ЛЕ: Највећа утакмица за Партизан!

Ово је празник фудбала, да покажемо шта знамо! Тренер Партизана Саво Милошевић пред велику утакмицу против Манчестер јунајтеда каже да ће то бити прилика да се његов тим "измери" са таквим великаном. О Алексу Фергусону: "Велика је част што он долази, препоручићу му добар алкохол".

Фудбал 24.10.2019 | 11:10
ЛЕ: Највећа утакмица за Партизан!
Партизан - Манчестер јунајтед. Поново, после чак 53 године. Пре више од пет деценија, "Партизанове бебе" одиграле су мушки против Јунајтеда, победивши га у Београду 2:0 и умешно су сачували предност (у реваншу је било 1:0 за Манчестер), чиме су отворили врата финала Купа европских шампиона. 

Играо је Партизан у претходним годинама и деценијама против енглеских клубова. У сећању је онај легендарни реванш против Квинс парк Ренџерса у Београду (први меч 6:2 за Квинс, у реваншу 4:0 за Партизан), потом избацивање Њукасла и пласман у Лигу шампиона 2003. године, долазио је овде и Арсенал са Арсеном Венгером... Ипак, када вам у госте долази Манчестер јунајтед, то ЈЕСТЕ посебна ствар и посебан догађај.

"Причати о важности и посебности ове утакмице је излишно. Најбитније за нас - верујем да је екипа спремна и свесна шта нас чека сутра. Очекује нас тешка утакмица, али и празник фудбала. Немамо много прилика да играмо овакве утакмице често. Ово је прилика да покажемо коилико вредимо и да се измеримо. То стално причам играчима - да играње у Европи доноси много тога, не само резултатски, ако смо паметни", рекао је Саво Милошевић на конференцији за новинаре пред меч који ће бити одигран у четвртак увече (почетак у 19х, ТВ пренос Арена спорт).

Какав Партизан можемо да очекујемо, било је једно од питања за шефа стручног штаба црно-белих.

"Можете да очекујете да ће сваки појединац да да свој максимум. Ако то будемо учинили, као што смо већ показали на појединим утакмицама и што нам је дужност, видећемо за шта ће нам то бити довољно... По нашем саставу видећете да ништа нисмо променили у односу на што смо играли претходних месеци. Из тога би требало да схватите да немамо страх. Имаћемо велико поштовање према великом ривалу, великом клубу и великим играчима, али страх никако", одговорио је Милошевић.

Наставио је о својојој визији Партизана:

"Рекао сам пре седам, осам месеци да је моја идеја са Партизаном да игру приближимо европским оквирима. Које ће то висине бити не могу да предивидим, али Партизан је у Европи против озбиљних тимова показао напредак. Сутра је прилика да проверимо себе и да видимо колико смо напредовали. Ако то успемо да се измеримо, онда је то већа победа од евентуална три бода против Манчестера". 

Упитан да ли Партизан може да понови успех Звезде која је савладала Ливерпул прошле сезоне у Лиги шампиона, Милошевић је одговорио:

"Оно што је Звезда урадила против Ливерпула се своди на ниво чудо, а знате да се чуда не дешавају тако често и треба много ствари да се споји да се догоди чудо. Ми се трудимо са наше стране да урадимо све шта је неопходно за то чудо, али не значи да ће се оно десити. Најважније је да ми дамо максимум, не постоји ниједан други начин".

А какав Манчестер очекује?

"Не могу да будем сигуран, моја претпоставка је да ће Манчестер изаћи са 4 играча назад, а не три као против Ливерпула )протеклог викенда у великом дербију Енглеске). Имају неколико повређених играча, а ми ћемо имати последњи договор пред почетак, када видимо састав ривала", рекао је Милошевић и наставио:

"Манчестер ће доћи овде да победи без обзира на то у којем саставу буде играо".

Овде се шпекулише о томе да ће Манчестер извести "други тим", а Милошевић на то каже: "Заиста не могу да одговорим директно. Имамо различита искуства, ми смо пре неки дан у Лучанима извели први тим и они то нису урадили како смо очекивали. Резервисти могу да буду још компликованији (од провотимаца). Манчестер има 25 до 30 играча, који су највиши европски ниво. Овде долази да победи, сигурно".

Не само у српској јавности, већ и у енглеској, прича се о предстојећем дуелу, а има појединих размишљања да би Манчестер требало да буде срећан ако у Београду освоји бод. Тако нешто је изјавио фудбалски експерт и бивши играч Арсенала Чарли Николс.

"Лако је њему да прича... Не можемо себи да дозволимо луксуз да олако прихватамо таква размишљања и изговарамо тако нешто. Видели сте у мечу Тотенхем - Звезда која је то разлика и како је тешко изаћи на крај са таквим екипама. Сутра ћемо се сударити са истим проблемима које је имала Звезда. Причати лагане приче је пут у пакао, а наше је да дамо 100%. Идемо да пребацимо тај ниво, а никакво друго размишљање не смемо да имамо у главама", опрезан је Милошевић.

Подсетили су новинари Милошевића и његовог дебија у дресу Астон Виле баш против манчестер јунајтеда и такозване "сукњице" (протурио је лопту кроз ноге противнику).

"Уопште нисам размишљао о том мечу. Не придајем важност прошлости. Прошлост је у фудбалу класично самоубиство. То је било неко друго време, ми морамо да се изборимо са данашњим проблемима. Врло мало моја или искуства оног Партизановог тима 1966. године мало могу да нам користе у овом тренутку", рекао је Милошевић.

Пред долазак Манчестер јунајтеда, али и пред сваки меч у Европи, увек се много прича о атмосфери и понашању навијача. Партизан је упућивао разне апеле својим присталицама, поручивао им да ће сваки "преступ" бити повод за још тежу казну од досадашњих...

"Очекујем фер и спортско навијање, сви смо свесни да ово јесте празник фудбала. Очекујем подршку која ће бити подстицај, видели сте синоћ на кошарци колико она значи", рекао је Милошевић, алудирајући на навијање Гробара у мечу Еврокупа Партизан - Локомотива.

Посебност утакмице Партизан - Манчестер јунајтед је и у томе што ће у ложи стадиона на Топчидерском брду бити и сер Алекс Фергусон, икона Манчестер јунајтеда, најуспешнији тренер у историји енглеског клуба. А он са Милошевићем има посебне везе. Милошевић је више пута истицао да је управо после разговора и савета Фергусона одлучио да се бави тренерским послом.

"Велика је част и привилегија што сер Алекс долази, у годинама је када не иде на све утакмице. Видећу га вечерас на вечери, а надам се да ће имати прилику да види квалитетан Партизан и младе играче каквих нема много у Европи. Велика ми је част што сам био са њим у комисији УЕФА, то ми је једно од најбољих искустава у животу".

На питање шта ће препоручити Фрегусону од српских специјалитета и локација у граду, Милошевић је уз осмех одговорио: "Има много тога... добар алкохол, као и сваком Шкоту".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар