ЛЕ: Шта је спремио Солскјер за Партизан?!

Сме ли са три штопера у Хумској? Најскупљи дефанзивац света вероватно на клупи, смањене опције у одбрани, Марсијал се очекује у шпицу, доста младих се нада шанси. . .

Фудбал 23.10.2019 | 18:46
ЛЕ: Шта је спремио Солскјер за Партизан?!
Прошло је десет месеци откако је сео на клупу Манчестер јунајтеда, водио 42 утакмице у различитим такмичењима и само четири пута се десило да Оле Гунар Солскјер прибегне идеји да на терен пошаље тројицу штопера у последњој линији. Најпре почетком марта на гостовању Вулверхемптону, па у мечу Лиге шампиона са Барселоном и градском окршају са Ситијем, те недељном дербију са Ливерпулом. Ниједном Црвени ђаволу у таквом распореду снага испред Давида де Хее нису славили, али су, после три пораза пролетос, у последној првенственој рунди заслужено освојили бод (1:1) и подстакли дилему у острвској јавности да ли на исти начин наставити у даљем току сеозне или се вратити уобичајеном распореду са четворицом у линији.

Сам Солскјер најавио је да нема ништа против и оставио могућност да тако игра у неким утакмицама, међутим, питање је да ли ће рецепт из судара са лидером Премијер лиге применити против Партизана. Поготово што Манчестер као клуб у овој фази такмичарске године не посматра Лигу Европе као приоритет и очекује се да шансу добију млађи или играчи скромније минутаже. Свеједно, велики број опција постоји, па с тим у вези може да се деси да енглески великан истрчи у Хумску у формацији на коју није баш навикао.

Пре Норвежанина повремено су систем са торјицом позади пробали Луј ван Гал и Жозе Мурињо, али су се обавезно брзо враћали на опробан систем и устаљену тактику са по два штопера и бека. Ипак, Манчестер је у недељу баш бековима Ароном Ван Бисаком десно и Ешлијем Јангом лево у потпуности укочио Ливерпулову снагу с бока и претње у виду убацивања Трента Александера и Ендија Робертсона, а између њих Маркус Рохо, Хари Мегвајер и Виктор Линделеф одрадили сјајан посао оставивши тим Јиргена Клопамалтене без зицера на Олд Трафорду.

Тешко је претпоставити да ће у Београду Солскјер извести тај тим и да ће Мегвајер уопште почети меч. Званично најскупљи штопер света преседео је на клупи оба досадашња дуела у Лиги Европе. Против Астане су стартери испред аргентинског голмана Серхија Ромера били млади Алекс Туанзебе и искусни Фил Џоунскао штопери, а Дијего Далот и Маркус Рохо дејствовали по боку, да би у Хагу, на мегдан АЗ-у, Солскјерпромешао одбрану, вратио Роха на штопера, ослободио место за 19-годишњег Брендона Вилијамса на левом беку, а поред Далота играо је Виктор Линделеф.

На основу тих утакмица извесно је да стадион Партизана није баш место на ком ће шеф стурке Јунајтеда прибећи експерименту. Поготово што је у међувремену остао без Далота (повредио се против Њукасла) и Туанзебеа (током загревања пред меч са Ливерпул пожалио се на бол у куку) што значи да су му опције скресане, још почетком сезоне из строја је испао Ерик Баји, а већ дуго не може да рачуна ни на ТимотијаФонсу Менсаха. Како сад ствари стоје, најреалнијим се чини опција по којој би шансу добили Ван Бисака, Линделеф, Рохо и Вилијамс.

Далеко више опција Оле Гунар Солскјер има у везном реду и нападу. Скоро је немогуће претпоставити кога ће повести за Србију, а тек је врашки тешка мисија погодити састав. Чак и ако се зна да због повреда у авиону неће бити места за Пола Погбу, Немање Матића, као и ровитог Џесија Лингарда. Локални медији у Манчестеру нагађају да је место у шпицу резервисано за Антонија Марсијала, Француз би требало да одмени Маркуса Рашфорда и покуша да ухвати ритам, јер се потив Ливерпула вратио на терен после два месеца паузе због повреде.

С обзиром да је против Астане млади Мејсон Гринвуд дао победоносни гол, а у Холандији био стартни шпиц, могуће је да се наће у улози другог нападача или крила. Десно се очекује 21-годишњи Данијел Џејмс, тим пре што је новајлија из Свонсија један од бољих фудбалера тима ове сезоне. Лево би могао шансу да добије изданак Академије, 19-годишниј Тахит Чонг. У конкуренцији су, наравно, још искусни Хуан Мата и Бразилац Андрес Переира, али се шасни нада и члан У23 тима, Португалац Анхел Гомес.

Остаје још недоумица ко ће у одсуству Матића и Погбе покрити места задњих везних. Фаворити су Бразилац Фред и шкотски репрезентативац Скот Мектомини, такође представник младе гарде...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар