Петковић: Свјесно крше закон у министарству

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић тврди да службеници Министарства саобраћаја и веза Републике Српске свјесно крше Закон о управном поступку, јер забрањују рад појединим привредним друштвима, а да им истовремено не дају могућност да се жале на ту њихову одлуку.

Република Српска 23.10.2019 | 07:22
Петковић: Свјесно крше закон у министарству
Петковић је у изјави за Српскаинфо казао да има сазнања да службеници наведеног министарства приликом техничке контроле појединих привредних субјеката, након што утврде одређене неправилности, искључе га са информационог система и онемогуће му рад у наредних 7 дана.

– Службеник, напримјер, утврди да неко не ради у складу са законом, а често то буде да немају два контролора на радном мјесту или да неки ваљци нису исправни и слично. Сачини записник, констатује да постоје недостаци у раду и искључује то лице на 7 дана са информационог система. Потом га обавијести мејлом да му је искључен информациони систем и онемогућен рад у сљедећих 7 дана – истиче Петковић.

Додаје да се при томе не оставља могућност „кажњеном“ привредном субјекту да уложи приговор, жалбу или на било који други начин да заштити своје право и докаже да је можда службеник министарства погријешио.

– Овдје се фактички некоме одузима право које има стечено, а да му се не да могућност да уложи жалбу, приговор, тужбу или било шта. У закону јасно стоји да државни службеник који обавља неку редовну дужност, ако одлучује о нечијем праву, мора донијети управни акт. Дакле, он мора донијети рјешење и дати могућност жалбе – истиче Петковић.

Према његовим ријечима, очито је да службеници министарства крше Закон о управном поступку, јер ограничавају некога у неком праву, а не доносе управни акт. 

Петковић истиче да чак и суд када донесе неку одлуку остави могућност да друга страна уложи жалбу, док код Министарства саобраћаја и веза то не дозвољавају.

– Забране некоме рад и ником ништа. То је нелегални рекет који врше службеници тог министарства – тврди Петковић.

Он је овај проблем јуче изнио и пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, тражећи од министра Неђе Трнинића да му одговори да ли зна за наведене поступке својих службеника.



Трнинић је кратко потврдио да је упознат с радом својих службеника, али да у томе не види ништа спорно.

– Тачно је да министарство има могућност искључивања са информационог система максимално 7 дана – казао је Трнинић у парламенту.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ББ

23.10.2019 06:01

Сачекајте до нове године, државни службеник иде у пензију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

23.10.2019 07:25

Прије двије године отишли радници у пензију , тужили и добили пресуду , тако то ради управа жељ. мин. саобраћаја и наша напаћена РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

23.10.2019 09:19

Овај министар не зна је ли посао или дошао . Мајко мила ко све сједи у Влади то је за Гиниса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин x

23.10.2019 17:36

Прицас зато сто је Трниниц из днс па као да и ти несто рекнес о политици а да је неко из снсд на тој функцији не би смио једне ријеци реци.Ко се све бави политиком мајко родјена и драга...

ОДГОВОРИТЕ