LŠ: Ajaks proklinje VAR, Čelsi slavi "džokera" sa klupe!

Batšuaji je junak! Program Lige šampiona za sredu otpočeo je utakmicama u popodnevnom terminu, a pored "plavaca", slavio je i Lajpcig.  Tadić uštopovan, Ajaks razoružan: Lampardov zlatni džoker utišao Amsterdam! Čelsi stigao do vrednog trijumfa na krilima Mišija Batšuaija - 0:1.  Strela Zabicera za TV špice, Lajpcig okrenuo Zenit! Bikovi oslabljeni slavili protiv do večeras neporaženog ruskog tima. . .

Fudbal 23.10.2019 | 21:15
LŠ: Ajaks proklinje VAR, Čelsi slavi "džokera" sa klupe!
Ajaks je na svom terenu u Ligi šampiona dugo bio nesavladiv, ali mladi tim Frenka Lamparda je znao kako da taj niz prekine. Miči Batšuaji je samo 15 minuta po ulasku na teren zatresao mrežu "kopljanika" i tako doneo trijumf svom timu. Ipak, ponovo će VAR biti tema razgovora.

AJAKS - ČELSI 0:1 (0:0)
/Batšuaji 86/

Mnogi su mislili da će pomoć video tehnologije rešiti fudbal dilema oko spornih situacija, ali ni ovoga puta to nije bio slučaj. Ajaks je u 35. minutu, posle dobre igre u tom delu meča, stigao do prednosti koja je trajala samo nekoliko desetina sekundi.

Hakim Zijeh je odlično centrirao na drugu stativu, gde je Kvinsi Promes bio da smesti loptu u mrežu. Međutim, slavlje Ajaksa je već uveliko trajalo, da bi potom stigla potvrda da je krilni igrač Ajaksa bio u nedozvoljenoj poziciji.

Gol je bio poništen, a famozne linije iscrtane u video prenosu koje su pokazivale da se radi o ofsajdu bile su u najmanju ruku zbunjujuće.

U trenutku kada je akcija "zamrznuta" u kadru nismo ni mogli da vidimo Zijeha čiji je centaršut bio "okidač" za ofsajd poziciju, dok je pitanje i da li je Promes zapravo bio bliži golu Čelsija.

No, utakmica se nastavila, a gosti iz Londona su bivali sve bolji. U nastavku su pokazali odličnu igru, da bi sve to "naplatili" u 86. minutu pogotkom Mičija Batšuajia.

Očekivalo se da pljušte golovi, na kraju krajeva radi se i o dva vrlo talentovana tima, ali je na kraju zvezda večeri bio samo jedan čovek - Miši Batšuaji. Belgijski napadač, koji je ušao u igru u poslednjih dvadeset minuta, iskoristio je poverenje Frenka Lamparda i pas Kristijana Pulišića i preciznim udarcem u 86. minutu utišao Arenu Johan Krojf.

Čelsi je pročitao Ajaks, pobedio ga na njegovom terenu sa 1:0 i pokazao da stasava u ozbiljnu ekipu koja svakoga dana raste. Paradoksalno zvuči i neko vam to ne bi pre nekoliko godina ni poverovao, ali Plavci su večeras izveli u proseku mlađi tim od Ajaksa, kluba koji je poznat po radu sa mladim igračima. Dok je kod Kopljanika bio samo jedan starter ispod 21 godine (desni bek Dest), na drugoj strani su bila dvojica (Maunt i Hadson Odoi). 

Komplimenti idu i na račun Frenka Lamparda koji je pokazao da izrasta u pravog trenera. Kako je samo nekadašnji engleski as zaključao sve prilaze Kepinom golu, a čak i jednom kada je bedem gostiju popustio, a Kvinsi Promes pogodio u 36. minutu, VAR je ustanovio da je napadač Ajaksa bukvalno za dlaku bio u ofsajdu pa je glavni sudija Hacegan na asistenciju iz sobe morao da ga poništi.

Bio je to i jedan od retkih dobrih pokušaja domaćina u prvom poluvremenu u kojem se naš Dušan Tadić nije video. Srbin je imao najmanje kontakata s loptom od svih na terenu, nije pipnuo loptu u šesnaestercu Plavaca niti je šutirao za 45 minuta. Falio je večeras domaćinu raspoloženi Dušan Tadić, ali ga je Lampard očigledno dobro uštopovao. Čelsi je probao da nametne svoj ritam, ali sve što je uradio bio je neprecizan pokušaj Mejsona Maunta iskosa sa leve strane.

Ni veći deo drugog poluvremena nije mnogo toga novog doneo. Uspeo je Tadić na trenutak da izađe iz senke tako što je posle dobrog centaršuta iz kornera sa desen strane u 60. minutu spojio sa loptom štopera Alvareza, ali je Čelsi imao sreće jer je lopta očešala stativu. Bio je to i poslednji ozbiljni napad Ajaksa, u poslednjih pola sata sve je bilo u znaku gostiju.

Ubacivanje Pulišića i Batšuaija s klupe umesto Vilijana i Abrahama ispostavilo se kao pun pogodak. Imao je Belgijanac i pre pobedničkog gola sjajnu šansu da donese prednost Plavcima, ali mu je Onanaodbranio udarac. Ipak, golman Kopljanika ništa nije mogao u 86. minutu kada je Belgijanac bio hladan kao špricer i obradovao brojne fanove Čelsija na turneji u Amsterdamu. Zasluženo. 

Za to vreme, u Lajpcigu je domaći sastav posle preokreta u drugom poluvremenu savladao Zenit našeg Branislava Ivanovića - 2:1.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije je odigrao ceo meč, ali nije uspeo da značajnije pomogne svom timu i da ruski tim izbegne poraz. Poveli su preko štopera Rakitskog u 25. minutu, ali su u nastavku u razmaku od samo 10 minuta gosti preokrenuli.

Prvo je Lajmer izjednačio na 1:1, da bi konačan rezultat postavio Marsel Zabicer za drugu pobedu Lajpciga u Ligi šampiona ove sezone.

RB Lajpcig je ispravio greške iz prošle runde (poraz kod kće od Liona) i trijumfom nad Zenitom posle preokreta ponovo došao u situaciju da bude možda i prvi favorit za prolaz u 1/8 finala iz grupe G. Nemački tim ima šest bodova iz tri utakmice i drži prvo mesto, mada Lion i Benfika svoj meč tek treba da odigraju. 

Susret u Lajpcigu obeležio je projektil Marcela Zabicera, austrijskog reprezentativca, zahvaljujući kom su Bikovi u 59. minutu uspeli da povedu sa 2:1 i tako, ispostaviće se, obezbede tri boda. Zabicer je bio ključni čovek i prilikom izjednačaujućeg pogotka Lajpciga, pošto je sa puno osećaja odigrao za zemljaka Konrada Lajmera 10 minuta ranije, pre nego što će ovaj iz ne baš lagane pozicije savladati golmana ruskog sastava. 

Zenit je odlično započeo ovogodišnje takmičenje u Ligi šampiona - bod na strani protiv Liona i pobeda protiv Benfike u Sankt Peterburgu, međutim Rusi su večeras pokazali mnogo nedostataka. Poveli su lepim golom Jaroslava Rakitskog sa distance, ali i pre i posle tog pogotka Lajpcig im je pravio mnogo problema. Nemci su imali tečnije akcije, mnogo lakše stizali do gola rivala i na kraju krajeva pokazali veću želju da stignu do celog plena. Zbog čega su naposletku i nagrađeni.

Rusi su za 90 minuta samo dva puta šutnuli u okivir gola...

Lajpcig je igrao oslabljen, bez Marcela Halstenberga i rovitog Jusufa Poulsena (ušao u finišu), zbog čega je Julijan Nagelsman morao da promeni formaciju (igrao 4-4-2). Ali nije to mnogo uticalo na stil koji forsiraju Bikovi.

Valja naglasiti i vrlo hrabar potez Naglesmana da još na poluvremenu iz igre izvede svog najboljeg igrača Tima Vernera. Nemački reprezentativac nije se proslavio, morao je rano na tuširanje, a mladi stručnjak je, ispostavilo se, potpuno pogodio s izmenom, bez obzira što Brazilac Kunja nije imao konkretan učinak. U razmaku od samo desetak minuta Lajpcig je preokrenuo na 2:1...

Naš Branislav Ivanović odigrao je svih 90 minuta u dresu Zenita.

Grupa E

Genk - Liverpul (21.00, TV Arena Sport 1)
Salcburg - Napoli (21.00, TV Arena Sport 4)

TABELA: Napoli 4, Liverpul 3, Salcburg 3, Genk 1.

Grupa F

Slavija Prag - Barselona (21.00, TV Arena Sport 2)
Inter - Dortmund (21.00, RTS)

TABELA: Dortmund 4, Barselona 4, Slavija Prag 1, Inter 1.

Grupa G

Lajpcig - Zenit 2:1 (0:1)
/Lajmer 49, Sabicer 59 - Rakitski 25/

Benfika - Lion (21.00, TV Arena Sport 5)

TABELA: Lajpcig (+1) 6, Lion 4, Zenit (+1) 4, Benfika 0.

Grupa H

Ajaks - Čelsi 0:1 (0:0)
/Batšuaji 86/

Lil - Valensija (21.00, TV Arena Sport 3/Multiprenos)

TABELA: Ajaks (+1) 6, Čelsi (+1) 6, Valensija 3, Lil 0.

odigrano u utorak:

Grupa A

Briž - PSŽ 0:5 (0:1)
/Ikardi 7', 63', Mbape 61', 79', 83'/

Galatasaraj - Real Madrid 0:1 (0:1)
/Kros 18'/

TABELA: PSŽ 9, Real Madrid 4, Briž 2, Galatasaraj 1.

Grupa B

Totenhem - Zvezda 5:0 (3:0)
/Kejn 9', 72', Son 16', 44', Lamela 57'/

Olimpijakos - Bajern 2:3 (1:1)
/El Arabi 23'. Giljerme 79' - Levandovski 34', 62', Toliso 75'/

TABELA: Bajern 9, Totenhem 4, Crvena zvezda 3, Olimpijakos 1.

Grupa C

Šahtjor - Dinamo Zagreb 2:2 (1:1)
/Konopljanka 16', Dodo 75' - Olmo 25', Oršić 60'p/

Mančester siti - Atalanta 5:1 (2:1)
/Aguero 34' 38'p, Sterling 58', 64', 69' -Malinovski 28'/

TABELA: Mančester siti 9, Dinamo Zagreb 4, Šahtjor 4, Atalanta 0.

Grupa D

Atletiko Madrid - Bajer Leverkuzen 1:0 (0:0)
/Morata 78'/

Juventus - Lokomotiva 2:1 (0:1)
/Dibala 77', 79' - Mirančuk 30'/

TABELA: Juventus 7, Atletiko 7, Lokomotiva 3, Bajer 0.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar