LE: Najveća utakmica za Partizan!

Ovo je praznik fudbala, da pokažemo šta znamo! Trener Partizana Savo Milošević pred veliku utakmicu protiv Mančester junajteda kaže da će to biti prilika da se njegov tim "izmeri" sa takvim velikanom. O Aleksu Fergusonu: "Velika je čast što on dolazi, preporučiću mu dobar alkohol".

Fudbal 24.10.2019 | 11:10
LE: Najveća utakmica za Partizan!
Partizan - Mančester junajted. Ponovo, posle čak 53 godine. Pre više od pet decenija, "Partizanove bebe" odigrale su muški protiv Junajteda, pobedivši ga u Beogradu 2:0 i umešno su sačuvali prednost (u revanšu je bilo 1:0 za Mančester), čime su otvorili vrata finala Kupa evropskih šampiona. 

Igrao je Partizan u prethodnim godinama i decenijama protiv engleskih klubova. U sećanju je onaj legendarni revanš protiv Kvins park Rendžersa u Beogradu (prvi meč 6:2 za Kvins, u revanšu 4:0 za Partizan), potom izbacivanje Njukasla i plasman u Ligu šampiona 2003. godine, dolazio je ovde i Arsenal sa Arsenom Vengerom... Ipak, kada vam u goste dolazi Mančester junajted, to JESTE posebna stvar i poseban događaj.

"Pričati o važnosti i posebnosti ove utakmice je izlišno. Najbitnije za nas - verujem da je ekipa spremna i svesna šta nas čeka sutra. Očekuje nas teška utakmica, ali i praznik fudbala. Nemamo mnogo prilika da igramo ovakve utakmice često. Ovo je prilika da pokažemo koiliko vredimo i da se izmerimo. To stalno pričam igračima - da igranje u Evropi donosi mnogo toga, ne samo rezultatski, ako smo pametni", rekao je Savo Milošević na konferenciji za novinare pred meč koji će biti odigran u četvrtak uveče (početak u 19h, TV prenos Arena sport).

Kakav Partizan možemo da očekujemo, bilo je jedno od pitanja za šefa stručnog štaba crno-belih.

"Možete da očekujete da će svaki pojedinac da da svoj maksimum. Ako to budemo učinili, kao što smo već pokazali na pojedinim utakmicama i što nam je dužnost, videćemo za šta će nam to biti dovoljno... Po našem sastavu videćete da ništa nismo promenili u odnosu na što smo igrali prethodnih meseci. Iz toga bi trebalo da shvatite da nemamo strah. Imaćemo veliko poštovanje prema velikom rivalu, velikom klubu i velikim igračima, ali strah nikako", odgovorio je Milošević.

Nastavio je o svojojoj viziji Partizana:

"Rekao sam pre sedam, osam meseci da je moja ideja sa Partizanom da igru približimo evropskim okvirima. Koje će to visine biti ne mogu da predividim, ali Partizan je u Evropi protiv ozbiljnih timova pokazao napredak. Sutra je prilika da proverimo sebe i da vidimo koliko smo napredovali. Ako to uspemo da se izmerimo, onda je to veća pobeda od eventualna tri boda protiv Mančestera". 

Upitan da li Partizan može da ponovi uspeh Zvezde koja je savladala Liverpul prošle sezone u Ligi šampiona, Milošević je odgovorio:

"Ono što je Zvezda uradila protiv Liverpula se svodi na nivo čudo, a znate da se čuda ne dešavaju tako često i treba mnogo stvari da se spoji da se dogodi čudo. Mi se trudimo sa naše strane da uradimo sve šta je neophodno za to čudo, ali ne znači da će se ono desiti. Najvažnije je da mi damo maksimum, ne postoji nijedan drugi način".

A kakav Mančester očekuje?

"Ne mogu da budem siguran, moja pretpostavka je da će Mančester izaći sa 4 igrača nazad, a ne tri kao protiv Liverpula )proteklog vikenda u velikom derbiju Engleske). Imaju nekoliko povređenih igrača, a mi ćemo imati poslednji dogovor pred početak, kada vidimo sastav rivala", rekao je Milošević i nastavio:

"Mančester će doći ovde da pobedi bez obzira na to u kojem sastavu bude igrao".

Ovde se špekuliše o tome da će Mančester izvesti "drugi tim", a Milošević na to kaže: "Zaista ne mogu da odgovorim direktno. Imamo različita iskustva, mi smo pre neki dan u Lučanima izveli prvi tim i oni to nisu uradili kako smo očekivali. Rezervisti mogu da budu još komplikovaniji (od provotimaca). Mančester ima 25 do 30 igrača, koji su najviši evropski nivo. Ovde dolazi da pobedi, sigurno".

Ne samo u srpskoj javnosti, već i u engleskoj, priča se o predstojećem duelu, a ima pojedinih razmišljanja da bi Mančester trebalo da bude srećan ako u Beogradu osvoji bod. Tako nešto je izjavio fudbalski ekspert i bivši igrač Arsenala Čarli Nikols.

"Lako je njemu da priča... Ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da olako prihvatamo takva razmišljanja i izgovaramo tako nešto. Videli ste u meču Totenhem - Zvezda koja je to razlika i kako je teško izaći na kraj sa takvim ekipama. Sutra ćemo se sudariti sa istim problemima koje je imala Zvezda. Pričati lagane priče je put u pakao, a naše je da damo 100%. Idemo da prebacimo taj nivo, a nikakvo drugo razmišljanje ne smemo da imamo u glavama", oprezan je Milošević.

Podsetili su novinari Miloševića i njegovog debija u dresu Aston Vile baš protiv mančester junajteda i takozvane "suknjice" (proturio je loptu kroz noge protivniku).

"Uopšte nisam razmišljao o tom meču. Ne pridajem važnost prošlosti. Prošlost je u fudbalu klasično samoubistvo. To je bilo neko drugo vreme, mi moramo da se izborimo sa današnjim problemima. Vrlo malo moja ili iskustva onog Partizanovog tima 1966. godine malo mogu da nam koriste u ovom trenutku", rekao je Milošević.

Pred dolazak Mančester junajteda, ali i pred svaki meč u Evropi, uvek se mnogo priča o atmosferi i ponašanju navijača. Partizan je upućivao razne apele svojim pristalicama, poručivao im da će svaki "prestup" biti povod za još težu kaznu od dosadašnjih...

"Očekujem fer i sportsko navijanje, svi smo svesni da ovo jeste praznik fudbala. Očekujem podršku koja će biti podsticaj, videli ste sinoć na košarci koliko ona znači", rekao je Milošević, aludirajući na navijanje Grobara u meču Evrokupa Partizan - Lokomotiva.

Posebnost utakmice Partizan - Mančester junajted je i u tome što će u loži stadiona na Topčiderskom brdu biti i ser Aleks Ferguson, ikona Mančester junajteda, najuspešniji trener u istoriji engleskog kluba. A on sa Miloševićem ima posebne veze. Milošević je više puta isticao da je upravo posle razgovora i saveta Fergusona odlučio da se bavi trenerskim poslom.

"Velika je čast i privilegija što ser Aleks dolazi, u godinama je kada ne ide na sve utakmice. Videću ga večeras na večeri, a nadam se da će imati priliku da vidi kvalitetan Partizan i mlade igrače kakvih nema mnogo u Evropi. Velika mi je čast što sam bio sa njim u komisiji UEFA, to mi je jedno od najboljih iskustava u životu".

Na pitanje šta će preporučiti Fregusonu od srpskih specijaliteta i lokacija u gradu, Milošević je uz osmeh odgovorio: "Ima mnogo toga... dobar alkohol, kao i svakom Škotu".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar