LE: Šta je spremio Solskjer za Partizan?!

Sme li sa tri štopera u Humskoj? Najskuplji defanzivac sveta verovatno na klupi, smanjene opcije u odbrani, Marsijal se očekuje u špicu, dosta mladih se nada šansi. . .

Fudbal 23.10.2019 | 18:46
LE: Šta je spremio Solskjer za Partizan?!
Prošlo je deset meseci otkako je seo na klupu Mančester junajteda, vodio 42 utakmice u različitim takmičenjima i samo četiri puta se desilo da Ole Gunar Solskjer pribegne ideji da na teren pošalje trojicu štopera u poslednjoj liniji. Najpre početkom marta na gostovanju Vulverhemptonu, pa u meču Lige šampiona sa Barselonom i gradskom okršaju sa Sitijem, te nedeljnom derbiju sa Liverpulom. Nijednom Crveni đavolu u takvom rasporedu snaga ispred Davida de Hee nisu slavili, ali su, posle tri poraza proletos, u poslednoj prvenstvenoj rundi zasluženo osvojili bod (1:1) i podstakli dilemu u ostrvskoj javnosti da li na isti način nastaviti u daljem toku seozne ili se vratiti uobičajenom rasporedu sa četvoricom u liniji.

Sam Solskjer najavio je da nema ništa protiv i ostavio mogućnost da tako igra u nekim utakmicama, međutim, pitanje je da li će recept iz sudara sa liderom Premijer lige primeniti protiv Partizana. Pogotovo što Mančester kao klub u ovoj fazi takmičarske godine ne posmatra Ligu Evrope kao prioritet i očekuje se da šansu dobiju mlađi ili igrači skromnije minutaže. Svejedno, veliki broj opcija postoji, pa s tim u vezi može da se desi da engleski velikan istrči u Humsku u formaciji na koju nije baš navikao.

Pre Norvežanina povremeno su sistem sa torjicom pozadi probali Luj van Gal i Žoze Murinjo, ali su se obavezno brzo vraćali na oproban sistem i ustaljenu taktiku sa po dva štopera i beka. Ipak, Mančester je u nedelju baš bekovima Aronom Van Bisakom desno i Ešlijem Jangom levo u potpunosti ukočio Liverpulovu snagu s boka i pretnje u vidu ubacivanja Trenta Aleksandera i Endija Robertsona, a između njih Markus Roho, Hari Megvajer i Viktor Lindelef odradili sjajan posao ostavivši tim Jirgena Klopamaltene bez zicera na Old Trafordu.

Teško je pretpostaviti da će u Beogradu Solskjer izvesti taj tim i da će Megvajer uopšte početi meč. Zvanično najskuplji štoper sveta presedeo je na klupi oba dosadašnja duela u Ligi Evrope. Protiv Astane su starteri ispred argentinskog golmana Serhija Romera bili mladi Aleks Tuanzebe i iskusni Fil Džounskao štoperi, a Dijego Dalot i Markus Roho dejstvovali po boku, da bi u Hagu, na megdan AZ-u, Solskjerpromešao odbranu, vratio Roha na štopera, oslobodio mesto za 19-godišnjeg Brendona Vilijamsa na levom beku, a pored Dalota igrao je Viktor Lindelef.

Na osnovu tih utakmica izvesno je da stadion Partizana nije baš mesto na kom će šef sturke Junajteda pribeći eksperimentu. Pogotovo što je u međuvremenu ostao bez Dalota (povredio se protiv Njukasla) i Tuanzebea (tokom zagrevanja pred meč sa Liverpul požalio se na bol u kuku) što znači da su mu opcije skresane, još početkom sezone iz stroja je ispao Erik Baji, a već dugo ne može da računa ni na TimotijaFonsu Mensaha. Kako sad stvari stoje, najrealnijim se čini opcija po kojoj bi šansu dobili Van Bisaka, Lindelef, Roho i Vilijams.

Daleko više opcija Ole Gunar Solskjer ima u veznom redu i napadu. Skoro je nemoguće pretpostaviti koga će povesti za Srbiju, a tek je vraški teška misija pogoditi sastav. Čak i ako se zna da zbog povreda u avionu neće biti mesta za Pola Pogbu, Nemanje Matića, kao i rovitog Džesija Lingarda. Lokalni mediji u Mančesteru nagađaju da je mesto u špicu rezervisano za Antonija Marsijala, Francuz bi trebalo da odmeni Markusa Rašforda i pokuša da uhvati ritam, jer se potiv Liverpula vratio na teren posle dva meseca pauze zbog povrede.

S obzirom da je protiv Astane mladi Mejson Grinvud dao pobedonosni gol, a u Holandiji bio startni špic, moguće je da se naće u ulozi drugog napadača ili krila. Desno se očekuje 21-godišnji Danijel Džejms, tim pre što je novajlija iz Svonsija jedan od boljih fudbalera tima ove sezone. Levo bi mogao šansu da dobije izdanak Akademije, 19-godišnij Tahit Čong. U konkurenciji su, naravno, još iskusni Huan Mata i Brazilac Andres Pereira, ali se šasni nada i član U23 tima, Portugalac Anhel Gomes.

Ostaje još nedoumica ko će u odsustvu Matića i Pogbe pokriti mesta zadnjih veznih. Favoriti su Brazilac Fred i škotski reprezentativac Skot Mektomini, takođe predstavnik mlade garde...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar