijumf u sezoni.

U narednom kolu Budućnost dočekuje Oldenburg, dok Galatasaraj gostuje Gdinji.

Dok čekaju postavljanje novog šefa stručnog štaba, košarkaši Budućnosti odigrali su u Istanbulu jedan od sigurno najuzbudljivijih mečeva sezone, ali i izgubili.

Šampion Crne Gore propustio je mnogo šansi u "Sinan Erdemu", zbog kojih će večeras teško zaspati.

Galatasaraj - Budućnost 84:83 (22:20, 20:24, 24:16, 10:16)

Neverovatnim obrtom, Džastin Kobs je 14 sekundi pre kraja egal meča u Istanbulu pogodio trojku za izjednačenje, ali uz faul. I to uz njegov faul!

Sudija Jakub Zamojski i njegovi saradnici dosudili su "pleju" Budućnosti prekršaj jer je pokušao da iznudi kontakt uz hitac, mada su mu i pored toga priznali trojku. Do kraja je ostalo 13 sekundi, a Zek Ogast stao je na liniju penala na drugoj strani... I promašio oba šuta!

Energični Hasan Martin je uhvatio loptu, dodao je do Kobsa, koji je u preostalih 11 sekundi propustio šansu da napravi smislen napad gostiju, pa je promašio šut za trijumf i uveo meč u produžetak.

U dodatnom periodu su Lazerik Džouns i Taj Vebster doneli Galati "opipljivu" prednost (82:78) dva i po minuta pre kraja, ali je domaćih ispustio tu prednost. Minut i 20 sekundi pre kraja produžetka, pogotkom Danila Nikolića uz faul Budućnost je povela 83:82 i nagovestila konačni trijumf.

Ipak, na drugoj strani je Greg Vitington poentirao posle važnog ofanzivnog skoka (84:83) i naravno da ni tu nije bio kraj.

Kraj je bio onda kada su Džastin Kobs (tri sekunde pre kraja) i Danilo Nikolić (sekund pre kraja) promašili šuteve za pobedu, koja bi umnogome vratila samopouzdanje "jadranskom" vicešampionu.

Ovakvim ishodom, Budućnost je nastavila veoma loši niz u Evrokupu, jer je izgubila u sve četiri utakmice.

Drama i produžetak u Turskoj. Ekipa Budućnosti pružila je sjajan otpor favorizovanom Galatasaraju, ali nije imala dovoljno sreće i umeća da se kući vrati sa dva boda. Domaća ekipa uspela je da nakon dodatnih pet minuta upiše vrednu pobedu – 84:83.

Činilo se da će se Budućnost teško vratiti u meč nakon deficita od osam poena sa starta poslednje četvrtine, ali su Crnogorci uzvratili, vezali nekoliko odličnih napada i u potpunosti istopili prednost rivala. Zek Ogust je na 13 sekundi pred kraj promašio oba slobodna bacanja, dopustio ekipi Budućnosti da se pita o svemu u poslednjem napadu, ali je Džastin Kobs promašio šut za tri i meč je otišao u produžetak. I tamo je tragičar bio upravo Kobs. U poslednjem napadu promašio je za dva, a njegovu grešku nije uspeo da ispravi Danilo Nikolić. Na kraju, Budućnost je ostala kratkih rukava.

Upravo je Kobs, zajedno sa Bamfortom bio najefikasniji u ekipi Budućnosti sa po 20 postignutih poena, dok je Vitington upisao isto toliko u ekipi Galatasaraja.

Tokom većeg dela prvog poluvremena, meč je bio prava rezultatska klackalica. Prednost je često šetala ize jedne u drugu ruku, a na odmoru je bila na strani Budućnosti, doduše minimalno – 42:44.

Ništa se preterano nije promenilo ni po povratku sa odmora. Niko nije uspevao da veže ozbiljniju seriju i da se odlepi od rivala, sve do pred sam kraj kada je Galatasaraj upisao sedam vezanih poena i otišao na plus sedam.

U poslednjoj četvrtini je Budućnost bila ta koja je imala odličan nalet i uz prilično tvrdu igru uspela je da izbori produžetak. Da je Kobs bio malo precizniji za tri u poslednjem napadu, Crnogorci su mogli da upišu i ceo plen pre dodatnih pet minuta košarke. Ni tamo nisu imali sreće, pa je Galatasaraj odneo bodove – 84:83.

Galatasaraj: Vebester 8, Vitington 20, Herison 13, Arslan, Korkmaz, Džouns 3 (10 as), Erdeniz 3, Olmaz, Mur 12, Ogast 18, Koksal 5.

Budućnost: Kobs 20, Ivanović, Bamfort 20, Šehović, Starovlah, Martin 10 (12 sk), Ilić 2, Nikolić, Božić 5, Popović 2, Mejers 10, Nikolić 14 (1/8 za tri)

Grupa D

Galatasaraj - Budućnost 84:83
Trento - Gdinja 80:91
Oldenburg - Unikaha u toku

Tabela: Unikaha 3-0, Galatasaraj 3-1, Arka Gdinja 2-2, Trento 2-2, Oldenburg 0-3, Budućnost 0-4.

U drugom meču koji je počeo u istom terminu, Uniks je u Kazanju prilično lako uspeo da dođe do pobede protiv španskog Huventuda. Ruska ekipa je već do poluvremena stekla kapital od 16 poena, koji je bez ikakvih problema sačuvala sve do kraja. Zapravo, Španci ni u jednom trenutku u nastavku nisu uspeli da spuste razliku na jednu cifru – 86:74.

Apsolutno neverovatnu partiju u ekipi Uniksa pružio je Erik Mekolum, koji je meč završio sa čak 32 poena na svom kontu, a tome je pridodao još četiri skoka i četiri asistencije za ukupan indeks korisnosti od čak 41. U gostujućem sastavu, najbolji su bili Klemen Prepelič sa 22 poena, kao i Alen Omić, koji je meč završio sa 20 poena na svom kontu.

Uniksu je ovo bila treća pobeda u ovogodišnjem izdanju Evrokupa, dok je Huventud zabeležio drugi poraz.

Tofaš bez problema savladao Ritas, Arka se ne šali! Poljski predstavnik nakon Budućnosti, u gostima dobio i Trento.

Poslednji meč Evrokupa u okviru Grupe B, u kojoj se nalazi i beogradski Partizan, pripao je Tofašu. Turska ekipa je danas na domaćem terenu lako savladala Veneciju i tako se dokopala deobe drugog mesta sa Lokomotivom i Venecijom – 91:81.

Ritas se prilično dobro držao u prve tri deonice, mada je konstantno bio u zaostatku. Meč je i definitvno rešen u poslednjoj četvrtini, kada je turski tim uspeo da se odlepi na čak 16 poena prednosti, što je, naravno, bez ikakve muke, sačuvao do poslednjeg zvuka sirene.

Najefikasniji kod domaćih bio je Devin Viliijams sa 16 poena, a ispratio ga je Jašar sa 14 poena. Dabl-dabl učinak uspisao je Baris Ermiš sa 10 poena i 10 asistencija. Na drugoj strani, u Ritasu su se istakli Holovejsa 20 poena, a ispratio ga Kruz sa 17 poena.

Monako je takođe čekao poslednju četvrtinu kako bi bacio Ulm na leđa. Nemački tim je na početku poslednjeg kvartala imao minimalnu prednost od dva poena, a na tome se, može se reći, i zaustavio. Usledila je furiozna serija domaćeg tima od 21:2, kojim je sastav Saše Obradovića otišao na 17 razlike – 82:65.

Francuski tim večeras mogao je da se osloni na veoma raspoloženog Dilana Enisa sa 18 poena, a dobar je bio i Džalil O’Brajant koji je upisao 16 poena. U gostujućem sastavu, jedino je Klijan Hejs odskočio sa 15 postignutih poena.

Ako je bilo ko mislio da je pobeda Arke iz Gdinje prava senzacija pre samo sedam dana u Podgorici, onda mora da je promenio mišljenje posle nove maestralne partije poljskog tima večeras. Gosti su odigrali fantastičan meč, u trećoj četvrtini došli su do vodstva od čak 23 poena, koje je Trento do kraja samo uspeo da spusti na „minus 11“ – 80:91.

Poljaci su ovom pobedom došli još korak bliže prolasku u drugu fazu, pošto nakon četiri meča imaju skor od tri pobede i jednog poraza. Trento je ovako sebi dodatno zakomplikovao sudbinu, pošto ima polovičan učinak.

Najefikasniji kod Trenta bio je Džastin Noks sa 21 poenom, a Ben Emelogu je vodio goste ka velikoj pobedi sa 17 poena. Sasvim dobar bio je i Lejton Hemonds sa 15 poena.

EVROKUP - 4. KOLO

GRUPA A

Utorak

Promiteas - Virtus 78:69
/Hal 16 - Teodosić 17/

Makabi Rišon - Andora 67:86
/Hamilton 21 - Jelinek 15/

Sreda

Monako - Ulm 82:65
/Enis 18 - Hejs 15/



GRUPA B

Utorak
Partizan - Lokomotiva Kubanj 80:71
/Tomas 16 - Deker, Kamings 17/

Venecija - Limož 93:85
/Bramos, Daje 20 - Konklin 26/

Sreda
Tofaš - Ritas 91:81
/Vilijams 16 - Holovej 20/



Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar