ЛШ: Ајакс проклиње ВАР, Челси слави "џокера" са клупе!

Батшуаји је јунак! Програм Лиге шампиона за среду отпочео је утакмицама у поподневном термину, а поред "плаваца", славио је и Лајпциг.  Тадић уштопован, Ајакс разоружан: Лампардов златни џокер утишао Амстердам! Челси стигао до вредног тријумфа на крилима Мишија Батшуаија - 0:1.  Стрела Забицера за ТВ шпице, Лајпциг окренуо Зенит! Бикови ослабљени славили против до вечерас непораженог руског тима. . .

Фудбал 23.10.2019 | 21:15
ЛШ: Ајакс проклиње ВАР, Челси слави "џокера" са клупе!
Ајакс је на свом терену у Лиги шампиона дуго био несавладив, али млади тим Френка Лампарда је знао како да тај низ прекине. Мичи Батшуаји је само 15 минута по уласку на терен затресао мрежу "копљаника" и тако донео тријумф свом тиму. Ипак, поново ће ВАР бити тема разговора.

АЈАКС - ЧЕЛСИ 0:1 (0:0)
/Батшуаји 86/

Многи су мислили да ће помоћ видео технологије решити фудбал дилема око спорних ситуација, али ни овога пута то није био случај. Ајакс је у 35. минуту, после добре игре у том делу меча, стигао до предности која је трајала само неколико десетина секунди.

Хаким Зијех је одлично центрирао на другу стативу, где је Квинси Промес био да смести лопту у мрежу. Међутим, славље Ајакса је већ увелико трајало, да би потом стигла потврда да је крилни играч Ајакса био у недозвољеној позицији.

Гол је био поништен, а фамозне линије исцртане у видео преносу које су показивале да се ради о офсајду биле су у најмању руку збуњујуће.

У тренутку када је акција "замрзнута" у кадру нисмо ни могли да видимо Зијеха чији је центаршут био "окидач" за офсајд позицију, док је питање и да ли је Промес заправо био ближи голу Челсија.

Но, утакмица се наставила, а гости из Лондона су бивали све бољи. У наставку су показали одличну игру, да би све то "наплатили" у 86. минуту поготком Мичија Батшуајиа.

Очекивало се да пљуште голови, на крају крајева ради се и о два врло талентована тима, али је на крају звезда вечери био само један човек - Миши Батшуаји. Белгијски нападач, који је ушао у игру у последњих двадесет минута, искористио је поверење Френка Лампарда и пас Кристијана Пулишића и прецизним ударцем у 86. минуту утишао Арену Јохан Кројф.

Челси је прочитао Ајакс, победио га на његовом терену са 1:0 и показао да стасава у озбиљну екипу која свакога дана расте. Парадоксално звучи и неко вам то не би пре неколико година ни поверовао, али Плавци су вечерас извели у просеку млађи тим од Ајакса, клуба који је познат по раду са младим играчима. Док је код Копљаника био само један стартер испод 21 године (десни бек Дест), на другој страни су била двојица (Маунт и Хадсон Одои). 

Комплименти иду и на рачун Френка Лампарда који је показао да израста у правог тренера. Како је само некадашњи енглески ас закључао све прилазе Кепином голу, а чак и једном када је бедем гостију попустио, а Квинси Промес погодио у 36. минуту, ВАР је установио да је нападач Ајакса буквално за длаку био у офсајду па је главни судија Хацеган на асистенцију из собе морао да га поништи.

Био је то и један од ретких добрих покушаја домаћина у првом полувремену у којем се наш Душан Тадић није видео. Србин је имао најмање контаката с лоптом од свих на терену, није пипнуо лопту у шеснаестерцу Плаваца нити је шутирао за 45 минута. Фалио је вечерас домаћину расположени Душан Тадић, али га је Лампард очигледно добро уштоповао. Челси је пробао да наметне свој ритам, али све што је урадио био је непрецизан покушај Мејсона Маунта искоса са леве стране.

Ни већи део другог полувремена није много тога новог донео. Успео је Тадић на тренутак да изађе из сенке тако што је после доброг центаршута из корнера са десен стране у 60. минуту спојио са лоптом штопера Алвареза, али је Челси имао среће јер је лопта очешала стативу. Био је то и последњи озбиљни напад Ајакса, у последњих пола сата све је било у знаку гостију.

Убацивање Пулишића и Батшуаија с клупе уместо Вилијана и Абрахама испоставило се као пун погодак. Имао је Белгијанац и пре победничког гола сјајну шансу да донесе предност Плавцима, али му је Онанаодбранио ударац. Ипак, голман Копљаника ништа није могао у 86. минуту када је Белгијанац био хладан као шприцер и обрадовао бројне фанове Челсија на турнеји у Амстердаму. Заслужено. 

За то време, у Лајпцигу је домаћи састав после преокрета у другом полувремену савладао Зенит нашег Бранислава Ивановића - 2:1.

Некадашњи капитен репрезентације Србије је одиграо цео меч, али није успео да значајније помогне свом тиму и да руски тим избегне пораз. Повели су преко штопера Ракитског у 25. минуту, али су у наставку у размаку од само 10 минута гости преокренули.

Прво је Лајмер изједначио на 1:1, да би коначан резултат поставио Марсел Забицер за другу победу Лајпцига у Лиги шампиона ове сезоне.

РБ Лајпциг је исправио грешке из прошле рунде (пораз код кће од Лиона) и тријумфом над Зенитом после преокрета поново дошао у ситуацију да буде можда и први фаворит за пролаз у 1/8 финала из групе Г. Немачки тим има шест бодова из три утакмице и држи прво место, мада Лион и Бенфика свој меч тек треба да одиграју. 

Сусрет у Лајпцигу обележио је пројектил Марцела Забицера, аустријског репрезентативца, захваљујући ком су Бикови у 59. минуту успели да поведу са 2:1 и тако, испоставиће се, обезбеде три бода. Забицер је био кључни човек и приликом изједначаујућег поготка Лајпцига, пошто је са пуно осећаја одиграо за земљака Конрада Лајмера 10 минута раније, пре него што ће овај из не баш лагане позиције савладати голмана руског састава. 

Зенит је одлично започео овогодишње такмичење у Лиги шампиона - бод на страни против Лиона и победа против Бенфике у Санкт Петербургу, међутим Руси су вечерас показали много недостатака. Повели су лепим голом Јарослава Ракитског са дистанце, али и пре и после тог поготка Лајпциг им је правио много проблема. Немци су имали течније акције, много лакше стизали до гола ривала и на крају крајева показали већу жељу да стигну до целог плена. Због чега су напослетку и награђени.

Руси су за 90 минута само два пута шутнули у окивир гола...

Лајпциг је играо ослабљен, без Марцела Халстенберга и ровитог Јусуфа Поулсена (ушао у финишу), због чега је Јулијан Нагелсман морао да промени формацију (играо 4-4-2). Али није то много утицало на стил који форсирају Бикови.

Ваља нагласити и врло храбар потез Наглесмана да још на полувремену из игре изведе свог најбољег играча Тима Вернера. Немачки репрезентативац није се прославио, морао је рано на туширање, а млади стручњак је, испоставило се, потпуно погодио с изменом, без обзира што Бразилац Куња није имао конкретан учинак. У размаку од само десетак минута Лајпциг је преокренуо на 2:1...

Наш Бранислав Ивановић одиграо је свих 90 минута у дресу Зенита.

Група Е

Генк - Ливерпул (21.00, ТВ Арена Спорт 1)
Салцбург - Наполи (21.00, ТВ Арена Спорт 4)

ТАБЕЛА: Наполи 4, Ливерпул 3, Салцбург 3, Генк 1.

Група Ф

Славија Праг - Барселона (21.00, ТВ Арена Спорт 2)
Интер - Дортмунд (21.00, РТС)

ТАБЕЛА: Дортмунд 4, Барселона 4, Славија Праг 1, Интер 1.

Група Г

Лајпциг - Зенит 2:1 (0:1)
/Лајмер 49, Сабицер 59 - Ракитски 25/

Бенфика - Лион (21.00, ТВ Арена Спорт 5)

ТАБЕЛА: Лајпциг (+1) 6, Лион 4, Зенит (+1) 4, Бенфика 0.

Група Х

Ајакс - Челси 0:1 (0:0)
/Батшуаји 86/

Лил - Валенсија (21.00, ТВ Арена Спорт 3/Мултипренос)

ТАБЕЛА: Ајакс (+1) 6, Челси (+1) 6, Валенсија 3, Лил 0.

одиграно у уторак:

Група А

Бриж - ПСЖ 0:5 (0:1)
/Икарди 7', 63', Мбапе 61', 79', 83'/

Галатасарај - Реал Мадрид 0:1 (0:1)
/Крос 18'/

ТАБЕЛА: ПСЖ 9, Реал Мадрид 4, Бриж 2, Галатасарај 1.

Група Б

Тотенхем - Звезда 5:0 (3:0)
/Кејн 9', 72', Сон 16', 44', Ламела 57'/

Олимпијакос - Бајерн 2:3 (1:1)
/Ел Араби 23'. Гиљерме 79' - Левандовски 34', 62', Толисо 75'/

ТАБЕЛА: Бајерн 9, Тотенхем 4, Црвена звезда 3, Олимпијакос 1.

Група Ц

Шахтјор - Динамо Загреб 2:2 (1:1)
/Конопљанка 16', Додо 75' - Олмо 25', Оршић 60'п/

Манчестер сити - Аталанта 5:1 (2:1)
/Агуеро 34' 38'п, Стерлинг 58', 64', 69' -Малиновски 28'/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 9, Динамо Загреб 4, Шахтјор 4, Аталанта 0.

Група Д

Атлетико Мадрид - Бајер Леверкузен 1:0 (0:0)
/Мората 78'/

Јувентус - Локомотива 2:1 (0:1)
/Дибала 77', 79' - Миранчук 30'/

ТАБЕЛА: Јувентус 7, Атлетико 7, Локомотива 3, Бајер 0.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар