Човић о буџету и: Да, Томић је отишао!

Човић потврдио да је Томић отишао! Јовановић кандидат? "Анализирамо. . . " Председник црвено-белих озваничио растанак са шефом стручног штаба. У клубу још разматрају наследника, а тренер ФМП-а је један од потенцијалних кандидата.  Човић о буџету Звезде: Ево оних чувених ЕXЦЕЛ ТАБЕЛА, овако. . .  "Наш буџет ове сезоне биће 8,3 милиона евра, јер не можемо да имамо мањи буџет од 5,5 милиона. У том буџету су и обавезе из прошле сезоне. . . Тачно је оно што је рекао Синиша Мали за помоћ државе нашем клубу", рекао је Човић.

Кошарка 22.10.2019 | 15:55
Човић о буџету и: Да, Томић је отишао!
У уторак у 14 часова постало је званично: Милан Томић више није тренер Црвене звезде!

Шеф струке црвено-белих споразумно се растао са клубом после неуспешног старта сезоне и напустио Мали Калемегдан после састанка са председником клуба Небојшом Човићем.

На конференцији за новинаре у Звездиним просторијама, први човек клуба рекао је да је растанак протекао у пријатељском тону.

"Милан Томић се данас споразумно растао са Црвеном звездом, у најбољем реду и пријатељским односима. Једни другима смо захвални, Милан је освојио три трофеја, вратио Звезду у Евролигу и све је у најбољем реду. И није било никакве ујдурме", изјавио је Човић.

На констатацију да није уобичајено да Звезда мења тренера у овако раној фази сезоне, Човић је подсетио на сезону 2012/13.

"Није тачно да није била пракса Црвене звезде да прекида сарадњу са тренером у овој фази. Сетите се да смо након два кола променили тренера Миливоја Лазића".

"На обострану иницијативу је дошло до прекида сарадње (са Томићем). Заједно смо анализирали ситуацију и дошло је до неких закључака који би требало да помогну клубу који је под великим притицима, сталном патолошком притиску...", додао је Човић.

Упитан да ли Звезда има новца да издвоји велику плату за тренера, он је одговорио да је стратегија клуба да развија и младе тренере, што је наговестило и могућност да место шефа струке преузме Владимир Јовановић, тренер ФМП-а.

"Звезда је недавно довела младог тренера Душана Алимпијевића, а он је имао 11 победа у 30 утакмица. Победио је Реал, Валенсију, играо је финале АБА лиге на једну лопту, изгубљену у Подгорици захваљујући несмотрености нашег бившег играча Лесора, а и захваљујући догађајима који су се тада дешавали у Подгорици. Тада је уследио напад са свих могућих страна..."

"Ми немамо пара да плаћамо тренере 500 или 600 хиљада евра и да му уз то дајемо ауто 'А' класе, стан од 100 квадрата. Те паре немамо. Заговорници смо да се и младим тренерима даје шанса. Како је један Дуда Ивковић постао врло искусан тренер? Како је један Жељко Обрадовић постао трофејни тренер? Жељко је ноћ пред пут у Истанбул требало да буде смењен. Морамо да помажемо младим људима, јер Србија остаје без тренера, а ми нисмо баш добар амбијент за стране тренере. Тешко то пролази. Страни тренери да би били овде лиценцирани у КСС морају да имају освојену националну титулу или да имају одређени трофеј у НБА или да су освојили Европско или Светско првенство. Видећемо, полако".

Судећи према тим речима, постоји могућност и да Звездин тренер постане Јовановић, који је са ФМП-ом има одличан старт сезоне и скор 3-0 у АБА лиги.

"Анализирамо све и не журимо. Ко год буде дошао добиће подршку свих структура клуба. Нисмо ни ми ово планирали, није ни Милан планирао, али све је то нормално у спорту. Све је то посао", додао је Човић.

Да ли би млади тренер могао да изнесе евролигашку сезону у овом тренутку?

"Зависи ко је. Да ли има ауторитет, знање... Искусни играчи одмах виде да ли тренер зна или не зна. Што се тиче ауторитета, неће постављати и смењивати тренера ни играчи, ни улица нојева Страхинића бана, ни друштвене мреже, "индијанци" и остали. Показали смо да знамо тај посао, уз уважавање да ако има амбициозних кандидата преузме на себе одговорност. Ауторитет тренера Звезде ће увек бити заштићен. Заговорник сам да стално дајемо шансу младима, с тим да за евролигашки ниво такмичења морамо да имамо комбинацију млађих и искуснијих играча".

Црвено-беле ће у утакмици против Барселоне у четвртак водити досадашњи Томићев помоћник Андрија Гавриловић. Бар тако стоје ствари у овом тренутку.

Човић о буџету Звезде: Ево оних чувених ЕXЦЕЛ ТАБЕЛА, овако... "Наш буџет ове сезоне биће 8,3 милиона евра, јер не можемо да имамо мањи буџет од 5,5 милиона. У том буџету су и обавезе из прошле сезоне... Тачно је оно што је рекао Синиша Мали за помоћ државе нашем клубу", рекао је Човић.

У дану када је изненада остала без првог тренера - Милана Томића - КК Црвена звезда, односно њен први човек Небојша Човић одржао је конференцију за новинаре, на којој је образложио растанак са Томићем, али говорио и о буџету клуба и финансијском стању.

"Сад иду оне чувене Човићеве еxцел табеле...", рекао је он, образлажући податке о буџету клуба за ову сезону, али и досадашњим финансијским билансима, као и о поможи државе, о чему је данас говорио и министар финансија Синиша Мали.

"Наше цифре и његове цифре (Синише Малог, прим. аут.) које је објавио у вези са Звездом се потпуно слажу. Пошто се то нон-стоп мери са Партизаном, да је Звезда добила највише пара, зависи од тога како гледате Звезду. Како је овде испало да Звезда добила више пара у периоду од 2014. до 2019? Прво, још нисмо добили 376 милиона, а то је пројектовани приход за сезону 2019/20. Закључно са 26. септембром 2019. године тачно је на наш рачун легло милијарду 588.279, или у еврима 13 милиона и 405 у бруто износу. То је први разлог разлике, а други разлог је то што је Звезда направила факторинг са неколико уговора који тек доспевају у сезонама 2020 и 2021. То је направила са државним спонзорима Телеком, Дунав, да бисмо појачали буџет...", рекао је Човић и наставио:

"И још једна ствар, ми имамо државног спонзора Телеком, имају га и они. Нека свако води рачуна о својим парама. И тачно могу да вам кажем како су ишле наше сезоне. Просечно смо трошили 5.890.000 евра, од сезоне 2011/12 па надаље. Гледам тај период, а министар је гледао период од 2014-2019 и додао је пројектовани период. Не заборавите да смо у том периоду измиривали обавезе из претходних година јер смо тек 2015. изашли из УППР-а. Држава учествује у том буџету са 23 одсто у просеку".

ЧОВИЋ: ОВОЛИКИ ЈЕ НАШ БУЏЕТ

"Наш буџет ове сезоне биће 8,3 милиона евра, јер не можемо да имамо мањи буџет од 5,5 милиона. У том буџету су и обавезе из прошле сезоне, које смо у потпуности измирили. Максимум јер 60 одсто за играче у тренер, што се слаже за нашу сезону 2019/20. Тај буџет ће бити смањиван, неки људи одлазе, неки долазе, он ће се вероватно смањивати... Када то поредим са ривалима у Евролиги, ЦСКА има 40,7 милиона евра, Химки 33,3 милиона, Зенит 26,6..."...

Према његовим речима, КК Црвена звезда је од државних предузећа по сезонама (од 11/12) у динарима добијала 116 милиона или у еврима 981.000. 

"Што се тиче прихода буџета града, просечно смо од 11/12. до 18/19. добијали 45 милиона динара или 386.000 евра. Што се тиче наших обавеза према хали Пионир и Арени, просечно смо по сезони трошили на Пионир и Арену 15 милиона динара или 131.430 евра.Просечно смо по сезони плаћали 646.408,38 евра. Дакле, укупно смо од сезоне 2011/12 платили 5 милиона и 171 хиљаду евра", рекао је Човић.

"Гледано од 2011. до 2019. године у све се слажем. У Црвеној звезди све функционише преко рачуна, контролише нас домаћа ревизија и Евролигина ревизија. У Евролиги не можете да се такмичите ако не поштујете ту контролу. Имали смо ту ревизију пре годину дана и драго ми је да смо прошли. А, ваља дати податак да је у периоду од 2008. до 2013. само од Града Београда добила 56.181.146. Само од града. Партизан је добио 153.783.768. Ово причам у динарима. Било је периода кад Звезда ништа није добила. 2010. и 2009. ништа није добила и тад се дешавало да су вршени притисци на спонзоре да не буду спонзори. Мислим да око овога не би требало да се споре Звезда и Партизан. На сваком динару смо врло захвални", истакао је Човић.

"Ко нас дочека бандитски као у Подгорици, вратићемо му пет пута горе!" Председник КК Црвена звезда Небојша Човић је у обраћању медијима у оштром тону говорио о ривалству са Будућности и Партизаном.

Познато је да је у финишу прошле сезоне дошло до великих инцидената током финалне серије у АБА лиги, на утакмицама у Подгорици и Београду.

Човић има веома чврст став по том питању.

"Сваки пут ћемо бити још гори, ако нас неко дочека онако бандитски у трећој утакмици у Подгорици. Онај ко нама није добар домаћин, вратићемо му пута пет горе", поручио је Човић.

Он је поручио и да односи између Црвене звезде и Партизана морају да буду на знатно вишем нивоу.

"Односи Звезде и Партизана морају да буду на бољем бивоу. Немате готово ниједан пример са наше стране који поништава те речи о уважавању. Да ли сте видели неки транспарент о породици? Да ли сте видели да се скандира, као што се скандира мојој породици? Али морамо да будемо равноправни. Тешко да ћемо играти утакмицу под таквим условима. Отворен сам за сарадњу", децидиран је први човек црвено-белих.

Дотакао се и сутуације у КС Србије.

"У КСС готово да немамо ниједног звездаша, само Ракочевића и нисмо задовољни радом. Истекао им је мандат у јануару 2019. Тврдимо да су усвојени фалсификати. Али нисмо желели да причамо због репрезентације. Ми нисмо никакав проблем, сарадња са Партизаном мора да буде добра", закључио је Човић.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар