Petković: Svjesno krše zakon u ministarstvu

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković tvrdi da službenici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske svjesno krše Zakon o upravnom postupku, jer zabranjuju rad pojedinim privrednim društvima, a da im istovremeno ne daju mogućnost da se žale na tu njihovu odluku.

Republika Srpska 23.10.2019 | 07:22
Petković: Svjesno krše zakon u ministarstvu
Petković je u izjavi za Srpskainfo kazao da ima saznanja da službenici navedenog ministarstva prilikom tehničke kontrole pojedinih privrednih subjekata, nakon što utvrde određene nepravilnosti, isključe ga sa informacionog sistema i onemoguće mu rad u narednih 7 dana.

– Službenik, naprimjer, utvrdi da neko ne radi u skladu sa zakonom, a često to bude da nemaju dva kontrolora na radnom mjestu ili da neki valjci nisu ispravni i slično. Sačini zapisnik, konstatuje da postoje nedostaci u radu i isključuje to lice na 7 dana sa informacionog sistema. Potom ga obavijesti mejlom da mu je isključen informacioni sistem i onemogućen rad u sljedećih 7 dana – ističe Petković.

Dodaje da se pri tome ne ostavlja mogućnost „kažnjenom“ privrednom subjektu da uloži prigovor, žalbu ili na bilo koji drugi način da zaštiti svoje pravo i dokaže da je možda službenik ministarstva pogriješio.

– Ovdje se faktički nekome oduzima pravo koje ima stečeno, a da mu se ne da mogućnost da uloži žalbu, prigovor, tužbu ili bilo šta. U zakonu jasno stoji da državni službenik koji obavlja neku redovnu dužnost, ako odlučuje o nečijem pravu, mora donijeti upravni akt. Dakle, on mora donijeti rješenje i dati mogućnost žalbe – ističe Petković.

Prema njegovim riječima, očito je da službenici ministarstva krše Zakon o upravnom postupku, jer ograničavaju nekoga u nekom pravu, a ne donose upravni akt. 

Petković ističe da čak i sud kada donese neku odluku ostavi mogućnost da druga strana uloži žalbu, dok kod Ministarstva saobraćaja i veza to ne dozvoljavaju.

– Zabrane nekome rad i nikom ništa. To je nelegalni reket koji vrše službenici tog ministarstva – tvrdi Petković.

On je ovaj problem juče iznio i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, tražeći od ministra Neđe Trninića da mu odgovori da li zna za navedene postupke svojih službenika.Trninić je kratko potvrdio da je upoznat s radom svojih službenika, ali da u tome ne vidi ništa sporno.

– Tačno je da ministarstvo ima mogućnost isključivanja sa informacionog sistema maksimalno 7 dana – kazao je Trninić u parlamentu.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BB

23.10.2019 06:01

Sačekajte do nove godine, državni službenik ide u penziju...

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

23.10.2019 07:25

Прије двије године отишли радници у пензију , тужили и добили пресуду , тако то ради управа жељ. мин. саобраћаја и наша напаћена РС.

ODGOVORITE
Name

Auuu

23.10.2019 09:19

Ovaj ministar ne zna je li posao ili došao . Majko mila ko sve sjedi u Vladi to je za Ginisa.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin x

23.10.2019 17:36

Pricas zato sto je Trninic iz dns pa kao da i ti nesto reknes o politici a da je neko iz snsd na toj funkciji ne bi smio jedne rijeci reci.Ko se sve bavi politikom majko rodjena i draga...

ODGOVORITE