Lijepa je "Arena", ali "Pionir" je nešto posebno!

Grobari i igrači kao nekad! Atmosfera posle pobede Partizana nad Lokomotivom podsetila je na slavne evroligaške dane crno-belih.  Dobri stari Pionir, tu ne može da se igra! Arena je verovatno bolja u svim mogućim aspektima, osim u jednom. . .

Košarka 23.10.2019 | 22:45
Lijepa je "Arena", ali "Pionir" je nešto posebno!
Uprava Partizana na čelu sa Ostojom Mijailovićem letos je odlučila da ekipu Partizana u potpunosti preseli u "Štark Arenu", kako bi bolje iskoristila komercijalni potencijal kluba i svemu što je poslednjih godina urađeno na stabilizaciji Partizana dala dodatni sjaj.

Navijači će uvek biti uz crno-bele, to se videlo i pre dve nedelje protiv Tofaša, ali atmosfera za vreme i posle utakmice protiv Lokomotive Kubanj (prilikom jednokratnog povratka u halu "Pionir", zbog "Diznija na ledu") jednostavno je bila nekoliko nivoa iznad onoga što pruža najveća dvorana na Balkanu.

Čak i "umiven" i renoviran, kakav je odnedavno, "Pionir" svojom akustikom i uspomenama koje žive u svakom navijaču sa iole dužim stažom, bez dileme je onaj "šesti igrač" kakvog svaki tim želi da ima uz sebe, koji tera košarkaše da od prvog minuta zaigraju maksimalnim intenzitetom i koji ih podiže kada u jednom trenutku neminovno dođe do pada.

Atmosfera u utorak uveče bila je takva da je i iz gostujućeg tima izvukla ono najbolje.

Lokomotiva se vratila iz 12 poena "minusa", preokrenula na 50:56 i u poslednja tri minuta ušla praktično izjednačena sa Partizanom, ali domaći teren onda je učinio svoje.

Usledila je završna serija od 8:0, uz efektna zakucavanja Tomasa i Mozlija i crno-beli su prvi put u istoriji savladali tim iz Krasnodara (do večeras je bilo 0:4).

Posle konačnih 80:71 - zasluženo slavlje, uz dobro poznate pesme Grobara, počasni krug ekipe predvođene Novicom Veličkovićem i pred odlazak u svlačionicu tradicionalno "Volim ga, k'o oka dva".

Sledeći meč u Evrokupu Partizan će 5. novembra protiv Venecije igrati u "Areni", ali njegovi navijači opet će jedva dočekati da se zbog neke predstave ili koncerta vrate u "Pionir". Na jednu utakmicu - na jednu utakmicu!



Nekih 40 minuta posle završetka utakmice, hodnici Pionira. Stoje trojica igrača Lokomotive, stranaca, najboljih igrača. Ćaskaju među sobom sa podignutim obrvama. Svaka treća reč je atmosfera. Mašu glavama, prave grimase zbunjenih ljudi. Nije im jasno. Čovek im prilazi u trenerci Lokomotive, čini se jedan od trenera zaduženih za kondiciju, stavlja im ruke na ramena i kaže: "Da smo u ovakvom ambijentu pobedili, to bi bila ozbiljna ´krađa´". Postigli su, polućutke, konsenzus - ovde ´ne može´ da se igra...

Trude se da objasne jedni drugima čemu su prisustvovali. I delovalo je da, i kada su napustili hram košarke, i dalje nisu došlo do nekog pametnog zaključka.

Jednostavno, to je Pionir. Nije prvi put, padali su i daleko veći timovi od Lokomotive. I kada je Partizan u pitanju i kada je Crvena zvezda igrala u Pioniru protiv velikana.



Partizan se ovog leta preselio u Arenu i imao je velike razloge za to. Zaradu (i do milion evra za ovu sezonu), komfor, podizanje kluba na viši nivo, sigurnost navijača, mogućnost da svi koji žele pogledaju utakmicu i ne ostanu uskraćeni za kartu, veliki parking, uživanje na utakmici na svetskom nivou. Arena je prelepa dvorana, jedna od najlepših u Evropi.

Potez Partizana apsolutno ima smisla. Crno-beli su se i ranije selili iz Hale na Novom Beogradu u Pionir, sada je bio momenat za novi korak unapred što Arena jeste. Primera radi, za meč protiv Lokomotive mnogi koji su želeli da dođu nisu mogli da kupe kartu. To je ste ozbiljan problem i ne bi smelo da se dešava.

Arena će biti dom Partizana u narednih pet godina (osim u mečevima kada za to ne bude mogućnost kao što je to bilo sinoć) i navijači će se privići na to. To je de facto bolja dvorana od Pionira u svim parametrima, osim u tom jednom - samom uticaju navijača na igru.

Ona, čak i kada je krcata, teško da može da dostigne tu snagu, strahovitost, blizinu, buku i uticaj na igru kao što to ima Pionir. To znaju ljudi koji redovno idu na utakmice. Sećamo se fantastičnih atmosfera Partizana protiv Panatinaikosa ili Makabija, grmelo je ljudski u Areni. Ali sa malo drugačijim šmekom.

Posebno je razlika velika kada Arena nije puna, a u njoj i 10.000 ili 13.000 navijača deluju prilično nedovoljno. Videlo se i protiv Tofaša da atmosfera nije baš na tom nivou Pionira kome akustika pojačava celokupan utisak puta 10.

Zato Rašon Tomas kaže sinoć posle utakmice: “Ovo je zapravo bila prva utakmica u kojoj sam osetio takvu energiju”.



To grotlo je pojelo goste iz Rusije, ali je uticalo i na brojne Partizanove igrače koji su se prvi put susreli sa njom. Na kraju je toliko ključalo da i vođstvo Lokomotive od šest poena prednosti nije bilo dovoljno gostima da dođu do pobede.

Novica Veličković je poznat po tome da voli da igra u uzavreloj atmosferi, pa smo pitali i njega da napravi paralelu između dve pomenute dvorane.

"Pionir je svima dobro poznata atmosfera. Arena je hala koja kada se napuni, zna da grmi, da bude pakleno za protivnike. Tako da gde god da igramo, samo neka bude puno. Daju nam energiju", kaže Veličković za naš sajt.

Ognjen Jaramaz je bio oduševljen ambijentom.

"Atmosfera je bila sjajna. Igramo ove sezone prvi put u Pioniru, zaista je bilo fantastično za igrati. Nadam se da će biti možda još neka utakmica u Pioniru zbog ove atmosfere koja deluje malo vatrenije nego što je to slučaj sa Arenom. Ali, na stranu to, i u Areni je veoma lepo igrati", rekao je Jaramaz.

Šta kaže na ovo bivši kapiten Partizana Dragan Gagi Milosavljević?

"Kao i uvek, sjajna atmosfera. Sigurno da ovim momcima mnogo znači da igraju pred ovoliko ljudi. U Areni ih bude još više, ali meni se ipak u Pioniru više sviđa", reči su popularnog Gagija kapitena.

Na ovu temu je govorio i Nemanja Gordić.

“Atmosfera je bila sjajna večeras, hvala publici na podršci. Nadam se da će nas isto podržavati u Areni i da ćemo napuniti Arenu. Naravno, i mi imamo obavezu da dobrim igrama i pre svega borbom na terenu utičemo na to. Imaćemo još jedan meč u Pioniru protiv FMP-a, posle toga idemo u Arenu. Možemo samo da obećamo da ćemo se boriti i u Pioniru i u Areni”, rekao je Gordić.



Jednostavno, toliki uticaj na igru navijača teško da postoji još negde kao u Pioniru. To osećaju i sudije, protivnički treneri, igrači koji ne mogu normalno ni da se čuju, pozovu napad... Kada od zvižduka ne čujete čoveka koji je na pola metra od vas već morate da galamite, nije lako organizovati se ni u napadu ni u odbrani.

I zato, šta protivnici kažu na sve ovo?

"Igrao sam u mnogim ludim atmosferama na koledžu i kasnije u profesionalnoj košarci, ali navijači Partizana su nešto što nikada nisam video. Navijači, cenim neverovatnu atmosferu koju ste napravili. Ovo ću pamtiti zauvek", reči su bivšeg NBA igrača Sema Dekera, košarkaša Lokomotive.

"Iskreno, još mi zuji u ušima. Ovo je jedna od najneverovatnijih atmosfera na nekoj košarkaškoj utakmici koju sam ikada iskusio. Igrao sam u mnogo liga, na mnogo mesta, ali ovo je neponovljivo. Definitivno je bilo važan faktor, nismo mogli normalno da komuniciramo, da čujemo sudije", reči su bivšeg NBA igrača Alana Vilijamsa, sada Dekerovog saigrača.

Uz sve pluseve koje Arena nudi, a njih je mnogo, nedostajaće ovo “ludilo” Partizanu.

FOTO: Star Sport

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar