Лијепа је "Арена", али "Пионир" је нешто посебно!

Гробари и играчи као некад! Атмосфера после победе Партизана над Локомотивом подсетила је на славне евролигашке дане црно-белих.  Добри стари Пионир, ту не може да се игра! Арена је вероватно боља у свим могућим аспектима, осим у једном. . .

Кошарка 23.10.2019 | 22:45
Лијепа је "Арена", али "Пионир" је нешто посебно!
Управа Партизана на челу са Остојом Мијаиловићем летос је одлучила да екипу Партизана у потпуности пресели у "Штарк Арену", како би боље искористила комерцијални потенцијал клуба и свему што је последњих година урађено на стабилизацији Партизана дала додатни сјај.

Навијачи ће увек бити уз црно-беле, то се видело и пре две недеље против Тофаша, али атмосфера за време и после утакмице против Локомотиве Кубањ (приликом једнократног повратка у халу "Пионир", због "Дизнија на леду") једноставно је била неколико нивоа изнад онога што пружа највећа дворана на Балкану.

Чак и "умивен" и реновиран, какав је однедавно, "Пионир" својом акустиком и успоменама које живе у сваком навијачу са иоле дужим стажом, без дилеме је онај "шести играч" каквог сваки тим жели да има уз себе, који тера кошаркаше да од првог минута заиграју максималним интензитетом и који их подиже када у једном тренутку неминовно дође до пада.

Атмосфера у уторак увече била је таква да је и из гостујућег тима извукла оно најбоље.

Локомотива се вратила из 12 поена "минуса", преокренула на 50:56 и у последња три минута ушла практично изједначена са Партизаном, али домаћи терен онда је учинио своје.

Уследила је завршна серија од 8:0, уз ефектна закуцавања Томаса и Мозлија и црно-бели су први пут у историји савладали тим из Краснодара (до вечерас је било 0:4).

После коначних 80:71 - заслужено славље, уз добро познате песме Гробара, почасни круг екипе предвођене Новицом Величковићем и пред одлазак у свлачионицу традиционално "Волим га, к'о ока два".

Следећи меч у Еврокупу Партизан ће 5. новембра против Венеције играти у "Арени", али његови навијачи опет ће једва дочекати да се због неке представе или концерта врате у "Пионир". На једну утакмицу - на једну утакмицу!



Неких 40 минута после завршетка утакмице, ходници Пионира. Стоје тројица играча Локомотиве, странаца, најбољих играча. Ћаскају међу собом са подигнутим обрвама. Свака трећа реч је атмосфера. Машу главама, праве гримасе збуњених људи. Није им јасно. Човек им прилази у тренерци Локомотиве, чини се један од тренера задужених за кондицију, ставља им руке на рамена и каже: "Да смо у оваквом амбијенту победили, то би била озбиљна ´крађа´". Постигли су, полућутке, консензус - овде ´не може´ да се игра...

Труде се да објасне једни другима чему су присуствовали. И деловало је да, и када су напустили храм кошарке, и даље нису дошло до неког паметног закључка.

Једноставно, то је Пионир. Није први пут, падали су и далеко већи тимови од Локомотиве. И када је Партизан у питању и када је Црвена звезда играла у Пиониру против великана.



Партизан се овог лета преселио у Арену и имао је велике разлоге за то. Зараду (и до милион евра за ову сезону), комфор, подизање клуба на виши ниво, сигурност навијача, могућност да сви који желе погледају утакмицу и не остану ускраћени за карту, велики паркинг, уживање на утакмици на светском нивоу. Арена је прелепа дворана, једна од најлепших у Европи.

Потез Партизана апсолутно има смисла. Црно-бели су се и раније селили из Хале на Новом Београду у Пионир, сада је био моменат за нови корак унапред што Арена јесте. Примера ради, за меч против Локомотиве многи који су желели да дођу нису могли да купе карту. То је сте озбиљан проблем и не би смело да се дешава.

Арена ће бити дом Партизана у наредних пет година (осим у мечевима када за то не буде могућност као што је то било синоћ) и навијачи ће се привићи на то. То је де фацто боља дворана од Пионира у свим параметрима, осим у том једном - самом утицају навијача на игру.

Она, чак и када је крцата, тешко да може да достигне ту снагу, страховитост, близину, буку и утицај на игру као што то има Пионир. То знају људи који редовно иду на утакмице. Сећамо се фантастичних атмосфера Партизана против Панатинаикоса или Макабија, грмело је људски у Арени. Али са мало другачијим шмеком.

Посебно је разлика велика када Арена није пуна, а у њој и 10.000 или 13.000 навијача делују прилично недовољно. Видело се и против Тофаша да атмосфера није баш на том нивоу Пионира коме акустика појачава целокупан утисак пута 10.

Зато Рашон Томас каже синоћ после утакмице: “Ово је заправо била прва утакмица у којој сам осетио такву енергију”.



То гротло је појело госте из Русије, али је утицало и на бројне Партизанове играче који су се први пут сусрели са њом. На крају је толико кључало да и вођство Локомотиве од шест поена предности није било довољно гостима да дођу до победе.

Новица Величковић је познат по томе да воли да игра у узаврелој атмосфери, па смо питали и њега да направи паралелу између две поменуте дворане.

"Пионир је свима добро позната атмосфера. Арена је хала која када се напуни, зна да грми, да буде паклено за противнике. Тако да где год да играмо, само нека буде пуно. Дају нам енергију", каже Величковић за наш сајт.

Огњен Јарамаз је био одушевљен амбијентом.

"Атмосфера је била сјајна. Играмо ове сезоне први пут у Пиониру, заиста је било фантастично за играти. Надам се да ће бити можда још нека утакмица у Пиониру због ове атмосфере која делује мало ватреније него што је то случај са Ареном. Али, на страну то, и у Арени је веома лепо играти", рекао је Јарамаз.

Шта каже на ово бивши капитен Партизана Драган Гаги Милосављевић?

"Као и увек, сјајна атмосфера. Сигурно да овим момцима много значи да играју пред оволико људи. У Арени их буде још више, али мени се ипак у Пиониру више свиђа", речи су популарног Гагија капитена.

На ову тему је говорио и Немања Гордић.

“Атмосфера је била сјајна вечерас, хвала публици на подршци. Надам се да ће нас исто подржавати у Арени и да ћемо напунити Арену. Наравно, и ми имамо обавезу да добрим играма и пре свега борбом на терену утичемо на то. Имаћемо још један меч у Пиониру против ФМП-а, после тога идемо у Арену. Можемо само да обећамо да ћемо се борити и у Пиониру и у Арени”, рекао је Гордић.



Једноставно, толики утицај на игру навијача тешко да постоји још негде као у Пиониру. То осећају и судије, противнички тренери, играчи који не могу нормално ни да се чују, позову напад... Када од звиждука не чујете човека који је на пола метра од вас већ морате да галамите, није лако организовати се ни у нападу ни у одбрани.

И зато, шта противници кажу на све ово?

"Играо сам у многим лудим атмосферама на колеџу и касније у професионалној кошарци, али навијачи Партизана су нешто што никада нисам видео. Навијачи, ценим невероватну атмосферу коју сте направили. Ово ћу памтити заувек", речи су бившег НБА играча Сема Декера, кошаркаша Локомотиве.

"Искрено, још ми зуји у ушима. Ово је једна од најневероватнијих атмосфера на некој кошаркашкој утакмици коју сам икада искусио. Играо сам у много лига, на много места, али ово је непоновљиво. Дефинитивно је било важан фактор, нисмо могли нормално да комуницирамо, да чујемо судије", речи су бившег НБА играча Алана Вилијамса, сада Декеровог саиграча.

Уз све плусеве које Арена нуди, а њих је много, недостајаће ово “лудило” Партизану.

ФОТО: Стар Спорт

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар