Čović o budžetu i: Da, Tomić je otišao!

Čović potvrdio da je Tomić otišao! Jovanović kandidat? "Analiziramo. . . " Predsednik crveno-belih ozvaničio rastanak sa šefom stručnog štaba. U klubu još razmatraju naslednika, a trener FMP-a je jedan od potencijalnih kandidata.  Čović o budžetu Zvezde: Evo onih čuvenih EXCEL TABELA, ovako. . .  "Naš budžet ove sezone biće 8,3 miliona evra, jer ne možemo da imamo manji budžet od 5,5 miliona. U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone. . . Tačno je ono što je rekao Siniša Mali za pomoć države našem klubu", rekao je Čović.

Košarka 22.10.2019 | 15:55
Čović o budžetu i: Da, Tomić je otišao!
U utorak u 14 časova postalo je zvanično: Milan Tomić više nije trener Crvene zvezde!

Šef struke crveno-belih sporazumno se rastao sa klubom posle neuspešnog starta sezone i napustio Mali Kalemegdan posle sastanka sa predsednikom kluba Nebojšom Čovićem.

Na konferenciji za novinare u Zvezdinim prostorijama, prvi čovek kluba rekao je da je rastanak protekao u prijateljskom tonu.

"Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Crvenom zvezdom, u najboljem redu i prijateljskim odnosima. Jedni drugima smo zahvalni, Milan je osvojio tri trofeja, vratio Zvezdu u Evroligu i sve je u najboljem redu. I nije bilo nikakve ujdurme", izjavio je Čović.

Na konstataciju da nije uobičajeno da Zvezda menja trenera u ovako ranoj fazi sezone, Čović je podsetio na sezonu 2012/13.

"Nije tačno da nije bila praksa Crvene zvezde da prekida saradnju sa trenerom u ovoj fazi. Setite se da smo nakon dva kola promenili trenera Milivoja Lazića".

"Na obostranu inicijativu je došlo do prekida saradnje (sa Tomićem). Zajedno smo analizirali situaciju i došlo je do nekih zaključaka koji bi trebalo da pomognu klubu koji je pod velikim priticima, stalnom patološkom pritisku...", dodao je Čović.

Upitan da li Zvezda ima novca da izdvoji veliku platu za trenera, on je odgovorio da je strategija kluba da razvija i mlade trenere, što je nagovestilo i mogućnost da mesto šefa struke preuzme Vladimir Jovanović, trener FMP-a.

"Zvezda je nedavno dovela mladog trenera Dušana Alimpijevića, a on je imao 11 pobeda u 30 utakmica. Pobedio je Real, Valensiju, igrao je finale ABA lige na jednu loptu, izgubljenu u Podgorici zahvaljujući nesmotrenosti našeg bivšeg igrača Lesora, a i zahvaljujući događajima koji su se tada dešavali u Podgorici. Tada je usledio napad sa svih mogućih strana..."

"Mi nemamo para da plaćamo trenere 500 ili 600 hiljada evra i da mu uz to dajemo auto 'A' klase, stan od 100 kvadrata. Te pare nemamo. Zagovornici smo da se i mladim trenerima daje šansa. Kako je jedan Duda Ivković postao vrlo iskusan trener? Kako je jedan Željko Obradović postao trofejni trener? Željko je noć pred put u Istanbul trebalo da bude smenjen. Moramo da pomažemo mladim ljudima, jer Srbija ostaje bez trenera, a mi nismo baš dobar ambijent za strane trenere. Teško to prolazi. Strani treneri da bi bili ovde licencirani u KSS moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili da imaju određeni trofej u NBA ili da su osvojili Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Videćemo, polako".

Sudeći prema tim rečima, postoji mogućnost i da Zvezdin trener postane Jovanović, koji je sa FMP-om ima odličan start sezone i skor 3-0 u ABA ligi.

"Analiziramo sve i ne žurimo. Ko god bude došao dobiće podršku svih struktura kluba. Nismo ni mi ovo planirali, nije ni Milan planirao, ali sve je to normalno u sportu. Sve je to posao", dodao je Čović.

Da li bi mladi trener mogao da iznese evroligašku sezonu u ovom trenutku?

"Zavisi ko je. Da li ima autoritet, znanje... Iskusni igrači odmah vide da li trener zna ili ne zna. Što se tiče autoriteta, neće postavljati i smenjivati trenera ni igrači, ni ulica nojeva Strahinića bana, ni društvene mreže, "indijanci" i ostali. Pokazali smo da znamo taj posao, uz uvažavanje da ako ima ambicioznih kandidata preuzme na sebe odgovornost. Autoritet trenera Zvezde će uvek biti zaštićen. Zagovornik sam da stalno dajemo šansu mladima, s tim da za evroligaški nivo takmičenja moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača".

Crveno-bele će u utakmici protiv Barselone u četvrtak voditi dosadašnji Tomićev pomoćnik Andrija Gavrilović. Bar tako stoje stvari u ovom trenutku.

Čović o budžetu Zvezde: Evo onih čuvenih EXCEL TABELA, ovako... "Naš budžet ove sezone biće 8,3 miliona evra, jer ne možemo da imamo manji budžet od 5,5 miliona. U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone... Tačno je ono što je rekao Siniša Mali za pomoć države našem klubu", rekao je Čović.

U danu kada je iznenada ostala bez prvog trenera - Milana Tomića - KK Crvena zvezda, odnosno njen prvi čovek Nebojša Čović održao je konferenciju za novinare, na kojoj je obrazložio rastanak sa Tomićem, ali govorio i o budžetu kluba i finansijskom stanju.

"Sad idu one čuvene Čovićeve excel tabele...", rekao je on, obrazlažući podatke o budžetu kluba za ovu sezonu, ali i dosadašnjim finansijskim bilansima, kao i o pomoži države, o čemu je danas govorio i ministar finansija Siniša Mali.

"Naše cifre i njegove cifre (Siniše Malog, prim. aut.) koje je objavio u vezi sa Zvezdom se potpuno slažu. Pošto se to non-stop meri sa Partizanom, da je Zvezda dobila najviše para, zavisi od toga kako gledate Zvezdu. Kako je ovde ispalo da Zvezda dobila više para u periodu od 2014. do 2019? Prvo, još nismo dobili 376 miliona, a to je projektovani prihod za sezonu 2019/20. Zaključno sa 26. septembrom 2019. godine tačno je na naš račun leglo milijardu 588.279, ili u evrima 13 miliona i 405 u bruto iznosu. To je prvi razlog razlike, a drugi razlog je to što je Zvezda napravila faktoring sa nekoliko ugovora koji tek dospevaju u sezonama 2020 i 2021. To je napravila sa državnim sponzorima Telekom, Dunav, da bismo pojačali budžet...", rekao je Čović i nastavio:

"I još jedna stvar, mi imamo državnog sponzora Telekom, imaju ga i oni. Neka svako vodi računa o svojim parama. I tačno mogu da vam kažem kako su išle naše sezone. Prosečno smo trošili 5.890.000 evra, od sezone 2011/12 pa nadalje. Gledam taj period, a ministar je gledao period od 2014-2019 i dodao je projektovani period. Ne zaboravite da smo u tom periodu izmirivali obaveze iz prethodnih godina jer smo tek 2015. izašli iz UPPR-a. Država učestvuje u tom budžetu sa 23 odsto u proseku".

ČOVIĆ: OVOLIKI JE NAŠ BUDŽET

"Naš budžet ove sezone biće 8,3 miliona evra, jer ne možemo da imamo manji budžet od 5,5 miliona. U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone, koje smo u potpunosti izmirili. Maksimum jer 60 odsto za igrače u trener, što se slaže za našu sezonu 2019/20. Taj budžet će biti smanjivan, neki ljudi odlaze, neki dolaze, on će se verovatno smanjivati... Kada to poredim sa rivalima u Evroligi, CSKA ima 40,7 miliona evra, Himki 33,3 miliona, Zenit 26,6..."...

Prema njegovim rečima, KK Crvena zvezda je od državnih preduzeća po sezonama (od 11/12) u dinarima dobijala 116 miliona ili u evrima 981.000. 

"Što se tiče prihoda budžeta grada, prosečno smo od 11/12. do 18/19. dobijali 45 miliona dinara ili 386.000 evra. Što se tiče naših obaveza prema hali Pionir i Areni, prosečno smo po sezoni trošili na Pionir i Arenu 15 miliona dinara ili 131.430 evra.Prosečno smo po sezoni plaćali 646.408,38 evra. Dakle, ukupno smo od sezone 2011/12 platili 5 miliona i 171 hiljadu evra", rekao je Čović.

"Gledano od 2011. do 2019. godine u sve se slažem. U Crvenoj zvezdi sve funkcioniše preko računa, kontroliše nas domaća revizija i Evroligina revizija. U Evroligi ne možete da se takmičite ako ne poštujete tu kontrolu. Imali smo tu reviziju pre godinu dana i drago mi je da smo prošli. A, valja dati podatak da je u periodu od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda dobila 56.181.146. Samo od grada. Partizan je dobio 153.783.768. Ovo pričam u dinarima. Bilo je perioda kad Zvezda ništa nije dobila. 2010. i 2009. ništa nije dobila i tad se dešavalo da su vršeni pritisci na sponzore da ne budu sponzori. Mislim da oko ovoga ne bi trebalo da se spore Zvezda i Partizan. Na svakom dinaru smo vrlo zahvalni", istakao je Čović.

"Ko nas dočeka banditski kao u Podgorici, vratićemo mu pet puta gore!" Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović je u obraćanju medijima u oštrom tonu govorio o rivalstvu sa Budućnosti i Partizanom.

Poznato je da je u finišu prošle sezone došlo do velikih incidenata tokom finalne serije u ABA ligi, na utakmicama u Podgorici i Beogradu.

Čović ima veoma čvrst stav po tom pitanju.

"Svaki put ćemo biti još gori, ako nas neko dočeka onako banditski u trećoj utakmici u Podgorici. Onaj ko nama nije dobar domaćin, vratićemo mu puta pet gore", poručio je Čović.

On je poručio i da odnosi između Crvene zvezde i Partizana moraju da budu na znatno višem nivou.

"Odnosi Zvezde i Partizana moraju da budu na boljem bivou. Nemate gotovo nijedan primer sa naše strane koji poništava te reči o uvažavanju. Da li ste videli neki transparent o porodici? Da li ste videli da se skandira, kao što se skandira mojoj porodici? Ali moramo da budemo ravnopravni. Teško da ćemo igrati utakmicu pod takvim uslovima. Otvoren sam za saradnju", decidiran je prvi čovek crveno-belih.

Dotakao se i sutuacije u KS Srbije.

"U KSS gotovo da nemamo nijednog zvezdaša, samo Rakočevića i nismo zadovoljni radom. Istekao im je mandat u januaru 2019. Tvrdimo da su usvojeni falsifikati. Ali nismo želeli da pričamo zbog reprezentacije. Mi nismo nikakav problem, saradnja sa Partizanom mora da bude dobra", zaključio je Čović.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar